Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν η Τζοάνα, μια ανύπαντρη μητέρα, ακούει μια φήμη στην είσοδο του σχολείου, δεν έχει κανένα σκοπό να τη διαδώσει. Όμως, η ανάγκη για αποδοχή από τις άλλες μητέρες την κάνει να παραβεί τις αρχές της. Το ένα σχόλιο φέρνει το άλλο και τώρα πια δεν υπάρχει γυρισμός...
Οι φήμες λένε ότι μια γνωστή δολοφόνος, η Σάλι ΜακΓκόουαν, ζει με νέα ταυτότητα στη μικρή, ήσυχη πόλη τους. Όταν ήταν δέκα ετών, πριν από σαράντα επτά χρόνια, είχε μαχαιρώσει ένα μικρό αγόρι. Αφού κι η ίδια ήταν ανήλικη, δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία της και η ταυτότητά της προστατεύεται από την αστυνομία.
Ποια είναι λοιπόν η δολοφόνος που ζει ανάμεσά τους; Έχει σωφρονιστεί ή αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά της πόλης;
Η Τζοάνα θα μετανιώσει τη μέρα που τόλμησε να πει εκείνες τις λέξεις…

Προσωπική άποψη:
Οι γονείς τείνουμε να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να φέρονται όσο πιο σωστά και ηθικά μπορούν. Τα παροτρύνουμε να μην κουτσομπολεύουν, να μην διαδίδουν φήμες, γιατί σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν γεγονότα, αλλά ακόμα κι αν αποτελούσαν, δεν είναι σωστό να τα αναμεταδίδουμε και να συντηρούμε καταστάσεις και να ενισχύουμε συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα σε ένα σωστό και ισορροπημένο κοινωνικό πλαίσιο. Ωστόσο, η επιτυχία αυτού δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη, γιατί η ανθρώπινη φύση είναι ευάλωτη και πολλές φορές έχουμε την τάση να παρασυρόμαστε από την παρόρμηση της στιγμής και να μην λειτουργούμε βάσει λογικής, σύμφωνα με τα "πρέπει" και τα "μη". Κι αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί στα παιδιά, ισχύει το ίδιο και για τους ενήλικες;

Αυτό είναι κάτι που η Τζοάνα θα ανακαλύψει με τον δύσκολο, με τον άγριο τρόπο. Γιατί η Τζοάνα, ούσα ανύπαντρη μητέρα που προσπαθεί να ενσωματωθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο που την κοιτάζει με καχυποψία και που δεν είναι εύκολο για εκείνη να ενσωματωθεί μέσα σε αυτό, θα παρασυρθεί από την επιθυμία της να ταιριάξει και θα διαδώσει μια φήμη που θα έπρεπε να κρατήσει για τον εαυτό της. Η φήμη αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η Σάλι ΜακΓκόουαν, που στα δέκα της χρόνια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ένα αγόρι, ζει ανάμεσά τους έχοντας αλλάξει το όνομά της, πράγμα που σημαίνει πως κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα. Όμως αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε και πως αν δεν έχει όντως σωφρονιστεί, ίσως να συνεχίζει ν' αποτελεί κίνδυνο για όλους, πολύ περισσότερο για την ίδια την Τζοάνα, που σύντομα εύχεται να είχε κρατήσει το στόμα της κλειστό.

Το πρώτο αυτό βιβλίο της Lesley Kara είναι ένα αρκετά δυνατό ντεμπούτο με έντονες στιγμές, το οποίο είναι επί της ουσίας χωρισμένο σε τρία αφηγηματικά μέρη, που μπορεί να μην είναι όλα τους εξίσου δυνατά, όμως όλα μαζί, ως σύνολο, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα. Τα κεφάλαια είναι αρκετά σύντομα, κάτι που βοηθάει την πλοκή διατηρεί έναν αρκετά γρήγορο αφηγηματικό ρυθμό, γεγονός που με τη σειρά του βοηθάει τον αναγνώστη να παρασυρθεί από αυτόν και να βυθιστεί στο "ταξίδι" της αναζήτησης της αλήθειας, τόσο γύρω από την τωρινή ταυτότητα της Σάλι, όσο και γιατί σκότωσε ένα πεντάχρονο αγόρι όταν η ίδια ήταν μόλις δέκα ετών, πράγμα που εμένα με ιντριγκάρησε περισσότερο απ' όλα στην ιστορία αυτή, όχι μόνο ως άνθρωπο, αλλά και ως μητέρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια τόσο κλειστή κοινωνία, οι πιθανοί ύποπτοι είναι πάρα πολλοί και ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε να έχει ένα κρυφό παρελθόν για το οποίο κανείς δεν θα γνώριζε τίποτα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα έγκλημα που βρίσκεται τόσο βαθιά στο παρελθόν και που έχει καταφέρει να καλυφθεί με τρόπους που παρέχουν στη δράστρια ασφάλεια και την ίσια στιγμή, όσον αφορά την Τζοάνα, τονωτικές ενέσεις στην παράνοια που τροφοδοτεί τους φόβους και τα άγχη της κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι κίνδυνοι που την περιτριγυρίζουν φαντάζουν συνεχώς ολοένα και περισσότεροι, ενώ στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, το να πάρει μια φήμη ακόμα μεγαλύτερη έκταση απ' αυτήν που θα φανταζόταν δεν είναι απλά μια πιθανότητα αλλά δεδομένο. Ένα δεδομένο που λειτουργεί ως θηλιά γύρω από τον λαιμό της και που σφίγγει απειλητικά όλο και περισσότερο.

Η συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αρκετά τρομακτική και σκοτεινή ατμόσφαιρα που συμβάλλει στην ενίσχυση της έντασης και της αγωνίας, αλλά και τους απειλητικού κλίματος που επικρατεί και που δεν επηρεάζει μόνο την Τζοάνα αλλά μια ολόκληρη κοινωνία, που εξαιτίας της μικρής της έκτασης, το βάρος που καλείται να σηκώσει είναι δυσανάλογο αυτού που πραγματικά μπορεί. Παράλληλα, υπάρχει πολύ καλή ψυχογραφική προσέγγιση όσον αφορά τους χαρακτήρες, ενώ και οι πιο αθώες συμπεριφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αναλύονται υπό το πρίσμα της αλήθειας που ακόμα κι αν έχει διαστρεβλωθεί, πάντα μπορεί να βρει τον δρόμο της προς το φως. Το μάθημα της ημέρας, λοιπόν: Μην κουτσομπολεύετε και μην διαδίδετε ό,τι ακούτε, γιατί δεν ξέρετε τι μπορεί να σας περιμένει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lesley Kara
Μεταφραστής: Παναγιώτου Χριστίνα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-653-133-0