Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ανακοίνωσαν πως το είκοσι πέντε τοις εκατό του συνόλου του πληθυσµού θα νοσήσει από τον ιό. Εβδοµήντα ή ογδόντα τοις εκατό από το ποσοστό αυτό θα καταλήξει. Ήξερε ήδη πως είχε εκτεθεί ευθέως στον ιό, και οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες.
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
Λονδίνο. Το επίκεντρο µιας παγκόσµιας πανδηµίας. Μια µητρόπολη σε καθολικό lockdown. Η βία και η κοινωνική αναταραχή απειλούν να επικρατήσουν. Ο στρατιωτικός νόµος έχει ήδη επιβληθεί. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής από τον θανατηφόρο ιό, που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Το σύστηµα υγείας συντρίβεται υπό το βάρος των συνθηκών.
ΕΝΑ ∆ΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΠΑΙ∆Ι
Σε ένα εργοτάξιο για ένα νοσοκοµείο έκτακτης ανάγκης, οι εργάτες ανακαλύπτουν τον σάκο µε τα οστά ενός δολοφονηµένου παιδιού. Ένας αδίστακτος δολοφόνος δρα ανεξέλεγκτος στην πόλη. Στόχος του, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει την ταυτοποίηση του µακάβριου αυτού ευρήµατος.
ΜΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
Ο επιθεωρητής Τζακ Μακνίλ, µετρώντας τις τελευταίες ώρες του στην υπηρεσία, αναλαµβάνει δράση. Στο µεταξύ, η καριέρα και ο γάµος του καταρρέουν, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται στον απειλητικό κλοιό του ιού. Οι δυνάµεις του κακού παρακολουθούν κάθε κίνησή του, έτοιµες να σκοτώσουν ξανά ώστε να µην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ποιος θα τον σταµατήσει πρώτος – ο ιός ή οι δολοφόνοι;

Προσωπική άποψη:
Βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου lockdown και ποια θα μπορούσε να είναι η πιο διεστραμμένη επιλογή βιβλίου από ένα που φέρει τον τίτλο της κατάστασης που βιώνουμε. Ξέρω, δεν ακούγεται και πολύ ελπιδοφόρο και ίσως να μην είναι το ιδανικό τονωτικό για την ψυχολογία μας, αλλά υπάρχει και η αντίστροφη λειτουργία αυτής και σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο, ενήργησε ακριβώς έτσι. Γιατί δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα αρνητικά μιας κατάστασης, αλλά να βλέπουμε πέρα από αυτά. Έτσι έκανε και ο συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου, μάλιστα, αφού είχε απορριφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς οι εκδότες το θεωρούσαν υπερβολικό, αλλά η ζωή κύκλους κάνει και να πως ήρθαν τα πράγματα.

Η υπόθεση της ιστορίας μας εξελίσσεται σε ένα δυστοπικό, σχεδόν μεταποκαλυπτικό Λονδίνο, το οποίο προσφέρεται ως το ιδανικό σκηνικό για ένα θρίλερ αυτού του είδους. Είναι εκ φύσεως μουντό, μελαγχολικό, ομιχλώδες και μυστηριακά γοητευτικό, οπότε όλα αυτά τα στοιχεία πολλαπλασιάζονται στο μέγιστο υπό το βάρος της απειλής ενός θανατηφόρου ιού που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη και που έχει θέσει μια τόσο μεγάλη μητρόπολη στο επίκεντρο, αλλά και σε ένα καθολικό lockdown που επιβλέπεται αυστηρά, υπό το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου και που παρ' όλα ταύτα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια κανενός.

Όλα αυτά ίσως να ακούγονται κάπως αγχωτικά, αλλά θεωρώ πως αυτό ίσως να ίσχυε περισσότερο προ κορωνοϊού και όχι τόσο πολύ σήμερα, που λίγο πολύ έχουμε φάει την κρυάδα, που λέει και ο λαός, και απλά περιμένουμε τη λήξη αυτής της μακράς περιόδου που μας έχει τσακίσει το ηθικό και τα νεύρα. Περισσότερο, θα έλεγα, πως όλα αυτά είναι βιωματικά πλέον, και σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες, και πως μέσα από την ιστορία του May βιώνουμε μια ακόμα οπτικής της δικιάς μας ιστορίας, που δεν έχει μόνο επιπτώσεις σε προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, με όλα αυτά να συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους αποσκοπώντας και σε μια εκ βαθέων κριτική όλων μας, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, υπό ένα βάρος σαν κι αυτό.

Όπως προανέφερα το βιβλίο έχει γραφτεί πολλά χρόνια πριν, πιο συγκεκριμένα το 2005, όταν είχε εμφανιστεί ο ιός Η5Ν1, με τους εκδότες να το απορρίπτουν ως μη ρεαλιστικό. Σίγουρα, για να εξυπηρετηθεί η μυθιστορηματική πλοκή, η αφήγηση εμπεριέχει αρκετές υπερβολές στα σημεία, αλλά αυτό δεν είναι ενοχλητικό, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, ακριβώς επειδή δεν έχουμε μια ρεαλιστική καταγραφή γεγονότων, μα μια ιστορία γεννημένη από τα σπλάχνα της μυθοπλασίας, η οποία έτυχε να πραγματωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αφήνοντας, λοιπόν, τις όποιες υπερβολές στην άκρη, η ιστορία είναι εξαιρετικά καλογραμμένη, έχει ένταση και δυναμική, η γλαφυρή περιγραφικότητα του May είναι εντυπωσιακή και μας γεννά ρεαλιστικές εικόνες, ενώ υπάρχει η απαραίτητη κορύφωση όπου είναι πραγματικά αναγκαία η ύπαρξή της, βοηθώντας στο να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε τρία διαφορετικά πρόσωπα, γεγονός που όχι μόνο την καθιστά πολυδιάστατη, αλλά και που μας επιτρέπει να ρίξουμε μια πιο διεισδυτική ματιά στο σύνολο των γεγονότων και να αναλύσουμε ακόμα και τα πιο μικρά στοιχεία και δεδομένα σε μεγαλύτερο βάθος. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ δυναμική, απειλητική, ενώ το ότι μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα εξελίσσεται και η δράση ενός παρανοϊκού δολοφόνου, είναι το αλατοπίπερο της δράση σε μια αλυσιδωτή πορεία γεγονότων που συνδέονται με τρόπους που δεν περιμένουμε και που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα. Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με ένα ένα έντονο ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομικές προεκτάσεις, δυστοπική αισθητική, κλειστοφοβική διάθεση, που όσο μας αγχώνει και μας τρομοκρατεί, άλλο τόσο μας γοητεύει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Peter May
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-19-0723-9