"Πριν χαθούν τα πουλιά" της Charlotte McConaghy

Η Φράνι Στόουν ανέκαθεν ήταν ικανή να αγαπήσει αλλά ανίκανη να μείνει. Αφήνοντας πίσω της τα πάντα εκτός από τον ερευνητικό εξοπλισμό της, φτάνει στη Γροιλανδία με έναν και μοναδικό σκοπό: να ακολουθήσει τα τελευταία αρκτικά γλαρόνια που έχουν απομείνει στον κόσμο, στην τελευταία τους, ίσως, αποδημία στην Ανταρκτική. Η Φράνι πείθει το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους να την πάρει μαζί του και έτσι σαλπάρουν ενώ απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη στεριά και την ασφάλεια. Καθώς όμως η ιστορία της Φράνι αρχίζει να ξετυλίγεται –ένας παθιασμένος έρωτας, μια απούσα οικογένεια, ένα ολέθριο έγκλημα– γίνεται ξεκάθαρο ότι κυνηγάει πολλά περισσότερα από τα πουλιά. Όταν τα σκοτεινά μυστικά της Φράνι αποκαλύπτονται, θα κληθεί να αποφασίσει τι είναι διατεθειμένη να ρισκάρει για μια ακόμα ευκαιρία εξιλέωσης.
Επικό και βαθύ, σπαρακτικό και λυτρωτικό, το Πριν χαθούν τα πουλιά είναι μια ωδή στους άγριους τόπους και σε έναν κόσμο που χάνεται, αλλά και μια ιστορία για τη δυνατότητα της ελπίδας ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, που κόβει την ανάσα.

"Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο" του Manuel Vazquez Montalban

Στα γραφεία του πλουσιότερου ποδοσφαιρικού συλλόγου όλου του κόσμου φτάνει μια ανώνυμη επιστολή. Κάποιοι απειλούν ότι θα δολοφονηθεί ο σέντερ φορ Τζακ Μόρτιμερ που υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο με την ομάδα. Οι επικεφαλής του συλλόγου αναθέτουν στον ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο τις έρευνες, αλλά τον παρουσιάζουν ως ψυχολόγο της ομάδας ώστε να μπορεί να κινείται άνετα μέσα στον κόσμο του αθλητισμού δίχως να κινήσει τις υποψίες του Τύπου.
Τα ίχνη οδηγούν σε μια υπόθεση κερδοσκοπίας με τις τιμές των οικοπέδων, όπου εμπλέκονται ο πρόεδρος ενός συνοικιακού ποδοσφαιρικού συλλόγου στην περιφέρεια της Βαρκελώνης και εν αγνοία του ο σέντερ φορ της ομάδας, μια παλιά δόξα που έχει ξεπέσει. Όλες αυτές οι συμπτώσεις περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τις έρευνες για τον εντοπισμό του εμπνευστή των απειλητικών επιστολών. Ποδόσφαιρο, θεμιτή και αθέμιτη οικοδομική δραστηριότητα, στη Βαρκελώνη που ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

"Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821" των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Έκτορα Χόρτη & Άγγελου Χόρτη

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας, σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους μετέπειτα εθνικούς αγώνες.
Στο βιβλίο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα της Επανάστασης με την καταγραφή ανά μέρα του έτους των σημαντικότερων γεγονότων. Αν και στο επίκεντρο βρίσκονται τα πολεμικά γεγονότα και οι ηγετικές φυσιογνωμίες, δεν παραγνωρίζεται η σημασία της συμμετοχής όλων των δυνάμεων του έθνους, ενός έθνους αποφασισμένου να κατακτήσει, με κάθε τίμημα και σε πείσμα οποιωνδήποτε εμποδίων, την ελευθερία του.
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Τι είχες, Γιάννη…
1827: Η επί των Εθνικών Λογαριασμών Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί για να ελέγξει τα οικονομικά του επαναστατημένου έθνους, στέλνει στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση όλα τα σχετικά με τους εθνικούς λογαριασμούς. Μεταξύ άλλων, έγραφε και τα εξής: «Η Επιτροπή, παρατηρήσασα ότι τα Εθνικά Κατάστιχα είναι νοθευμένα και πλήρη από καταχρήσεις, πλαστοπαρτίδας, ελλείψεις, λάθη και ανωμαλίας, υπεχρεώθη…».
15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
«Οδύσσεια»
1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, έχοντας υπογράψει το (δήθεν) προσκύνημα, στέλνει επιστολή προς τον Μεχμέτ πασά, με την οποία παρουσιάζει τους λόγους του ξεσηκωμού των Ελλήνων. Του γράφει: «Τα μεγάλα ζουλούμια (αδικίες) των Βεζυράδων, Κατίδων […] όποιο κορίτσι ή παιδί τους άρεζεν, έστελναν και το έπαιρναν [...]. Όποιος είχε κανένα χωράφι καλόν […] τον εσκότωναν και του το έπαιρναν […]. Τώρα η υψηλότης σου γράψε ένα αρτζουχάλι (αναφορά) εις τον Βασιλέα όπου να σηκώσει από τους Χριστιανούς όλα αυτά τα ζουλούμια με Χάτι Χουμαγιούν και τότε ημείς θέλει ησυχάσει…». Για να γίνει πιστευτός, έστειλε 4 γέροντες ασήμαντους ως δήθεν αντιπροσώπους επαρχιών για να προσκυνήσουν.

"Οι φανταστικοί Μπράιτστορμ 2: Σκοτεινοί ψίθυροι" της Vashti Hardy

Τα δίδυµα Μπράιτστορµ επιστρέφουν µε άλλη µία περιπέτεια! Η Ευδώρα Βέιν οργανώνει έναν στόλο εξερευνητών που θα αναζητήσει τον χαµένο τυχοδιώκτη Έρµιτατζ Ρίγκλσγουορθ στον τελευταίο του προορισµό. Στην αποστολή παίρνουν µέρος η Χάριετ Κάλπεπερ και το πλήρωµα του ουρανόπλοιου Σέλας, όµως δεν πιστεύουν ότι οι προθέσεις της Ευδώρας είναι αγαθές. Τι είναι αυτό που πραγµατικά ψάχνει; Ο Άρθουρ είναι αποφασισµένος να το ανακαλύψει.
Όταν όµως ξεσπάσει η καταστροφή και τα αδέλφια χωριστούν, θα καταφέρουν άραγε εκείνος και η Μόντι να ξαναβρεθούν;