Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Σερίνα Φλάναγκαν, αρχιεπιθεωρήτρια της αστυνομίας, αναλαμβάνει την υπόθεση αυτοκτονίας ενός επιχειρηματία της περιοχής με βαριά αναπηρία. Προσπαθώντας να κλείσει την υπόθεση πιάνει τον εαυτό της να ζηλεύει την άνετη ζωή της χήρας του επιχειρηματία και τον φαινομενικά ευτυχισμένο γάμο τους. Ώσπου η στενή σχέση της χήρας με τον εφημέριο της ενορίας τους αρχίζει να τη βάζει σε υποψίες. Πώς όμως θα μπορούσε να αποδείξει όσα υποψιάζεται, με μια σκηνή εγκλήματος χωρίς ευρήματα και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο στη διάθεσή της; Μήπως αυτή τη φορά το ένστικτο της την έχει παραπλανήσει; Την ώρα που ο σύζυγός της πασχίζει να ξεπεράσει τις συνέπειες μιας επίθεσης που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, και τα παιδιά της είναι νευρικά και δυστυχισμένα, η επιμονή της Σερίνα να ξεκλειδώσει το μυστήριο και να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη μέσα σε εκείνο το σπίτι μπορεί να της στοιχίσει όχι μόνο τη δουλειά της, αλλά και την οικογένειά της.

Προσωπική άποψη:
"Λόγια νεκρών", το δεύτερο και τελευταίο βιβλίο της σειράς "DCI Serena Flanagan" του Stuart Neville, με πρωταγωνίστρια την Σερίνα Φλάναγκαν που όπως ίσως να θυμάστε από την αναφορά μας στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της σειράς, "Δεσμοί αίματος", είχαμε πρωτοσυναντήσει σε μια άλλη σειρά βιβλίων του συγγραφέα, και πιο συγκεκριμένα στη σειρά "Jack Lennon" και στο βιβλίο "Πέπλο σιωπής", που ολοκλήρωσε μεν τη δική του σειρά, αλλά αποτέλεσε και την έμπνευση για την έναρξη αυτής της νέας, έστω κι αν η λογοτεχνική της πορεία δεν έμελλε να είναι πολύ μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένει ενδιαφέρουσα και ουσιώδεις και αυτό είναι που μετράει περισσότερο από την έκταση, καμιά φορά.

Η Σερίνα Φλάναγκαν δεν διανύει την καλύτερή της περίοδο. Ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει το βάρος των ενοχών που νιώθει, εξαιτίας των θανάτων στην υπόθεση που είχε αναλάβει και που δεν κατέληξε και πολύ καλά, παρακολουθώντας συνεδρίες που δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή ζει με τον φόβο πως η οικογένειά της θα διαλυθεί, με τον άντρα της να υποφέρει από εφιάλτες εξαιτίας μιας άλλης υποθέσής της, ενώ τα παιδιά της απομακρύνονται όλο και περισσότερο από κοντά της, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τον πατέρα τους. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι στρεσογόνα για την Σερίνα, μας επιτρέπει όμως να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του ποια πραγματικά είναι, τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό και στην ψυχή της, υπενθυμίζοντάς μας πως είναι ένας άνθρωπος, όπως κι εμείς, έχει τα ίδια προβλήματα με όλους και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Ως έναν άνθρωπο με σάρκα, οστά και μπελάδες στο κεφάλι του, μια προσέγγιση πολύ γήινη και ρεαλιστική.

Αφήνοντας στην άκρη τον πιο προσωπικό παράγοντα της ιστορίας μας, περνάμε στο αστυνομικό της σκέλος, με την Σερίνα να καλείται να ερευνήσει την υπόθεση της αυτοκτονίας ενός επιχειρηματία της περιοχής, που μετά τον θάνατο του νεότερου γιου του και τον σοβαρό τραυματισμό αυτού, που οδήγησε στο να χάσει και τα δυο του πόδια, όλα δείχνουν πως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάρρευση της έως τότε όμορφης και τακτοποιημένης ζωής του. Κι ενώ όλα δείχνουν να βγάζουν νόημα, η Σερίνα αρχίζει ν' αμφιβάλλει πως τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο δείχνουν, ειδικά ότα<πν αντιλαμβάνεται πως η χήρα του επιχειρηματία έχει πολύ στενές σχέσεις με τον εφημέριο της ενορίας, γεγονός όχι μόνο επιλήψιμο, αλλά και ύποπτο, έστω κι αν δεν υπάρχει καμία απόδειξη για όσα η ίδια έχει μέσα στο μυαλό της.

Γινόμαστε μάρτυρες, λοιπόν, του αγώνα της Σερίνα να ισορροπήσει ανάμεσα στην καθημερινότητά της και στη δουλειά της, ανάμεσα στα προβλήματα που επιφέρει στη ζωή της και η μία και η άλλη. Προσπαθεί να είναι σωστή σε όλα, αλλά τελικά δεν καταφέρνει να είναι πουθενά, πασχίζοντας να ξεπεράσει τους σκοπέλους εκείνους που της βάζουν εμπόδια, όχι για να αποδείξει στους άλλους ότι μπορεί, μα πάνω απ' όλα στον ίδιο της τον εαυτό. Ο Neville έχει καταφέρει να βρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, προσφέροντάς μας μια αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου διανθισμένη από έντονο προσωπικό δράμα, με το ανθρώπινο στοιχείο, σε όλες του τις προεκτάσεις, να παίζει τον πρώτο και τον σημαντικότερο ρόλο.

Ο Neville έχει χτίσει μια πολύ ωραία δομημένη, αφηγηματικά και όχι μόνο, αστυνομική ιστορία, η εξέλιξη της οποίας έχει πολύ καλό ρυθμό, την απαιτούμενη ένταση δεδομένου του είδους της -χωρίς υπερβολές και ακρότητες, σε όλα τα επίπεδα-, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη ροή παρά στον εντυπωσιασμό του αναγνώστη. Και καμιά φορά αυτές τις ιστορίες είναι που τις απολαμβάνεις λίγο περισσότερο, ίσως γιατί δεν δοκιμάζουν τα όρια των αντοχών σου, αλλά γιατί σε κάνουν μέρος τους και σου αφήνουν χώρο να σκεφτείς. Είναι κρίμα που δεν ακολούθησαν κι άλλα βιβλία με κεντρική ηρωίδα την Σερίνα, αλλά έστω και αυτά τα δύο έφτασαν για να μας συστήσουν μια προσωπικότητα που αξίζει να γνωρίσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stuart Neville
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-03-2064-0