Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

1745, Σκοτία: Ο μικρότερος γιος της οικογένειας Μακένζι, ο Μάλκολμ, είναι ένας δυναμικός κι έντονος χαρακτήρας. Όλα αυτά μέχρι που μια γυναίκα ανέτρεψε όλη την κοσμοθεωρία του.
Η λαίδη Μέρι Λένοξ είναι από την Αγγλία και ο πατέρας της είχε πολλά σχέδια για εκείνη. Παρά το γεγονός ότι απαγορευόταν να μιλήσει με τον Μάλκολμ, η λαίδη Μέρι γοητεύεται από τον ευφυή νεαρό Σκοτσέζο. Οι μικρές και κρυφές κοινές τους στιγμές τούς οδηγούν σε ένα πάθος μεγαλύτερο από ό,τι είχαν ποτέ ονειρευτεί.
Όταν ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ των Χαϊλάντερ και του στρατού του βασιλιά Γεωργίου, τα σχέδιά τους να κλεφτούν αποτυγχάνουν. Ο Μάλκολμ θα πρέπει να επιβιώσει στον αμείλικτο πόλεμο και να κλέψει μια γυναίκα, υπό άκρα μυστικότητα, κάτω απ’ τη μύτη των Άγγλων.
Η αγάπη τους είναι τόσο δυνατή ώστε να βγει αλώβητη από τον πόλεμο;

Προσωπική άποψη:
Ξέρετε τι έχω κουραστεί να διαβάζω; Ιστορικά ρομάντζα όπου βάρβαροι άντρες κλέβουν τις νύφες τους και τις κάνουν δικές τους με το έτσι θέλω. Το γεγονός ότι αυτές μπορεί στην πορεία να τους αγαπήσουν, δεν έχει απαραίτητα μεγάλη σημασία, ακόμα κι αν οι ιστορίες αυτές τείνουν να τοποθετούνται σε εποχές όπου όλα αυτά δικαιολογούνταν σε κάποιον βαθμό. Από την άλλη, ξέρετε τι δεν έχω κουραστεί να διαβάζω; Ιστορίες όπου τα συναισθήματα είναι αμοιβαία και που κόντρα σε όποια προβλήματα, προκαταλήψεις και δυσκολίες, το ζευγάρι παλεύει από κοινού για να είναι μαζί, όχι γιατί πρέπει ή γιατί επιβάλλεται από τις συνθήκες, αλλά γιατί αυτό είναι που επιθυμούν οι ίδιοι. Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή της "Αρπαγής", που αν και το 8ο βιβλίο της σειράς της "Οικογένειας Μακένζι", θα μπορούσαμε να πούμε πως ταυτόχρονα αποτελεί και το prequel της.

Όσοι έχετε διαβάσει τα προηγούμενα εφτά βιβλία της σειράς, σίγουρα θα έχετε συναντήσει το όνομα του Μάλκολμ Μακένζι, που εκτός από ένας μεγάλος και τρανός ήρωας για την οικογένειά του, αλλά και για την Σκωτία, αφού κατάφερε να επιβιώσει ενός πολέμου, να βγει νικητής απ' αυτόν και να ανακηρυχθεί Δούκας, είναι και εκείνος που πρώτος πάλεψε για την καρδιά της γυναίκας που αγάπησε με νύχια και με δόντια, πηγαίνοντας κόντρα σε όλους και σε όλα, πρόθυμος να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του αν κρινόταν απαραίτητο. Γιατί ο Μάλκολμ έμελλε να ερωτευτεί μια γυναίκα που άνηκε στην καλή κοινωνία της Αγγλίας, και που λόγω της θέσης της προοριζόταν για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, σε μια εποχή μάλιστα λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα σε Σκοτία και Αγγλία, γεγονός που όχι μόνο δυσκόλευε την πραγμάτωση του έρωτά του, αλλά και της ίδιας του της επιβίωσης.

Φυσικά, ως γνήσιο αρσενικό των Χάιλαντς του 18ου αιώνα, ο Μάλκολμ δεν καταλαβαίνει ούτε από πολέμους, ούτε από εμπόδια και είναι έτοιμος να διεκδικήσει τόσο την ελευθερία του, όσο και τη γυναίκα που αγαπά, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να την κλέψει μέσα από τα χέρια των Άγγλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως αντιλαμβάνεστε, καμία απ' τις δύο αποστολές που έχει να φέρει εις πέρας δεν είναι εύκολη, ενώ και οι δυο τους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του, η οποία απειλείται κάθε λεπτό που περνάει όλο και περισσότερο, κάτι που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να χτυπάει η καρδιά μας ξέφρενα σε κάθε νέα σελίδα. Και όχι, το γεγονός πως γνωρίζουμε απ' τους απόγονούς του πως όλο αυτό έληξε καλά, καμία απολύτως σημασία δεν έχει -μην σας πω πως σχεδόν το ξεχνάς όσο περισσότερο βυθίζεσαι στην ίδια την ιστορία και στις μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες αυτής, πράγμα μαγικό και μεγάλη επιτυχία για τη συγγραφέα.

Η Ashley, εμπνευσμένη από μια πολύ πλούσια ιστορικά περίοδο, μεταφέρει όλο το κλίμα και την αίσθηση της εποχής στην αφήγησή της, και ενώ τοποθετείται σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή της Ιστορίας, καταφέρνει την ίδια στιγμή να έχει τον ολόδικό της πυρήνα, χωρίς ψευτοδιάθεση ιστορικής απεικόνισης, αλλά και έναν άκρατο ρεαλισμό που σε κάνει να ξεχνάς πως όσα διαβάζεις δεν αποτελούν κομμάτι της πραγματικότητας, παρά μιας καλοδουλεμένης μυθιστορίας -κάτι σαν το συναίσθημα που σου προκαλεί το "Braveheart", ένα πράγμα. Είναι αυτό το μαγικό που συμβαίνει όταν παρακολουθείς ή διαβάζεις μια ιστορία, κι ενώ ξέρεις πως τίποτα απ' όσα περιγράφονται δεν είναι αλήθεια και πως κανένας απ' αυτούς τους χαρακτήρες δεν υπήρξε πραγματικά, το πίσω μέρος του εγκεφάλου σου λαμβάνει μια εντολή που υπαγορεύει πως όλα όσα γίνεσαι μάρτυρας είναι αληθινά.

Οι σκηνές δράσεις στο βιβλίο αυτό είναι πάρα πολλές και έντονες, κάτι που βοηθάει στη ροή της αφήγησης δίνοντάς της πιο γρήγορο ρυθμό και με μεγαλύτερη δυναμική, η απεικόνιση του πολέμου πολύ ρεαλιστική αλλά χωρίς την ίδια στιγμή να γίνεται περιττά βίαιη ή γραφική ως προς τα αποτελέσματά του -άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στον πυρήνα της πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία αγάπης-, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ενώ η παραστατική περιγραφή των τοποθεσιών και των δράσεων που εξελίσσονται σε αυτές είναι τόσο λεπτομερής και ζωντανή, που νιώθεις σαν να βρίσκεσαι κι εσύ εκεί, στα μέρη εκείνα που μέχρι και σήμερα είναι ποτισμένα με μνήμες χρόνων που αν και πέρασαν και χάθηκαν, άφησαν πίσω τους τα άσβεστα σημάδια τους, σαν φάρο κι οδηγό σε όσους έμελλε ν' ακολουθήσουν.

Η ιστορία ανάμεσα στον Μάλκολμ και στη Μέρι είναι από εκείνες που είναι αδύνατον να μην μπουν στην καρδιά σου, όχι μόνο επειδή έτσι θα έπρεπε να είναι οι πραγματικές αγάπες, αλλά και γιατί η προσωπική τους έχει αλήθεια έχει αποδοθεί τόσο ρεαλιστικά από την Ashley, που καταφέρνει ν' αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας χωρίς καν να το προσπαθήσει. Είναι έντονη, ισχυρή, παθιασμένη, έτοιμη ν' αντιμετωπίσει όποιο εμπόδιο βρεθεί στον δρόμο της, έστω κι αν το μοναδικό μου έχει να λάβει είναι μια στιγμή ευτυχίας. Γιατί, όπως και για την ελευθερία, έτσι και για την αγάπη αξίζει να θυσιάσεις ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό, έστω και για να τις γευτείς για μια στιγμή, γιατί αυτή θα εμπεριέχει αρκετή αλήθεια και αξία μέσα της για να σε συντροφεύει για πάντα. Μια ιστορία που όχι μόνο θα θυμάσαι, αλλά που κάτι μου λέει πως θα ανατρέξεις σε αυτήν πολλές φορές ακόμα στο μέλλον.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Καλλιοντζή Αναστασία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-5394-99-8