Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος λόγω της γιαγιάς του Κατίνας Παξινού και του παππού του Αλέξη Μινωτή, είχε την τύχη να γνωρίσει πολλούς θρυλικούς καλλιτέχνες, ξένους και Έλληνες. Ωστόσο, η Κάλλας, για κάποιον περίεργο λόγο, του ενέπνευσε κάτι παραπάνω από θαυμασμό. Είχαν μόνο πέντε σύντομες συναντήσεις∙ σίγουρα ασήμαντες για εκείνη αλλά καθοριστικές για τον μικρό Αλέξανδρο.
Την πρώτη φορά που βρέθηκαν μαζί, το 1958, ο Αλέξανδρος ήταν έντεκα ετών και αρχικά αισθάνθηκε απέναντί της φόβο, που εξελίχθηκε σχεδόν αμέσως σε μια ενθουσιώδη φιλία, όταν η Κάλλας τού χάρισε την πρώτη του λευκή σοκολάτα. Χάρη σε αυτή τη λευκή σοκολάτα έγινε λάτρης της όπερας και παραμένει μέχρι σήμερα. Και όχι μόνο της όπερας αλλά και της ίδιας της Κάλλας, που σιγά σιγά αποτυπώθηκε στο μυαλό του ως μια συμβολική εικόνα πάθους και αφοσίωσης στην τέχνη.
Το ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΤΗ ΜΙΣ ΚΑΛΛΑΣ είναι η ιστορία αυτής της εικόνας, όπως καταγράφηκε στην παιδική και νεανική ψυχή του Αλέξανδρου∙ μιας εικόνας, που βρίσκεται στον βυθό της μνήμης πια, ωστόσο εκπέμπει ακόμα την αινιγματική της σαγήνη. Ποια ήταν, όμως, η Μαρία Κάλλας;
Πραγματικότητα, φαντασία, εξιδανίκευση και απομυθοποίηση συμπλέκονται και αλλοιώνουν την εύθραυστη ύλη της αλήθειας των γεγονότων, που φαντάζει όλο και πιο απροσπέλαστη. Το μόνο που μας μένει είναι η αλήθεια των αισθημάτων μας.

Προσωπική άποψη:
Η Μαρία Κάλλας υπήρξε μία απ' τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες στον χώρο της μουσικής, ένα κορυφαίο ταλέντο της Όπερας και για πολλούς η σημαντικότερη φωνή που έχει περάσει από αυτήν. Μια γυναίκα που εκτός από μια πλούσια και έντονη καλλιτεχνική πορεία, έζησε και μια εξίσου πλούσια κι έντονη ζωή, έστω κι αν αυτή δεν αποδείχθηκε πάντα καλή απέναντί της -ούτε και οι άνθρωποι που πέρασαν από αυτήν, βρέθηκαν δίπλα της και την σημάδεψαν. Αλλά αυτά είναι πράγματα που έχει καταγράψει η Ιστορία και λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε. Όμως, αλήθεια... Δεν έχετε αναρωτηθεί για ορισμένους ανθρώπους, πώς να ήταν στην καθημερινότητά τους; Πώς θα φάνταζαν στα δικά μας μάτια, αν είχαμε κάποια αλληλεπίδραση μαζί τους;

Η κύριος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, γνωστός κι αγαπημένος ηθοποιός, εγγονός των αλησμόνητων Κατίνας Παξινού και Αλέξη Μινωτή, μεγάλωσε μέσα σε ένα αμιγώς καλλιτεχνικό περιβάλλον, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει πληθώρα σπουδαίων ανθρώπων του καλλιτεχνικού στερεώματος, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων. Ωστόσο, λίγοι ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν στα μάτια του και ακόμα πιο λίγοι εκείνοι που τον ενέπνευσαν θαυμασμό πέρα από τα όρια. Ανάμεσά τους, η Μαρία Κάλλας, που αν και την συνάντησε μόλις πέντε φορές, από τα έντεκα έως τα είκοσι έξι του χρόνια, τον επηρέασαν σημαντικά κι αποδείχθηκαν καθοριστικές για τη ζωή του, με τρόπους που ούτε καν ο ίδιος δεν μπορούσε ν' αντιληφθεί τότε.

Το βιβλίο αυτό, που ο ίδιος συνέγραψε, με τη βοήθεια του γνωστού σε όλους μας Μιχάλη Ρέππα, είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία της μεγάλης μας Σοπράνο, έτσι όπως ο ίδιος την είδε και τη γνώρισε, και έτσι όπως εκείνη και οι αλήθειες της αποτυπώθηκαν στα μάτια του, από τα προεφηβικά του χρόνια μέχρι τα πρώτα χρόνια της ωρίμανσής του ως άντρας, αλλά και δικής του, που πολλές φορές περπάτησε σε μπερδεμένα μονοπάτια, με τα θέλω της ψυχής του να συγκρούονται με τα πρέπει της λογικής του, μέχρι τη στιγμή εκείνη που συνειδητοποίησε πως μονάχα έναν δρόμο πρέπει να διαβαίνουν οι άνθρωποι, εκείνον της καρδιάς, αρκεί να έχουν την λαχτάρα και το όνειρο να το κάνουν.

Συνήθως οι βιογραφίες δεν συγκαταλέγονται στις πρώτες μου επιλογές, αλλά η αλήθεια είναι πως την συγκεκριμένη την απόλαυσα περισσότερο απ' όσο θα περίμενα. Αυτό ίσως να οφείλεται στην όχι και τόσο μεγάλη έκτασή της, πράγμα που την καθιστά μη φλύαρη, αλλά αντίθετα, άμεση και επί της ουσίας. Το κείμενο ρέει εξαιρετικά ευχάριστα, το κλίμα της εκάστοτε εποχής μεταφέρεται στον αναγνώστη με ζωντάνια και ρεαλισμό, καταφέρνοντας να τον ταξιδέψει σε εκείνα τα χρόνια που χαρακτηρίζονταν από έναν άτυπο ρομαντισμό, ενώ παράλληλα μάς δίνεται η δυνατότητα να βρεθούμε στη θέση ενός θαυμαστή και ν' αντιληφθούμε τη δική του διάσταση και οπτική, απέναντι στο είδωλό του.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Ρέππας Μιχάλης & Αντωνόπουλου Αλέξανδρου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Βιογραφικά
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-618-01-3768-2