Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Για σκέψου πώς θα ήταν να έκλεινε το σχολείο σου και να είχες όλη την ημέρα δική σου να κάνεις ό,τι θέλεις. Να πας μια βόλτα. Να παίξεις με τους φίλους σου. Να περάσεις την ημέρα στο σπίτι με την οικογένειά σου. Να πας μια εκδρομή ή να κάνεις κάτι δημιουργικό. Ή φαντάσου πώς θα ένιωθες αν, ξαφνικά, διαπίστωνες ότι το σχολείο σου έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.
Βέβαια, το σχολείο κλείνει πολλές φορές μέσα στον χρόνο για διακοπές. Όμως αυτό το ξαφνικό, το αναπάντεχο, τελευταία στιγμή κι ενώ έχεις διαβάσει –ή και όχι– έχει άλλη ομορφιά. Είναι μια έκπληξη, σωστά; Πώς θα ήταν, λοιπόν, μια ημέρα χωρίς σχολείο;
Μια πρωτότυπη συλλογή διηγημάτων από συγγραφείς και εικονογράφους, μέλη και διακριθέντες, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, για δέκα ξεχωριστές ημέρες… χωρίς σχολείο!

Προσωπική άποψη:
Η παρουσία του covid-19 στη ζωή μας τον τελευταίο έναν χρόνο έχει αλλάξει δραστική την καθημερινότητά μας. Όλα εκείνα που θεωρούσαμε ως σίγουρα και δεδομένα, πλέον αποδεικνύεται πως δεν είναι και πως η έννοια "ρουτίνα" και "συνήθεια" τείνει στο να εξαφανιστεί, αφού δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη μέρα. Εκτός, όμως, από εμάς, τους ενήλικες, σημαντικά έχει επηρεαστεί και η ζωή των παιδιών, που έχουν απομακρυνθεί από τον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο, τις παρέες και τους φίλους τους, προσπαθώντας κι αυτά ν' ακολουθήσουν τους νέους ρυθμούς που μας έχουν επιβάλλει οι υπάρχουσες συνθήκες, κάτι που αναγκάζει τους γονείς να ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους να τα βοηθήσουν να περάσουν δημιουργικά και όμορφα την ώρα τους.

Μπορεί τα παιδιά να μην είχαν φανταστεί μια καθημερινότητα χωρίς σχολείο, ωστόσο, πριν απ' όλα όσα ζούμε το καθένα από αυτά λαχταρούσε αυτή τη μία και ξεχωριστή μέρα όπου δεν θα έπρεπε να πάει στο μάθημα, όπου δεν θα είχε σχολείο, όπου θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός απ' το να καθίσει για ώρες ολόκληρες στη θέση του, στο θρανίο του, μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας τάξης. Αν, μάλιστα, η μέρα αυτή ερχόταν χωρίς καμία προειδοποίηση, σαν απροσδόκητη έκπληξη, πόσο πιο τέλειο θα ήταν για τους μικρούς μας φίλους, σωστά; Άλλωστε, υπήρξαμε κι εμείς παιδιά και φαντάζομαι πως κανείς μας δεν έχει ξεχάσει αυτή τη μοναδική αίσθηση της αναπάντεχης ελευθερίας και της διάθεσης προσωπικού χρόνου από το πουθενά.

Σε αυτήν ακριβώς την ιδέα έχει "πατήσει" η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, απαρτιζόμενη από έντεκα συγγραφείς, και με τη συνδρομή δέκα εικονογράφων, προχώρησε στη δημιουργία μιας συλλογής διηγημάτων για παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών, περιγράφοντας μέσα από δέκα ιστορίες, δέκα διαφορετικές ημέρες χωρίς σχολείο. Ιστορίες βγαλμένες μέσα από τις αλήθειες της ίδιας της ζωής κι άλλες εμποτισμένες με μια δόση μαγείας και φαντασίας, αλλά όλες τους διασκεδαστικές και συνάμα διδακτικές, με έναν τρόπο που όχι μόνο αυστηρός δεν είναι, αλλά που καταφέρνει με τρυφερότητα και αμεσότητα να περάσει τα μηνύματα που θέλει κι επιδιώκει.

Στο τέλος του βιβλίου μπορεί να βρει κανείς μια σειρά δραστηριοτήτων, μια ωραία κι ενδιαφέρουσα προσθήκη σε ένα συλλογικό έργο όπως αυτό, αφού εκτός από ψυχαγωγία και διδακτικά μαθήματα για τη ζωή, μπορεί να προσφέρει στους μικρούς μας φίλους και στιγμές δημιουργικής απασχόλησης, βάζοντας το μυαλό τους να δουλέψει κι ερεθίζοντας την φαντασία τους, προκαλώντας τους να εκφραστούν και οι ίδιοι μέσω της δικής τους πένας. Ένα βιβλίο που σίγουρα θα απολαύσουν τα παιδιά και που μέσα απ' αυτό ίσως και ν' αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα που ζούμε με λίγη περισσότερη διάθεση και φαντασία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 104
ISBN: 978-618-01-3657-9