"Το ένστικτο" της Ashley Audrain

Θέλεις να σπάσεις την κατάρα που βαραίνει τις γυναίκες της οικογένειάς σου. Ελπίζεις πως αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Εσύ θα τα καταφέρεις. Θα είσαι στοργική και θερμή, η κόρη σου θα αποζητά την παρουσία σου. Οι δυο σας θα είστε ομάδα!
Η Μπλάιθ Κόνορ είναι αποφασισμένη. Θα είναι η ιδανική μητέρα για την κόρη της. Θα είναι ακριβώς αυτό που δεν ήταν για κείνην η δική της μητέρα. Από τις πρώτες μέρες όμως της μητρότητας το όνειρο γίνεται κομμάτια. Κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καλά. Είναι το παιδί της σαν όλα τα άλλα παιδιά; Κι αν ναι, εκείνη γιατί δεν το βλέπει έτσι; Τι είναι αλήθεια και τι προϊόν της φαντασίας της;
Το ένστικτο είναι ένας λογοτεχνικός άθλος που διαβάζεται με μιαν ανάσα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αμφισβητεί όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμα και των πιο κοντινών.

"Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου" της Χίλντας Παπαδημητρίου

Αρχές Μαρτίου 2012, ο Χάρης Νικολόπουλος επιστρέφει από τη Ναύπακτο στην Αθήνα, όταν η μητέρα του διαγιγνώσκεται με Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης. Του έχουν λείψει η πόλη και οι φίλοι του, αλλά τίποτα δεν είναι όπως το άφησε. Μέσω του οίκου ευγηρίας όπου μεταφέρεται η μητέρα του, ο Χάρης γνωρίζει μια ψυχολόγο, η οποία διευθύνει έναν ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και θύματα σεξουαλικού τράφικινγκ.
Η δολοφονία της ψυχολόγου θα σταθεί αφορμή για να ξεκινήσει ο Χάρης μια κατάβαση στην κόλαση του υποκόσμου, στον κόσμο των άστεγων, των εξαρτημένων, των κοριτσιών που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα. Πολύτιμος συμπαραστάτης του στην προσπάθεια να ανακαλύψει τον δολοφόνο της ψυχολόγου θα είναι η νεαρή, εκκεντρική αλλά δαιμόνια υπαστυνόμος, Αΐντα Μητροπούλου.

"Αμφίβια τέρατα" του Κώστα Πούλου

Σαράντα μικρά κείμενα για τον άνθρωπο, το μικροσκοπικό και ταυτόχρονα τεράστιο ή και τερατώδες αυτό ον εντός του οποίου κατοικούν το κακό και το καλό σε διαφορετικές, βέβαια, κάθε φορά αναλογίες. Στις μικρές αυτές ιστορίες οι ανθρώπινες φιγούρες, παρμένες τυχαία μέσα από το καθημερινό θέατρο –το οποίο είναι γνωστό και ως πραγματικότητα– παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, που έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις αλλεπάλληλες μεταπτώσεις τους σαν σε καθρέφτη. Ένοχες και αθώες ταυτόχρονα, οι μικρές αυτές αμφίβιες, αλλά και τραγικές φιγούρες αγωνίζονται να αγγίξουν ένα, μικρό έστω, τμήμα του νοήματος ώστε να εισπράξουν, εντέλει, το κομμάτι της ευτυχίας που τους αναλογεί.

"Η τέχνη και τα αντίδοτα του Έρωτα" του Οβίδιου

Στη νέα αυτή και εµπλουτισµένη έκδοση, η µετάφραση της Τέχνης του έρωτα συνοδεύεται από το θεραπευτικό της «σίκουελ», Tα αντίδοτα του έρωτα, ένα ποιητικό βιβλίο 814 στίχων όπου ο δάσκαλος της ερωτικής τέχνης και υπερµεταδότης του ερωτικού ιού φοράει, ή κάνει πως φοράει, την ιατρική ποδιά και χορηγεί αντίδοτα για τη νόσο που ο ίδιος είχε διασπείρει.
Η Εισαγωγή και το Επίµετρο περί Λατίνων καί τινων άλλων εραστών τοποθετούν το ξεχωριστό αυτό δίπτυχο της οβιδιακής ερωτογραφίας στο κοινωνικό και λογοτεχνικό του περιβάλλον.
Ο σηµερινός αναγνώστης είναι εύκολο να διακρίνει την απροκάλυπτα σεξιστική συνιστώσα της ερωτογραφικής παράδοσης της αρχαιότητας, αλλά πριν, µετά και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να θυµάται ότι Ovid is fun.

"Οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Επανάσταση: Από το Λάιμπαχ στο Ναυαρίνο" του Σωτήρη Ριζά

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 εγγράφεται, στην εθνική ιστορία, ως ένα γεγονός που αφορά την επιδίωξη του ελληνικού έθνους να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, ταυτόχρονα όµως αποτελεί και ένα γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να διερευνήσει τον ρόλο των Μεγάλων ?υνάµεων στην έκρηξη και την εξέλιξη της Επανάστασης. Η ευρωπαϊκή συνδροµή ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωσή της, χωρίς την πρωτοβουλία των ίδιων των Ελλήνων όµως δεν θα είχε υπάρξει η ναυµαχία του Ναβαρίνου.
Η Επανάσταση του 1821 δεν είχε συνέπειες µόνο για τους Έλληνες αλλά ήταν ένα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάσπαση της Ευρώπης της Ιεράς Συµµαχίας, που είχε επικρατήσει µετά την ήττα του Ναπολέοντα και το συνέδριο της Βιέννης το 1815.