Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Πέθαναν με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη τους. Τρεις αυτοκτονίες: ενός λαμπρού μηχανικού, ενός διαβόητου δικηγόρου και ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού.
Τι μπορεί να τις συνδέει; Πρόκειται για τρεις ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους και χωρίς προφανείς λόγους αυτοκτονίας. Οι τρεις υποθέσεις θα μπορούσαν να σφραγιστούν για πάντα, όμως το ένστικτο της υπαστυνόμου Ιβ Ντάλας δεν το επέτρεψε.
Καταστρέφοντας το ταξίδι του μέλιτος, η Ιβ θεώρησε ύποπτους τους τρεις θανάτους και αποφάσισε να τους διερευνήσει. Οι αυτοψίες ήταν σοκαριστικές: μικρά εγκαύματα βρέθηκαν στον εγκέφαλο και των τριών θυμάτων. Κι εκείνο το παράξενο χαμόγελο στα χείλη… Μια γενετική ανωμαλία ή μια μέθοδος δολοφονίας που πρέπει να εξιχνιαστεί με προσοχή; Οι έρευνες της Ιβ θα κινηθούν τελικά προς τη σωστή κατεύθυνση κι αυτό που θα ανακαλύψει θα είναι τρομακτικό.
Γιατί ορισμένες φορές το μυαλό μπορεί να γίνει όπλο της δικής του καταστροφής. Ή μήπως κάποιος παίζει ένα άρρωστο και πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τον ανθρώπινο εγκέφαλο;

Προσωπική άποψη:
Το μαγικό μας "ταξίδι" στον φουτουριστικό κόσμο της J.D. Robb, κατά κόσμον Nora Roberts, συνεχίζεται, με το τέταρτο βιβλίο της σειράς "Στον θάνατο", αφού η αγαπημένη μας Ιβ Ντάλας, η ηρωίδα που δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη μπροστά σε μια δελεαστική υπόθεση όπου όλα τα στοιχεία φαινομενικά μαρτυρούν μια διαφορετική αλήθεια από την πραγματική, δεν αποφασίζει να αποσυρθεί έστω και λίγο από την ενεργό δράση, προκειμένου να απολαύσει το γαμήλιο ταξίδι της. Αντίθετα, αποφασίζει να το καταστρέψει, βάζοντας πρόωρο τέλος σε αυτό, κι αν δεν τη συγχωρεί ο άντρας της, την συγχωρούμε εμείς, επειδή για μια ακόμα φορά μάς προσφέρει μια συναρπαστική περιπέτεια.

Για μια ακόμα φορά, δεν έχουμε έναν θάνατο στο προσκήνιο, αλλά τρεις, που αν και φαντάζουν ασύνδετοι μεταξύ τους, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτα απ' όλα, μοιάζουν με αυτοκτονίες, αν και κανένας από τους τρεις άντρες δεν είχε, φαινομενικά, κάποιον ουσιαστικό λόγο για να προχωρήσει σε μια τέτοια πράξη. Δεύτερον, και οι τρεις άντρες βρέθηκαν νεκροί μεν, με ένα χαμόγελο στα χείλη δε, πράγμα που μπορεί να φαινόταν φυσιολογικό αν συνέβαινε σε ένα και μόνο πρόσωπο, αλλά όχι σε τρία, επαναλαμβάνοντας ένα πολύ παράξενο και ιδιαίτερο μοτίβο. Και πράγματι, ύστερα από ενδελεχή έρευνα, μικρά εγκαύματα βρίσκονται στους εγκεφάλους και των τριών νεκρών αντρών, κάτι που οδηγεί τις έρευνες σε μια άλλη κατεύθυνση.

Η Ιβ, όπως είναι φυσικό επόμενο, δεν μπορεί ν' αγνοήσει τα στοιχεία που εμφανίζονται μπροστά στα μάτια της, και ακολουθεί τον δρόμο προς την κάθοδο, έστω κι αν δεν γνωρίζει που μπορεί αυτός να την οδηγήσει. Ωστόσο, επειδή έτσι είναι καμωμένη, δεν μπορεί ν' αντισταθεί και απλά κλείνει τα μάτια της και βουτάει όλο και πιο βαθιά στα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού και της διαστροφής. Κι αν έκανε υποθέσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει, η πραγματικότητα έρχεται να της ρίξει μια δυνατή γροθιά και να της θυμίζει πως μπορεί να γίνει πολύ πιο τρομακτική και αδυσώπητη απ' όσο μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, με τον τελευταίο, μάλιστα, να μπορεί να χειραγωγηθεί με τέτοιους τρόπους που να τον οδηγήσουν σε μια πραγματική κόλαση.

Η συγγραφέας, από το πρώτο της κιόλας βιβλίο, έχει καταστήσει πολύ σαφές το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο σκοτεινό, τρομακτικό, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και που κάθε τι έχει παραπάνω από μία διαστάσεις. Έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η βία και η σκληρότητα, ακόμα κι όταν αυτό δεν είναι εμφανές με μια πρώτη ματιά, με μυστικά κυκλώματα να δουλεύουν υπογείως εξυπηρετώντας τους δικούς τους σκοπούς και ικανοποιώντας τις δικές τους διαστροφές. Όλα αυτά, αποτυπώνονται ακόμα πιο έντονα στο συγκεκριμένο βιβλίο, με έναν ρεαλισμό και μια αληθοφάνεια που μας παρασύρει στον πυρήνα της ιστορίας αυτής, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα κι αν αφορά έναν μελλοντικό κόσμο, μέσα στον καθρέφτη αυτού αποτυπώνεται το δικό μας σήμερα, μέσα από μια άλλη διάσταση, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο τρομακτικό.

Μπορεί το βιβλίο αυτό να πρωτοκυκλοφόρησε το 1996, αλλά ακόμα και σήμερα φαντάζει εξαιρετικά φρέσκο και σύγχρονο στα μάτια μας, τόσο όσον αφορά την ιστορία που αφηγείται, αλλά και σε ό,τι αφορά τον τρόπο που γίνεται η αφήγηση αυτή. Και η αλήθεια είναι πως έχει μέσα κάποιες στιγμές που μπορεί να ενοχλήσουν τους υποστηρικτές του political correct, αλλά αν αφήσουμε πίσω μας κάποια κοινωνικά "πρέπει" κι αφιερωθούμε στο τι θέλει να πει η συγγραφέας μέσα από την ιστορία της, τι θέλει να μας κάνει να καταλάβουμε, μα πάνω απ' όλα στο ότι έχουμε να κάνουμε με μια μυθιστορηματική αφήγηση, είμαι σίγουρη πως αυτό το αισθηματικό θρίλερ θα μας κατακτήσει. Γεμάτο ένταση, δράση, αγωνία, δυνατές συναισθηματικά στιγμές και άλλες που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα, το "Υποταγμένοι στον θάνατο" είναι ένα σκοτεινό ρομαντικό θρίλερ μυστηρίου, που δεν πρέπει να χάσετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Νιτσάκης Στέλιος
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5543-01-3