"Προσωπική υπογραφή" των Tsokos Michael & Andreas Gossling

Ο ιατροδικαστής δόκτωρ Φρεντ Άµπελ, από την Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήµατος, ασχολείται µε έναν κατά συρροήν δολοφόνο, που δρα σε όλη την Ευρώπη. Κοντά σε ευρωπαϊκά αεροδρόµια γίνονται αλλεπάλληλες δολοφονίες γυναικών, που φέρουν την προσωπική υπογραφή του δράστη.
Με βάση µια ειδική ανάλυση DNA, ύποπτος για τις δολοφονίες αυτές κρίνεται ο πρώην στρατιώτης Λαρς Μόεβιχ, παλιός φίλος του Άµπελ από τα χρόνια του στρατού. Όµως ο ιατροδικαστής δε θα τον θεωρούσε ποτέ ικανό για τέτοια βάναυσα εγκλήµατα.
Ο Μόεβιχ δεν έχει άλλοθι και τίθεται υπό κράτηση. Καθώς η µικρή κόρη του Μόεβιχ αργοπεθαίνει από λευχαιµία, ο Άµπελ προσπαθεί πυρετωδώς να ανακαλύψει τον πραγµατικό ένοχο. Ένα ανθρωποκυνηγητό στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που κόβει την ανάσα, θέτει τη ζωή του ιατροδικαστή σε κίνδυνο, την ώρα που τον βασανίζουν οι αµφιβολίες για την αθωότητα του φίλου του.

"Από την Ελλάδα της αλλαγής στην Ελλάδα της παρακμής 1981-2021" των Παναγιώτη Ρουμελιώτη & Βασίλη Κολλάρου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον ελληνικό λαό για να κάνει πράξη την «Αλλαγή», ένα πολιτικό και κοινωνικό όραµα που αντικατόπτριζε τη βαθύτερη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για εκτεταµένες αλλαγές σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονοµικής ζωής του τόπου. Η «Αλλαγή», ως πολιτικό πρόταγµα, δεν είχε ξανακουστεί στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου. Εποµένως, ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε φορέας και αγγελιοφόρος ενός συνθήµατος που η υλοποίησή του προκάλεσε κοσµογονικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.
Είναι γεγονός ότι ορισµένοι πολιτικοί, είτε µε τον χαρισµατικό δηµόσιο λόγο τους είτε µε την ικανότητά τους να γοητεύουν τον λαό, µονοπωλούν την εποχή στην οποία ζουν, ενώ παράλληλα δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για να καταστούν πρόσωπα της Ιστορίας. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος πορεύτηκε στην πολιτική ζωή του τόπου µε γνώµονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συµφέροντος και τη βαθιά ριζωµένη αντίληψή του για πραγµατική κοινωνική δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία.
Το βιβλίο Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακµής αντικατοπτρίζει το πέρασµα από την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου (στη δεκαετία του 1980) στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας (2009-2020). Μέσα από τις γραµµές του, γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι λόγοι της βαθµιαίας υποβάθµισης, δηλαδή παρακµής, της πολιτικής, οικονοµικής και στρατιωτικής ισχύος της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια.

"Μάρτιν Ίντεν" του Jack London

Ο Μάρτιν Ίντεν είναι ένας φτωχός, αυτοδίδακτος νέος, που αγωνίζεται να ξεπεράσει τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών και να γίνει επιτυχηµένος συγγραφέας. Ελπίζει να βρει αποδοχή στον κόσµο των εκλεπτυσµένων αριστοκρατών, αλλά δυσκολεύεται να ξεφύγει από το τραχύ υπόβαθρο της εργατικής τάξης.
Όταν ο Μάρτιν ερωτεύεται τη Ρουθ Μορς, φαίνεται πως δεν είναι άξιος για να την παντρευτεί, καθώς εκείνη προέρχεται από µια πλούσια αστική οικογένεια. Προσπαθεί να εδραιωθεί ως επιτυχηµένος συγγραφέας και να βελτιώσει την κοινωνική του κατάσταση, ώστε να µπορέσει κάποια µέρα να γίνει αντάξιος της αληθινής του αγάπης. Στην πορεία προς την καταξίωση όµως όλος του ο κόσµος θα ανατραπεί, οδηγώντας τον σε µονοπάτια που δεν είχε φανταστεί ότι θα βρεθεί, και η επιτυχία θα έχει πολύ πικρή γεύση.
Ένα µυθιστόρηµα που µέσα στην τραγικότητά του είναι ταυτόχρονα ελπιδοφόρο, στηρίζοντας την πίστη ότι η τέχνη µπορεί να µεταµορφώσει ζωές. Ένα βιβλίο που έχει εµπνεύσει αµέτρητους νέους συγγραφείς και καλλιτέχνες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.
Ήταν ένας άνθρωπος που είχε ζήσει, είχε δονηθεί από συγκίνηση, είχε αγαπήσει· ένας άνθρωπος εύκολος και γεµάτος επιείκεια για τις ανθρώπινες αδυναµίες·ένας άνθρωπος που είχε δουλέψει στο τιµόνι ψηλά στον πύργο του πλοίου και είχε περιπλανηθεί σε χώρες άγνωστες και παράξενες·ήταν ακόµη αυτός που σαν αρχηγός της συµµορίας του είχε δώσειγροθιές µε την ψυχή του. Ήταν ο άνθρωπος που, όταν πρωτοπήγε στη δηµοτική βιβλιοθήκη και είδε εκείνα τα χιλιάδες βιβλία,έκανε πίσω από την τροµάρα που πήρε και µετά βρήκε τον τρόπο και να τα χρησιµοποιήσει και να τα υποτάξει. Ήταν ο άνθρωπος που έκαιγε µια λάµπα πετρελαίου όλη νύχτα, που χτυπούσε το κεφάλι του µε τα χέρια του για να µην τον πάρει ο ύπνος και που έγραψε βιβλία αυτός ο ίδιος.