Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Στον Βάλτο, η επιθεωρήτρια της Μονάδας Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων Κάρεν Πίρι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της… Δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια ενός βάλτου στα Χάιλαντς βρίσκεται η κληρονομιά της Άλις Σόμερβιλ, θαμμένη εκεί από τον παππού της στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η Άλις επιτέλους την ανασύρει, έρχεται αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη έκπληξη: ένα πτώμα με μια τρύπα από σφαίρα στον λαιμό.
Στο μεταξύ, η επιθεωρήτρια Πίρι καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι μιας υπόθεσης στην οποία τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κι όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, τόσο πιο περίτρανα αποδεικνύεται ότι δεν μοιράζονται όλοι τη δική της επιθυμία για απόδοση δικαιοσύνης.
Ή ακόμα και την αντίληψη για το τι είναι δικαιοσύνη.
Ένα καθηλωτικό, γεμάτο ανατροπές θρίλερ, Ο Βάλτος επιβεβαιώνει τη θέση της Val McDermid στην ελίτ των καλύτερων συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων της γενιάς της.

Προσωπική άποψη:
Η Val McDermid είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας της αστυνομικής λογοτεχνίας, στην Σκωτία και όχι μόνο, μετρώντας στο βιογραφικό της περί τις τέσσερις σειρές και τριάντα τίτλους βιβλίων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες τριάντα γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ η ίδια έχει βραβευτεί πολλάκις για το συγγραφικό της έργο. Οι εκδόσεις Διόπτρα, λοιπόν, αποφάσισαν πως έφτασε η ώρα να κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας -και πολύ καλά έκαναν, αν θέλετε τη γνώμη μου-, και κάπως έτσι έχουμε σήμερα στα χέρια μας το πέμπτο βιβλίο της σειράς "Inspector Karen Pirie" με τίτλο "Ο βάλτος", ο οποίος έχει να προσφέρει πολύ πιο έντονες συγκινήσεις απ' όσο ίσως πιστεύετε.

Ένα πτώμα που βρίσκεται δυο μέτρα κάτω από την επιφάνεια ενός βάλτου, από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μια σειρά υποθέσεων βιασμού που ποτέ τα θύματα δεν βρήκαν δικαίωση. Μια υπόθεση δολοφονίας που αναζητείται ο δράστης και τα κίνητρα. Υποθέσεις που έχουν λάβει χώρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και που η έρευνά τους έχει φτάσει προ πολλού σε αδιέξοδο, αλλά που η Κάρεν Πίρι είναι αποφασισμένη να μην τις αφήσει να μπουν και να μείνουν για πάντα στο αρχείο. Όσο κι αν κάποιοι φαίνεται να προσπαθούν να την πείσουν για το αντίθετο. Όσο κι αν κάποιες αλήθειες παλεύουν να μείνουν κρυμμένες. Γιατί, καμιά φορά, η αίσθηση του καθήκοντος και η εσωτερική ανάγκη κάποιου για ν' αποδοθεί δικαιοσύνη μπορεί ν' αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή απ' όλα αυτά, δίνοντας στον όρο "έρευνα" μια άλλη, διαφορετική διάσταση.

Όπως προανέφερα, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πέμπτο της σειράς και αυτό ίσως να σας βάζει σε σκέψεις για το κατά πόσο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την πλοκή χωρίς να έχει διαβάσει τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία. Μπορείτε να μείνετε ήσυχοι γιατί σας διαβεβαιώ πως μπορούν να διαβαστούν εντελώς αυτόνομα και πως η ύπαρξη του ενός δεν επηρεάζει καθόλου την ύπαρξη του άλλου. Ίσως να χάνεται ένας μέρος της "ανακάλυψης" της Κάρεν ως κεντρικού χαρακτήρα, βήμα προς βήμα, αλλά είναι τόσο καλογραμμένη και τόσο άρτια ψυχογραφημένη, που αυτό είναι κάτι που πολύ λίγο μας απασχολεί -έως καθόλου θα έλεγα, αφού πολύ σύντομα επιλέγουμε να το αφήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και να την ακολουθήσουμε σε αυτή της την περιπέτεια. Άλλωστε, πρόκειται για μια τόσο ισχυρή και έντονη προσωπικότητα, που ναι μεν έχει το θάρρος να περιφρονεί την εξουσία, αλλά την ίδια στιγμή ν' ακολουθεί το γράμμα του νόμου και να εργάζεται μέσα στα δικά του πλαίσια, χωρίς όμως η ίδια να μπαίνει σε κουτάκια.

Η συγγραφέας, ούσα Σκοτσέζα, δεν θα μπορούσε να τοποθετήσει πουθενά καλύτερα τη δράση της, από ένα μέρος που το γνωρίζει σε κάθε του προέκταση. Ταξιδεύουμε στα Χάιλαντς, λοιπόν, σε αυτό τον τόσο μαγευτικό και γοητευτικό κόσμο, που πάντα απολαμβάνουμε να επιστρέφουμε σε αυτόν, αλλά για να γνωρίσουμε και μια άλλη του πλευρά πέραν αυτής της άγριας ομορφιάς και του ρομαντισμού του, εκείνη που είναι βουτηγμένη στις σκιές και που ανάμεσά τους κρύβονται καλά κρυμμένα, απειλητικά μυστικά, που φέρουν μαζί τους μνήμες ενός παρελθόντος που δεν μπορεί να μείνει θαμμένο για πάντα, αλλά που την ίδια στιγμή μπορεί να καταστρέψει τα πάντα με το να έρθει στο φως. Εξαιρετική αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος και ακόμα πιο εξαιρετική χρήση του ως προς την κάλυψη στοιχείων και γεγονότων τα οποία σταδιακά τίθενται υπό αμφισβήτηση κι αρχίζουν να ερευνώνται.

Η αφήγηση είναι γρήγορη, γεμάτη έντονες στιγμές και ανατροπές που μας κόβουν την ανάσα. Η δομή του μυθιστορήματος είναι καθαρά σπονδυλωτή και επί της ουσίας δεν έχουμε την αφήγηση μίας και μόνο ιστορίας, αλλά τριών μικρότερων που η κάθε μία ακολουθεί τη δική της πορεία, μέχρι που φτάνουν να διασταυρωθούν και τότε όλα συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό και βγάζουν νόημα με τρόπους που δεν είχαν περάσει απ' το μυαλό μας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και αυτό λέγεται: έξυπνη πλοκή, με έναν ενιαίο πυρήνα που μπορεί να διασπάται και να ενώνεται εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όπως ακριβώς πρέπει. Μα πάνω απ' όλα, είναι μια πλοκή που εστιάζει όχι μόνο στο αστυνομικό-ερευνητικό κομμάτι, αλλά και στο ποινικό, που τις περισσότερες φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αλλά που έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην πραγματικότητα. Και κάπως έτσι, έχουμε ένα καθηλωτικό, άκρως ενδιαφέρον και διαφορετικό στην προσέγγισή του μυθιστόρημα, που αναμφίβολα μάς πάει εκεί που θέλει αυτό κι εμείς δεν έχουμε να φέρουμε καμία αντίρρηση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Val McDermid
Μεταφραστής: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 600
ISBN: 978-960-653-272-6