"Η Ανδριανή και ο κυνηγός" της Ελένη Δικαίου

Η Ελένη Δικαίου επανέρχεται με ένα νέο εφηβικό μυθιστόρημα το οποίο περιέχει υπερφυσικά στοιχεία και μια κλιμακωτή δράση που δανείζεται στοιχεία θρίλερ, κρατώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος.
Η Ανδριανή είναι τελειόφοιτη Λυκείου, από εύπορη οικογένεια, η οποία απέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι γονείς της βρίσκονται σε διάσταση και η μητέρα της εμπιστεύεται έναν άντρα που της πουλάει ένα σαλέ σε μια ορεινή περιοχή, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά. Έτσι, ακολουθεί με βαριά καρδιά τη μητέρα της στο βουνό όπου οι δυο τους διαπιστώνουν πως το σαλέ είναι υπό διάλυση και δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει. Παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες τους, εργάζονται γι' αυτόν τον κοινό σκοπό ενώ η Ανδριανή, απομονωμένη από τον έξω κόσμο, βρίσκει παρηγοριά σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στο οποίο επικοινωνεί τα συναισθήματά της. Το εγκαταλειμμένο αυτό σπίτι αποτελεί θεματοφύλακα της μνήμης του τόπου. Εκεί συναντά και έναν παράξενο άντρα, τον Άντζελο, ο οποίος τη γοητεύει με τα λόγια και τη στάση του, και για τον οποίο γρήγορα αναπτύσσει ερωτικά συναισθήματα.
Στο μυθιστόρημα αυτό, η καλή συγγραφέας αναπτύσσει τη σχέση μάνας-κόρης, διαχειρίζεται τις κρίσεις που περνά η σχέση τους αλλά και το χάσμα των γενεών ανάμεσά τους, αναδεικνύει ευφάνταστα τη μοναξιά της ηρωίδας στο βουνό βάζοντάς την να συνδιαλλαγεί με το υπερφυσικό. Πετυχαίνει τέλος την ώσμωση τοπίου και ανθρώπων στην πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή καταδίωξης, παραδίδοντας, εντέλει, το καλύτερο μυθιστόρημα των τελευταίων χρόνων - το οποίο κρατάει τον αναγνώστη τόσο με την πλοκή του, όσο και με τον αφηγηματικό του τρόπο.

"Ο γορίλλας του δολοφόνου" του Jakob Wegelius

Είναι νύχτα στο λιμάνι της Λισαβόνας.
Το λιγοστό φως των φαναριών ίσα που καταφέρνει να διώχνει εδώ κι εκεί το σκοτάδι. Στις σκιές τρέχει ένας άντρας: αγωνίζεται για τη ζωή του. Το όνομά του είναι Αλφόνς Μόρρο και κρύβει ένα μυστικό· ένα μυστικό που πανίσχυρες δυνάμεις θέλουν να κρατήσουν κρυφό με κάθε κόστος.
Ο διώκτης του τον πλησιάζει. Και τον προλαβαίνει. Όλα τελειώνουν πολύ γρήγορα. Ο Μόρρο πέφτει απ’ την προκυμαία και εξαφανίζεται στα σκοτεινά νερά του ποταμού Τάγου.
Σύντομα το νέο μαθαίνεται· έγινε φόνος. Αλλά μαζί κυκλοφορεί και μια φήμη τρομακτική: πως στα στενά και τα σοκάκια του λιμανιού κρύβεται κάποιος τρελός, διψασμένος για αίμα...
Ο γορίλλας του δολοφόνου.

"Μανολίτο Γυαλάκιας (Σειρά: Μανολίτο Γυαλάκιας, βιβλίο 1)" της Elvira Lindo

Ο Μανολίτο Γυαλάκιας, όπως τον ξέρουν όλοι στη γειτονιά του το (Άνω) Καραμπαντσέλ, είναι ένας μικρός πολυλογάς που ζει με τους γονείς του, τον παππού Νικολάς και τον μικρό του αδελφό, το Βλαμμένο, και που δεν χάνει ευκαιρία να πει τη γνώμη του για ό,τι του συμβαίνει. Μαζί με τον καλύτερό του φίλο, τον Αυτάρα Λόπεθ, και με τον χειρότερο εχθρό του, τον Γιχάντ τον τσαμπουκά, η επιστροφή στο σχολείο Ντιέγκο Βελάθκεθ γίνεται περιπέτεια. Η άφιξη ενός νέου συμμαθητή, του Πακίτο Μεδίνα, μια συνάντηση στο Δέντρο του Κρεμασμένου με την Σουσάνα όπως και τα πιο χαρούμενα γενέθλια του παππού Νικολάς είναι μερικά από τα αξέχαστα κατορθώματα που περιλαμβάνονται στο πρώτο βιβλίο της σειράς Μανολίτο Γυαλάκιας.

"Καημένε Μανολίτο (Σειρά: Μανολίτο Γυαλάκιας, βιβλίο 2)" της Elvira Lindo

Για έναν εξωτερικό παρατηρητή, η καθημερινή ζωή στο (Άνω) Καραμπαντσέλ μπορεί να μοιάζει φυσιολογική και συνηθισμένη. Όταν όμως σου τη διηγείται ο Μανολίτο Γυαλάκιας, η ιδιοσυγκρασία των κατοίκων βγαίνει αυθόρμητα στην επιφάνεια, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πάντα θετικό για τη φήμη της συνοικίας. Έτσι, μια γιορτή-έκπληξη καταλήγει με το τιμώμενο πρόσωπο κατακόκκινο σαν ντομάτα, η εξωσχολική εκδήλωση ανακυκλωμένης τέχνης τελειώνει με την άτακτη φυγή των ανιματέρ, κι ακόμα κι όταν όλοι υποστηρίζουν τη Ρεάλ Μαδρίτης και όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος σύγκρουσης, ακόμα και τότε κάτι μπορεί να πάει πολύ στραβά. Καημένε Μανολίτο… Πάλι καλά που ο παππούς του, ο σούπερ-παππούς του, είναι πάντα με το μέρος του.

"Τίγκρε, με τα χέρια γυμνά" του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Ο Τίγκρε έχει πολλά όνειρα: Να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, να τα φτιάξει με το κορίτσι που αγαπά, να κάνει τη γιαγιά του περήφανη, να…
Όμως… Δικαιούται ένα παιδί της φαβέλας να ονειρεύεται; Σε τι μπορεί να ελπίζει όταν ζει σ’ έναν κόσμο που τον καταδυναστεύουν η φτώχεια, η προκατάληψη και η βία;
Στο πλευρό του Τίγκρε βρίσκεται, εκτός από τη γιαγιά του, ένας ηλικιωμένος τερματοφύλακας που είναι μισητός σε ολόκληρη τη χώρα. Ο δρόμος προς την ελευθερία και την ενηλικίωση είναι σπαρμένος με εμπόδια ως το τέλος. Στο βάθος, όμως, ίσως να αχνοφαίνεται το φως.

"Όθων και Αμαλία (Σειρά: Μικρά γατικά, βιβλίο 4)" της Αργυρούς Πιπίνη

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια γάτα. Μια χαρισματική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία τους, να αποκαλύψουν τις πηγές τους και να μας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες. Κι ανάμεσα σ' αυτές, τον Όθωνα, τον αγαπημένο γάτο της βασίλισσας Αμαλίας και του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων.