Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης όπου τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Μαθητής γυμνασίου ακόμη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έγραψε δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του οποίου είναι διδάκτωρ. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών.
Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Λύτρωση". Το 1995 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Μαθητικές αναμνήσεις". Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία από τις Εκδόσεις "Ψυχογιός" το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο "Εκείνη η στιγμή". Το Δεκέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε το "Χορεύοντας στη σιωπή", το οποίο αγαπήθηκε αμέσως από το αναγνωστικό κοινό, τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερ πολλών εφημερίδων και περιοδικών. Κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του "Συνάντηση με το χθες" (Εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Πρώτου Μυθιστορήματος από το Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".
Πρόσφατα κυκλοφόρησε, και πάλι από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "Προσμένοντας την ανατολή", για το οποίο δέχτηκε να μας μιλήσει και τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μας αφιέρωσε.

Τι σας ώθησε στη συγγραφή του νέου σας βιβλίου, “Προσμένοντας την ανατολή”;

Με ώθησε το ότι ήταν μια αληθινή ιστορία, η οποία είχε λάβει χώρα στην Κρήτη τον καιρό της γερμανικής κατοχής και κυρίως το ότι η επιτυχία της προκάλεσε έναν παγκόσμιο συγκλονισμό.

Στο βιβλίο σας υπάρχουν αρκετές ιστορικές αναφορές. Αυτές βασίζονται σε έρευνα ή σε αφηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν τη Γερμανική Κατοχή, στο νησί σας;

Αποκλειστικώς σε έρευνα.

Το βιβλίο σας είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Αυτό το γεγονός σάς επηρέασε συναισθηματικά, κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Δεν με επηρέασε συναισθηματικά, προσπάθησα να αποδώσω τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν.

Πόσο εύκολο είναι να “παντρέψει” κανείς την Ιστορία με τη μυθοπλασία;

Δεν είναι εύκολο. Εξαρτάται από την πείρα, την οποία έχει αποκτήσει ένας συγγραφέας και από τη φαντασία την οποία διαθέτει.


Η Κρήτη είναι ο τόπος καταγωγής σας και μέσα από πολλά μυθιστορήματά σας, αντιλαμβανόμαστε την αγάπη σας γι' αυτόν και το συναισθηματικό σας δέσιμο μαζί του, αλλά και με τους ανθρώπους του. Είναι κάτι που το επιδιώκεται ή που βγαίνει αβίαστα;


Στην Κρήτη μεγάλωσα, εκεί τελείωσα το λύκειο, έχω φίλους εκεί με τους οποίους είμαστε σαν αδέρφια και επιπλέον ο αέρας της Κρήτης, τα αρώματά της και οι άνθρωποί της θα είναι πάντα μέσα στην ψυχή μου. Όσο περνούν τα χρόνια αισθάνομαι ότι η Κρήτη και κυρίως το χωριό που γεννήθηκα, με τραβούν με έναν τρόπο ο οποίος πολλές φορές δεν ελέγχεται.

Η “ανατολή” στον τίτλο του βιβλίου σας, θα έλεγε κανείς πως έχει διττή σημασία. Είναι πράγματι έτσι;

Είναι η σκέψη την οποία εκφράζει ένα ζευγαράκι μετά την απελευθέρωση, αλλά βεβαίως με την έκφραση αυτή αποδίδεται η πραγματική έννοια της ελευθερίας του νησιού. Άρα έχει διττή σημασία.

Πιστεύετε πως στη ζωή κάθε ανθρώπου, ό,τι κι αν συμβεί στην πορεία της, θα έρθει η ώρα που θα ανατείλει και ο δικός του ήλιος, οδηγώντας τον σε μια νέα αρχή και κατ' επέκτασιν σε μια νέα ζωή;

Εξαρτάται από το πόσο το πιστεύει αυτός ο άνθρωπος. Εάν ένας άνθρωπος είναι αισιόδοξος πιστεύει πάντοτε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, κάποτε θα ανατείλει ο ήλιος στη ζωή του. Αντίθετα συμβαίνει με κάποιον απαισιόδοξο. Εγώ από τη φύση μου ήμουν πάντα αισιόδοξος. Γι' αυτό και μπόρεσα να ξεφύγω από το χωριό μου και να φτάσω κάπου, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισα.

Όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί με τον covid, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, πιστεύετε πως έχει επηρεάσει την αγορά του βιβλίου;

Ο covid ήταν και παραμένει μία ασθένεια, η οποία επηρέασε βαθύτατα τη ζωή μας και δεν ξέρουμε πόσο θα την επηρεάζει στο μέλλον. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν κλειστά. Αλλά από κάποια στιγμή και έπειτα οι αναγνώστες κατάφερναν να αγοράσουν βιβλία επειδή αυτό αποτελούσε και μία διέξοδο στο πρόβλημα που απασχολούσε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάνετε σχέδια για το μέλλον κι αν ναι, τι περιλαμβάνουν αυτά;

Ποτέ δεν θα σταματήσω να κάνω σχέδια. Αυτή τη στιγμή, στη Χαλκιδική, ασχολούμαι με τη συγγραφή του καινούριου μου βιβλίου, αλλά επειδή βρίσκομαι στην αρχή, δεν μπορώ να πω κάτι γι' αυτό. Θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη άνοιξη.

Διαβάστε την άποψή μας για "Προσμένοντας την ανατολή" ΕΔΩ.