Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η Ναταλία Παπαδερού εργάζεται στο γραφείο του Γερμανού στρατηγού Μπρόιερ, ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα το ότι η κοπέλα μιλά άπταιστα τη γλώσσα του και συμπαθεί την πατρίδα του, χωρίς να υποψιάζεται ότι τόσο η ίδια όσο κι ο αρραβωνιαστικός της ο Κωνσταντίνος είναι οργανωμένοι στην Αντίσταση.
Την ίδια εποχή ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και ο Στάνλεϊ Μος, επικεφαλής πολυμελούς ομάδας Κρητών, σχεδιάζουν την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Μίλερ. Άξαφνα η αντιστασιακή δράση της Ναταλίας και του Κωνσταντίνου αποκαλύπτεται κι οι δυο νέοι καταφεύγουν στα βουνά των Ανωγείων καταδιωκόμενοι από τον Μπρόιερ. Ωστόσο ο Γερμανός θα βρεθεί με σοβαρότερα προβλήματα, επειδή ο Λη Φέρμορ και ο Στάνλεϊ Μος καταφέρνουν τελικά να απαγάγουν τον στρατηγό Κράιπε, αντικαταστάτη του Μίλερ.
Όσο ο καιρός περνά, ενισχύεται η βεβαιότητα της Ναταλίας ότι ο κόσμος μεταμορφώνεται γρήγορα κι ότι ολόκληρος ο ουρανός μετατρέπεται σε ένα αστραφτερό μωσαϊκό από άστρα…

Προσωπική άποψη:
Ο κύριος Πολυράκης είναι ένας συγγραφέας που εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ικανότατη, ως προς το αφηγηματικό κομμάτι, πένα του, αλλά στο ότι αυτή καταφέρνει να μας μεταδώσει, εκτός από πληροφορίες και εικόνες, βαθιά και πηγαία συναισθήματα, κάτι που σε προσωπικό επίπεδο αναζητώ περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, όταν διαβάζω μια ιστορία. Γιατί μια ιστορία δεν φτάνει να είναι όμορφη στην αφήγησή της ή να έχει καλή πλοκή κι ενδιαφέροντες χαρακτήρες, αλλά να μου επιτρέπει να μπω βαθιά μέσα της, ν' αγγίξω τον πυρήνα όλων των συναισθημάτων της και να τ' αφήσω να περάσουν στη δική μου την ψυχή. Τέτοιες ιστορίες είναι αυτές του κύριου Πολυράκη, γι' αυτό και τις αγαπώ τόσο βαθιά.

Το "Προσμένοντας την ανατολή" μάς μεταφέρει στην Κρήτη του Β' Παγκομίου Πολέμου, στην καρδιά της Γερμανικής Κατοχής, που σε κάθε ευκαιρία έσφιγγε τον ζυγό της κυριαρχίας της όλο και περισσότερο. Εκεί, στο γραφείο του Γερμανού στρατηγού Μπρόιερ, εργάζεται και η Ναταλία Παπαδερού, η οποία μιλά άπταιστα τη Γερμανική γλώσσα και χαίρει της εκτίμησης του προϊστάμενού της γι' αυτό τον λόγο, όσο και για την συμπάθεια που δείχνει η νεαρή γυναίκα απέναντι στη χώρα του. Όμως όλο αυτό δεν είναι παρά μια μάσκα καθώς, τόσο η Ναταλία όσο και ο αρραβωνιαστικός της ο Κωνσταντίνος, είναι οργανωμένα μέλη της Αντίστασης, ορκισμένα να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να συμβάλλουν κι εκείνοι με τον δικό τους τρόπο στην απελευθέρωση της πατρίδας τους.

Την ίδια χρονική περίοδο είναι που σχεδιάζεται, από μια πολυμελή ομάδα Κρητών, η απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Μίλερ, κάτι που θα αποτελέσει ένα ισχυρό χτύπημα εναντίον των Γερμανών. Παράλληλα, όμως, η μυστική δράση της Ναταλίας και του Κωνσταντίνου θα αποκαλυφθεί και οι δύο νέοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στα βουνά των Ανωγίων, προκειμένου να γλιτώσουν από τα χέρια των κατακτητών και από τον θάνατο που τους περιμένει σε αυτά. Ο Μπρόιερ θα τους καταδιώξει, με τον εγωισμό του να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, όταν, όμως, ο στρατηγός Κράιπε, αντικαταστάτης του Μίλερ, απαχθεί, τότε θα συνειδητοποιήσει πως οι δύο νέοι δεν είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα, όχι μέσα σε έναν κόσμο που φαίνεται να βρίσκεται στην απαρχή μιας αλλαγής, ίσως πολύ μεγαλύτερης απ' όσο φαντάζεται κανείς.

Η αγάπη του κύριου Πολυράκη για τον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη της καρδιάς του, είναι κάτι που δεν κρύβεται -και που δεν έχει και λόγο για κάτι τέτοιο, άλλωστε- και που κάθε φορά που αναφέρεται σε αυτήν στα κείμενά του, καταφέρνει να φτάσει και τη δική μας καρδιά και να την ζεστάνει, ακόμα και όταν οι ιστορίες του δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένες, όταν οι ζωές των ηρώων του δεν είναι ρόδινες και τέλειες, ούτε ολοκληρώνονται μέσα μιας απόλυτης ευτυχίας. Πάντοτε συνοδεύονται από μια γλυκόπικρη γεύση, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, αλλά όπως και στη ζωή την ίδια. Ο κύριος Πολυράκης είναι ένας βαθιά ευαίσθητος άνθρωπος, την ίδια στιγμή, όμως, παραμένει ρεαλιστής και εμποτίζει τις ιστορίες του με τις αλήθειες της ζωής, που μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι δικιά μας και έχουμε το ελεύθερο ν' αποφασίζουμε πως θα τη ζήσουμε, ποιες θυσίες θα κάνουμε μέσα σε αυτήν, αλλά και για το ποια πράγματα αξίζει να παλέψουμε, ακόμα κι αν μας στοιχίσει.

Όσον αφορά το χωροχρονικό της αφήγησης, ο συγγραφέας μάς "ταξιδεύει" με περισσή ευκολία στην Κρήτη των χρόνων της Κατοχής, συστήνοντάς μας ήρωες με τους οποίους δενόμαστε και που παρακολουθούμε κάθε τους βήμα με ενδιαφέρον και ανησυχία για το που θα τους οδηγήσουν τελικά. Καταφέρνει, με άλλα λόγια, να πάρει μια ιστορία που δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη στον πυρήνα της και να την κάνει αρκετά ενδιαφέρουσα ως προς την εξέλιξή της, διατηρώντας τη δυναμική της καθ' όλη την διάρκεια της πορείας της, με εκπλήξεις και προδοσίες που ανατρέπουν τα δεδομένα μας, αλλά και με χαρακτήρες που εξελίσσονται καθ' όλη της τη διάρκεια, όσο μικρό ή μεγάλο ρόλο κι αν παίζουν στις εξελίξεις, με τον καθένα τους να προσθέτει το δικό του λιθαράκι, σε μια πορεία που μας οδηγεί στην ανατολή μιας ζωής που ναι μεν φέρει τις πληγές του παρελθόντος, αλλά και την αισιοδοξία του μέλλοντος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Πολυράκης Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-3783-5