Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Για εκείνον είναι μια ενοχλητική γυναίκα που νομίζει ότι τα ξέρει όλα…
Χιου Πρέντις. Μια άσκοπη και ριψοκίνδυνη μονομαχία είχε αφήσει τον λόρδο με το ιδιαίτερο ταλέντο στα μαθηματικά με ένα σακατεμένο πόδι και βαθιά θλίψη. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να τον γοητεύσει ήταν η έντονη προσωπικότητα της λαίδης Σάρα Πλέινσγουορθ.
Για εκείνη είναι απλώς ένας τρελός…
Η Σάρα δεν θα συγχωρούσε ποτέ τον Χιου για τη μονομαχία που είχε φέρει την οικογένειά της ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Αλλά ακόμα κι αν έβρισκε τη δύναμη να τον συγχωρέσει, δεν θα είχε καμία σημασία. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ να ανεχτεί τον χαρακτήρα του.
Οι δυο τους θα περάσουν μία ακόμα δοκιμασία της μοίρας. Θα πρέπει για μία εβδομάδα να κάνουν συντροφιά ο ένας στον άλλον. Δεν έχουν επιλογή. Αλλά σε αυτό ακριβώς το διάστημα θα ανακαλύψουν ότι η πρώτη εντύπωση δεν είναι πάντα αξιόπιστη. Ένα φιλί θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο, κι ύστερα σ’ ένα τρίτο… μέχρι που ο λόρδος θα χάσει για πρώτη φορά το μέτρημα και η Σάρα τα λόγια της. Μια ιστορία που θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σας.

Προσωπική άποψη:
"Το κλειδί της αρμονίας" είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς "Μουσική βραδιά", και μας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά αυτό που είχαμε καταλάβει από τις πρώτες μας κιόλας επαφές με την Julia Quinn. Ότι είναι μια συγγραφέας με πολύ μεγάλες και βαθιές ευαισθησίες, μα και πως έχει έναν μοναδικό τρόπο να μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις οικογενειακές, τις φιλικές, όλες εκείνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του καθενός από εμάς και που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ποιοι θα γίνουμε στην πορεία της ζωής μας, αλλά και στο πως θα εκφράζουμε τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας, ακόμα και τα πιο κρυφά και μύχια από αυτά.

Στο βιβλίο αυτό συναντάμε μια γυναίκα που μας είναι ήδη γνωστή μέσω των δύο πρώτων βιβλίων της σειράς, τη Σάρα, που, μεταξύ μας, δεν μας είχε αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις, και η οποία τρέφει ένα βαθύ μίσος για τον Χιού Πρέντις, αφού αυτός ήταν η αιτία που η οικογένειά της βρέθηκε ένα βήμα πριν την καταστροφή και η ίδια, τη χρονιά που θα έκανε το ντεμπούτο της, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το Λονδίνο και να μείνει μακριά για έναν ολόκληρο χρόνο, χάνοντας τη μεγάλη της ευκαιρία ν' αποκατασταθεί με έναν άντρα της καλής κοινωνίας -και ναι, στατιστικά είχε πιθανότητες, αφού εκείνη τη χρονιά 14 γαμπροί-κελεπούρια φόρεσαν την κουλούρα. Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για μια ακόμα ρηχή, σνομπ, υπερόπτισσα της καλής κοινωνίας, κακομαθημένη και υπερβολικά μελοδραματική, ακόμα κι εκεί που δεν χρειάζεται, με περιορισμένες ικανότητες σκέψης, όμως, είναι μόνο αυτό;

Στον αντίποδα έχουμε τον Χιού Πρέντις, έναν λόρδο, εξαιρετικά ευφυή και με μεγάλο ταλέντο στα μαθηματικά, το μέλλον του οποίου, όμως, σακατεύτηκε, όπως το πόδι και το ηθικό του, μετά από εκείνη τη μοιραία μονομαχία. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Χιού έχει μεταμορφωθεί σε ένα πικρόχολο, με μηδενική αυτοεκτίμηση πλάσμα, που σε κάτι γύρω του μπορεί να βρει μόνο τη σκοτεινή του πλευρά και που σε καμία περίπτωση δεν έχει διάθεση να κάνει κάτι με τη ζωή του, πόσο μάλλον να δεσμευτεί και να κάνει οικογένεια. Οι γυναίκες μοιάζει να έχουν βγει από το παιχνίδι για εκείνον και φυσικά η Σάρα θα ήταν η τελευταία γυναίκα στον κόσμο που θα μπορούσε να τον γοητεύσει, πόσο μάλλον να τον συγκινήσει. Ή μήπως, τελικά, ο ένας είναι για τον άλλον αυτό ακριβώς που χρειάζονται;

Επειδή η μοίρα έχει την τάση να θέλει να δίνει απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα, θα τους φέρει κοντά και όχι απλά θα πρέπει να ανεχτούν ο ένας τον άλλον, αλλά να κάνουν συντροφιά για μια ολόκληρη εβδομάδα, κάτι που αρχικά θα τους φέρει σε δυσάρεστη θέση, αλλά που πολύ σύντομα θα τους οδηγήσει σε μια απ' τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε τούτη τη ζωή. Πως καμιά φορά, τα φαινόμενα απατούν και πως η πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσουμε για έναν άνθρωπο δεν είναι απαραίτητα και η σωστή, γιατί αν του δώσουμε την ευκαιρία να μας πλησιάσει, κι αν τον πλησιάσουμε κι εμείς, τότε μπορούμε πιο εύκολα ν' ανοίξουμε ο ένας την καρδιά του στον άλλον και να βρούμε μέσα σε αυτήν αλήθειες που μπορούν να λιώσουν ακόμα και τον πιο σκληρό κι άκαμπτο πάγο.

Η συγγραφέας, όπως πάντα άλλωστε, έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους ήρωές της και στο χτίσιμο των ψυχογραφημάτων τους, πράγμα που μας προσφέρει την ανάπτυξη ενός εύρους φάσματος της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους, με την εξέλιξή τους να γίνεται ομαλά, αβίαστα και με απόλυτα φυσικό τρόπο, κάτι που περνάει αυτόματα και στην εξέλιξη της σχέσης τους, που παρά την χρονική πίεση της αφήγησης, η ίδια δεν μοιάζει να πιέζεται καθόλου, αλλά ν' ακολουθεί την πλέον φυσιολογική ροή, δεδομένων των συνθηκών, και χωρίς να βιάζει ή να πιέζει καταστάσεις, κάτι που κατ' επέκτασιν δεν πιέζει κι εμάς ως αναγνώστες, αλλά αντίθετα μάς επιτρέπει ν' απολαύσουμε το ταξίδι αυτό σε όλες του τις διαστάσεις.

Η ιστορία του Χιού και της Σάρας δεν είναι πρωτάκουστη, κατά συνέπεια το βιβλίο αυτό δεν είναι πρωτότυπο ως προς τον κεντρικό του άξονα. Όμως η Quinn έχει τη μαγική ικανότητα να δίνει πνοή στους ήρωές της, να τους δίνει σάρκα και οστά, μα και να μας κάνει να αισθανόμαστε πως θα μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς στη θέση τους, βιώνοντας όλο το εύρος των συναισθημάτων τους με όλο μας το είναι, χωρίς περιορισμούς, χωρίς φραγμούς και όρια, εκθέτοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες αδυναμίες, γιατί στην πραγματικότητα εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη δύναμη μιας ψυχής. Ν' αφήνει να φανούν τα τρωτά του σημεία και με γενναιότητα να προχωράει μπροστά διεκδικώντας όχι μόνο αυτά που του αξίζουν, αλλά όσα λαχταράει πραγματικά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-5543-10-5