Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ…
Η Μαρίν χειρίζεται πάντα επιδέξια αυτούς τους άγραφους κανόνες. Αριστούχα μαθήτρια και αρχισυντάκτρια της σχολικής εφημερίδας, ονειρεύεται το φθινόπωρο να πάει στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Το μέλλον της φαντάζει λαμπρό – και ο νέος και χαρισματικός καθηγητής αγγλικών κύριος Μπέκετ δε χάνει ευκαιρία να εκφράζει τον θαυμασμό του για τα κείμενά της και να συζητάει για βιβλία μαζί της.
Όταν όμως ο Μπεξ υπερβαίνει τα όρια και ρίχνεται στη Μαρίν, εκείνη σοκάρεται και τρομοκρατείται. Μήπως του έδωσε λάθος εντύπωση; Φταίει άραγε εκείνη για τη συμπεριφορά του;
Η Μαρίν επιστρατεύει το κουράγιο της και ενημερώνει τη διοίκηση για το συμβάν, αλλά δεν την πιστεύει κανείς. Τώρα είναι αναγκασμένη να βλέπει τον Μπεξ καθημερινά στην τάξη, και εκείνος με κάθε αφορμή τής κάνει τη ζωή δύσκολη.
Η Μαρίν, όμως, δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Χρησιμοποιεί την εφημερίδα του σχολείου για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ενώ παράλληλα ξεκινά μια φεμινιστική λέσχη ανάγνωσης. Βρίσκει συμμάχους στους πιο αναπάντεχους ανθρώπους. Καθώς τα πράγματα στο σχολείο αλλά και στην προσωπική της ζωή μοιάζει να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, η Μαρίν πρέπει να βρει τον τρόπο να αποκτήσει πάλι τη χαμένη της δύναμη, αλλά και να ξαναγράψει τους κανόνες…
Ένα ευφυέστατο φεμινιστικό μυθιστόρημα στην εποχή του #metoo.

Προσωπική άποψη:
Το κίνημα του #metoo μπορεί να έκανε την πρώτη του παγκόσμια εμφάνιση το 2006, όμως στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε παρά τον χειμώνα του 2021, με την Σοφία Μπεκατώρου να κάνει την αρχή, σε μια σειρά καταγγελιών που μοιάζει να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας κι άρχισαν -επιτέλους!- να αφορούν κι εμάς, ή τουλάχιστον τώρα το καταλάβαμε πως τέτοιου είδους καταγγελίες μάς αφορούν όλους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο λαός, μια ρήση που αποτελεί ταυτόχρονα και την ιδανική απάντηση στην ερώτηση που κάνουν πολλοί ανεγκέφαλοι απέναντι στα θύματα βίας, κακοποίησης και παρενόχλησης: Γιατί τώρα; Αυτή η ερώτηση, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει, όσο και τα αυξημένα ποσοστά βίας απέναντι στις γυναίκες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας -ή και όχι-, είναι πιθανότατα κι αυτή που έχει οδηγήσει πολλούς δημιουργούς στο να δώσουν απαντήσεις μέσα από την Τέχνη τους, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα μέσα από ένα πρίσμα που πολλοί μπορεί να μην την έχουν δει.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι Candace Bushnell & Katie Cotugno, η πρώτη συγγραφέας ρομαντικής λογοτεχνίας ενώ η δεύτερη είναι πασίγνωστη για τα βιβλία της σειράς "Sex & the city" που ενέπνευσαν και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, κι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν τη δική τους απάντηση, μέσα από την ιστορία όχι μιας οποιασδήποτε γυναίκας, αλλά ενός ανήλικου κοριτσιού -κάτι που αυτομάτως ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας, τόσο όσον αφορά την αποτύπωση της ιστορίας όσο και την έκφραση της αλήθειας αυτής, που ίσως κάποιοι να την παρατηρούν και στη δική τους καθημερινότητα και ηθελεμένα να παριστάνουν πως δεν την βλέπουν γιατί: Πού να μπλέκεις τώρα; Κι όμως, ακόμα κι αν αποστρέφουμε το βλέμμα μας απ' όσο συμβαίνουν γύρω μας, αυτά συνεχίζουν να εξελίσσονται και δεν πρόκειται ν' αλλάξουν, παρά μόνο αν αλλάξουμε εμείς.

Η Μάριν, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, είναι μαθήτρια λυκείου, άριστη στις σχολικές της επιδόσεις, σε όλα τα επίπεδα, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας του σχολείου, και όλοι την σέβονται και την εκτιμούν για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της, που η ίδια έχει διαμορφώσει προσαρμόζοντάς τον στους κανόνες που πρέπει ν' ακολουθεί κάθε "καλό κορίτσι", έτσι ακριβώς όπως έμαθε από τους δικούς της, μα και από μια ολάκερη κοινωνία. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο καθηγητής Μπέκετ, γνωστός ως και Μπεξ, θα εκδηλώσει τον θαυμασμό του στο πρόσωπό της με έναν τρόπο που εκείνη ποτέ δεν περίμενε και που κανείς δεν φανταζόταν. Προσπαθώντας να την φιλήσει, κάτι που θα φέρει τη Μάριν σε πολύ πιο δύσκολη θέση απ' ότι θα περίμενε, αφού θα την φέρει αντιμέτωπη με τους γύρω της, με καταστάσεις που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τις διαχειριστεί, μα πάνω απ' όλα με τον ίδιο της τον εαυτό.

Όπως τα περισσότερα θύματα ανάλογων περιπτώσεων, έτσι και η Μάριν αναρωτιέται αν παρεξήγησε τις προθέσεις του καθηγητή της ή αν δεν τις παρεξήγησε, αν έκανε εκείνη κάτι που να έδωσε λάθος εντυπώσεις και να ενθάρρυνε άθελά της μια τέτοια συμπεριφορά. Κλασσική αυτοενοχοποίηση για κάτι που δεν έχεις καμία ευθύνη στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια αποφασίζει να αναφέρει το γεγονός στη διοίκηση του σχολείου η οποία, τι έκπληξη... δεν την πιστεύει και σπεύδει να υπερασπιστεί τον συνάδελφό της, ο οποίος με τη σειρά του, προκειμένου να εκδικηθεί το θύμα του που τόλμησε να μιλήσει, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να του κάνει μαύρη τη ζωή. Και κάπως έτσι, το θύμα, αντί να βρίσκει το δίκιο του, βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα και όλοι το δείχνουν με το δάχτυλο, κατηγορώντας το γιατί... γιατί έτσι! Και κάπως έτσι το θύμα χάνει τη φωνή του, χάνει τον εαυτό του, και το να τα ξαναβρεί απαιτεί μεγάλο αγώνα, που αξίζει όμως να κάνει προκειμένου, όχι μόνο να δικαιωθεί το ίδιο, αλλά ν' αποδείξει και σε όσους έχουν βρεθεί στη θέση του πως έχουν το δικαίωμα να πουν την αλήθεια τους και να διεκδικήσουν όσα τους αξίζουν.

Το "Τα καλά κορίτσια δεν μιλάνε" είναι ένα βιβλίο που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστο. Αντίθετα, αποτυπώνει με ωμό ρεαλισμό την αλήθεια μιας ολόκληρης κοινωνίας που αναθρέφει τα παιδιά της με "αρχές" και "αξίες", που δεν έχουν θέση μέσα σε μια σύγχρονη πραγματικότητα, συντηρώντας έτσι πολύ καλά τον σεξισμό ενώ θα έπρεπε να τον κατακρεουργεί και να τον αφανίζει, αλλά και την αλήθεια των θυμάτων, που δεν ζουν μέσα σ' έναν κόσμο ονειρικά πλασμένο, αλλά που πρέπει να υψώσουν το ανάστημα και τη φωνή τους προκειμένου ν' ακουστούν και ίσως για να εμποδίσουν αυτά που θα έρθουν στο μέλλον αν δεν μπει ένα φρένο σε ορισμένους ανθρώπους και σε πεπαλαιωμένες, αναχρονιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όχι ως ιδέες, ούτε καν ως φευγαλέες σκέψεις. Καθηλωτικό, ειλικρινές, σκληρό, με αρκετούς ανθρώπους ν' αντιπαθήσεις και λιγότερους να συμπαθήσεις, το βιβλίο αυτό μπορεί να είναι ένα απ' τα πολλά που εμπνεύστηκαν απ' το κίνημα το #metoo, αλλά που αξίζει να διαβαστεί.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Candace Bushnell & Katie Cotugno
Μεταφραστής: Καρύδη Κωνσταντίνα-Αννά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-618-01-3836-8