Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Λάουρα Μπιέλ ταξιδεύει με τον αγαπημένο της στη Σικελία για να γιορτάσει τα εικοστά ένατα γενέθλιά της και να απολαύσει τις διακοπές της, δε φαντάζεται πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα: ότι θα την απαγάγει ένας σκληροτράχηλος αλλά απίστευτα γοητευτικός Σικελός μαφιόζος, ο δον Μάσιμο Τοριτσέλι, κι ότι γι’ αυτό το ακαταμάχητο αρσενικό η Λάουρα είναι ο άγγελος που είδε σε όραμα ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, ένας άγγελος που πρέπει πάση θυσία να κατακτήσει.
Θα την κρατήσει αιχμάλωτη στην πολυτελή του έπαυλη για 365 ημέρες και θα προσπαθήσει να κερδίσει την καρδιά της. Αν δεν τον ερωτευτεί μέσα σ’ αυτό το διάστημα, είναι ελεύθερη να φύγει. Αν επιχειρήσει να αποδράσει νωρίτερα, θα κινδυνεύσει η οικογένειά της.
Η Λάουρα δε θ’ αργήσει να υποκύψει στη γοητεία του, αλλά η ασυνήθιστη και ριψοκίνδυνη σχέση τους θα δοκιμαστεί από δυνάμεις που τους ξεπερνούν και απειλούν να τους χωρίσουν.
Μια αισθησιακή και βαθιά ρομαντική ιστορία αγάπης στην οποία βασίστηκε η ομότιτλη ταινία που προβλήθηκε στο Netflix και συνάρπασε εκατομμύρια θεατές.

Προσωπική άποψη:
Οι γυναίκες αναγνώστριες, γιατί σε αυτές απευθύνονται κυρίως τα romance και τα erotica μυθιστορήματα, έχουν μια τάση να γοητεύονται από ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν μυστηριώδεις, σκοτεινοί άντρες, που παρά το σκληρό παρουσιαστικό τους κρύβουν βαθιά μέσα τους ορισμένες ευαισθησίες, που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια παρά μονάχα όταν βρεθεί στον δρόμο τους η σωστή γυναίκα για να πετύχει κάτι τέτοιο. Πάνω σε αυτή την ιδέα είναι χτισμένο και το "365 ημέρες" της Blanka Lipińska, που η ίδια ισχυρίζεται πως βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα οποία μάλιστα αφορούν τη δική της, προσωπική ερωτική ζωή -πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω, αν θέλετε τη γνώμη μου, εκτός κι αν έχει πάρει κάποια πολύ βασικά στοιχεία αυτής και τα έχει τραβήξει απ' τα μαλλιά.

Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι κατά πόσο η ιστορία αυτή εμπεριέχει μικρά ή μεγάλα κομμάτια αλήθειας, αλλά κατά πόσο είναι καλή ή όχι, και το να το αναλύσει κανείς αυτό απαιτεί να το χωρίσει σε αρκετά διαφορετικά κομμάτια. Σε πρώτο επίπεδο, η ιστορία παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή εμπλέκεται σε αυτή η Ιταλική μαφία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και γιατί έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία όπου βασίζεται πάνω στον Σύνδρομο της Στοκχόλμης, κάτι που από μόνο του είναι ικανό να διεγείρει τη φαντασία μας, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικό θέμα ανάλυσης και ψυχογράφησης χαρακτήρων. Αρκεί να γίνει σωστά! Και στην προκειμένη περίπτωση, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δεν χτίζονται οι σωστές βάσεις για ν' αναπτυχθεί κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά το ερωτικό σκέλος, οφείλω να παραδεχθώ πως η αφήγηση ακολουθεί την ερωτική διάθεση που υπόσχεται πως έχει, και η erotica αφηγηματική προσέγγιση και αποτύπωση ορισμένων σκηνών είναι πολύ έντονη και ιδιαίτερα ρεαλιστική, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως υπάρχουν και κάποιες άλλες, όχι απλά γλαφυρές ή βίαιες, αλλά που ξεπερνάνε τα όρια, ιδίως γιατί αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Προφανώς κι έχουμε να κάνουμε με μια αρρωστημένη σχέση, που μπλέκεται σε ακόμα πιο αρρωστημένους ιστούς κι εξελίσσεται με μη υγιή τρόπο, και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με αυτό, αν η συγγραφέας είχε τα κότσια να την παρουσιάσει μόνο με το αληθινό της πρόσωπο και να μην προσπαθεί να την ωραιοποιήσει και να την ρομαντικοποιήσει. Ο χειρισμός και η βία είναι θέματα που δεν πρέπει να τα πασπαλίζουμε με χρυσόσκονη, πόσο μάλλον να μετονομάζουμε την εμμονή σε έρωτα.

Αρκετοί συνέκριναν το βιβλίο αυτό με τις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι" και πραγματικά, αναρωτιέμαι για ποιον λόγο. Ναι, θα παραδεχθώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μακράν πιο καλογραμμένο και χωρίς πολλές επαναλήψεις, αλλά την ίδια στιγμή είναι πραγματικά σκοτεινό και πραγματεύεται ένα θέμα που ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ακρότητα. Το bdsm είναι κάτι που γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη δύο ενηλίκων, μια σχέση που προκύπτει έπειτα από απαγωγή, απειλή, εξαναγκασμό, βία, όσο κι αν θέλουμε να την κάνουμε να φαίνεται ρομαντική επειδή ο πρωταγωνιστής είναι παίδαρος, πάντα θα παραπέμπει περισσότερο σε επεισόδιο της "10ης εντολής", πράγμα που θα το προτιμούσα, ως αισθητική, άποψη και προσέγγιση, καθώς θα παρέμενε συνεχώς γειωμένο στην πραγματικότητα.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Blanka Lipińska
Μεταφραστής: Χόπκο Ούρσουλα
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-5044-45-9