Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Το Κορίτσι Α», απάντησε. «Το κορίτσι που απέδρασε. Αν κατάφερνε ένας από σας να ξεπεράσει ό,τι έγινε, αυτή θα ήσουν εσύ».
Η Λεξ Γκρέισι δε θέλει να σκέφτεται την οικογένειά της. Δε θέλει να σκέφτεται τα χρόνια που πέρασε στο Σπίτι του Τρόμου των γονιών της. Και δε θέλει να σκέφτεται τον εαυτό της ως το Κορίτσι Α: το κορίτσι που απέδρασε.
Όταν η μητέρα της πεθαίνει στη φυλακή και αφήνει στη Λεξ και στα αδέρφια της το οικογενειακό σπίτι, η νέα γυναίκα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να αποφεύγει το παρελθόν της. Μαζί με την αδερφή της, Ίβι, έχει σκοπό να μετατρέψει το Σπίτι του Τρόμου σε κάτι καλό. Αλλά πρώτα πρέπει να συμφιλιωθεί με τα έξι αδέρφια της – και με τα χρόνια που μοιράστηκαν ως παιδιά.
Όμορφα γραμμένο και απίστευτα δυνατό, το ΚΟΡΙΤΣΙ Α είναι μια ιστορία λύτρωσης, τρόμου και αγάπης.

Προσωπική άποψη:
Η πρωτοεμφανιζόμενη Abigail Deal και το βιβλίο της "Κορίτσι Α", που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ανάμεσα στα λογοτεχνικά ονόματα που ακούστηκαν και συζητήθηκαν πολύ έντονα μέσα στο 2021. Το βιβλίο της θεωρήθηκε από αρκετούς ως η έκπληξη της χρονιάς, ενώ δεν θα μου κάνει εντύπωση αν με το τέλος αυτής και με την έναρξη της επόμενης βρεθεί, αν όχι νικητήριο, τουλάχιστον υποψήφιο σε αρκετές βραχείες λίστες. Κι αυτό είναι κάτι που πιστεύω όχι μόνο βασιζόμενη σε στατιστικές, αλλά και σε όσα εγώ αποκόμισα διαβάζοντας το εν λόγω βιβλίο που αν μη τι άλλο αποδείχθηκε πολύ διαφορετικό απ' αυτό που περίμενα, μα και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη συνάμα.

Αν και δεν αναφέρεται πουθενά πως η ιστορία του βιβλίου βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μου θύμισε πάρα πολύ διάφορες υποθέσεις οικογενειακού εγκλεισμού και κακοποίησης για τις οποίες έχω διαβάσει κατά καιρούς, με πιο πρόσφατη όλων εκείνης μιας οικογένειας από την Καλιφόρνια, όπου επί σειρά ετών κρατούσαν φυλακισμένα στο σπίτι τους, ξεκινώντας από το 1989, τα δεκατρία τους παιδιά -αν είναι ποτέ δυνατόν-, τα οποία κακοποιούσαν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, μέχρι που το 2018 δύο απ' τα κορίτσια της οικογένειας κατάφεραν να εκτελέσουν το σχέδιό τους να επικοινωνήσουν με την αστυνομία, η οποία κι επενέβη απελευθερώνοντας όλα τα παιδιά της οικογένειας απ' το μαρτύριο το οποίο υπέμεναν όλα αυτά τα χρόνια.

Πάνω κάτω, μια παρόμοια ιστορία είναι και αυτή του Κοριτσιού Α, ή αλλιώς της Λεξ Γκρέισι, που απέδρασε από τον εφιάλτη που ζούσε εξαιτίας των γονιών της, που μαζί με τα αδέρφια της έζησαν εφιαλτικές στιγμές στο "Σπίτι του Τρόμου", όπως το αποκαλούσαν. Ένα σπίτι στο οποίο είχε ορκιστεί πως δεν θα γυρνούσε ποτέ ξανά, αλλά που ο θάνατος της μητέρας της φέρνει την ιδιοκτησία του, τόσο στα χέρια τα δικά της όσο και στων αδερφών της, έχοντας την ευκαιρία όχι μόνο να χτίσουν από την αρχή τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά να ξορκίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και όλα όσα τους σημάδεψαν στα παιδιά, και μετατρέποντας την άλλοτε φυλακή τους σε ένα μέρος που θα άξιζε να βρίσκεται κάποιος.

Αν και το βιβλίο υπάγεται στην crime λογοτεχνία, πράγμα απολύτως λογικό, ειδικά αν αναλογιστούμε όλα όσα περιγράφονται σε σχέση με το παρελθόν των παιδιών της οικογένειας του "Σπιτιού του Τρόμου", θα έλεγα πως είναι, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, ένα κοινωνικό δράμα, μια ιστορία χαρακτήρων η οποία περιβάλλεται από έντονο μυστήριο, μα που περισσότερο απ' το να μας κερδίσει με τη δράση του, στοχεύει να μας κερδίσει με το ταξίδι του μέσα από την Κόλαση, από εκεί στο Καθαρτήριο, φτάνοντας τελικά στην λύτρωση εκείνη που μπορεί να μην σβήνει μνήμες αλλά καταφέρνει ν' απελευθερώσει ψυχές από τα βάρη εκείνα των αναμνήσεών τους, που τόσα χρόνια οι ήρωές μας παρέμεναν έρμαιά τους, αφήνοντάς τα να καθορίζουν όλο τους το είναι και την ύπαρξή τους.

Η αφήγηση της συγγραφέως είναι αρκετά περίπλοκη, με πολλές κι έντονες αναδρομές στο παρελθόν, οι οποίες έρχονται κάπως απότομα, εκεί που δεν το περιμένεις, αλλά μ' έναν μαγικό τρόπο, αντί να σε βγάζουν από το κλίμα, σου δημιουργούν μια αίσθηση σαν κάτι να σε στοιχειώνει, οδηγώντας έτσι την δραματουργία σε όλο και περισσότερο κλιμακούμενη πορεία, καθηλώνοντάς σε κάθε στιγμή που περνάει, έχοντας μέσα σου τη βεβαιότητα πως στην πορεία θα ανακαλύψεις κάτι ακόμα που ίσως και να μην το έχεις δει να έρχεται. Ίσως ορισμένες στιγμές να φαντάζει κάπως ασύνδετη, αλλά αυτό δικαιολογείται εν μέρη λόγω του ότι μοιράζεται ανάμεσα στα παιδιά της οικογένειας, όπου το καθένα ξεδιπλώνει την προσωπική του οπτική απέναντι στα γεγονότα, αλλά και φανερώνει τις δικές του αλήθειες.

Το "Κορίτσι Α" είναι ένα μυθιστόρημα που έχει σχεδόν τα πάντα. Ένταση, αγωνία, στοιχεία θρίλερ και έντονο μυστήριο, χωρίς να διστάζει να γίνει αρκετά σκληρό και περιγραφικό σε ορισμένα σημεία της αφήγησης, ενώ μας παρουσιάζει σε όλη τους την έκταση την βαρύτητα που μπορούν να έχουν τα ψυχολογικά τραύματα, αλλά και το μετατραυματικό στρες στη ζωή ανθρώπων που έχουν βιώσει την κακοποίηση, όλοι τους με τον ίδιο τρόπο, μα και ο καθένας με τον δικό του, καθαρά προσωπικό τρόπο, ως ξεχωριστή οντότητα με διαφορετικές αντοχές, όρια και συναισθήματα. Ωστόσο, είναι και μια ιστορία που έχει τις φωτεινές και τρυφερές στιγμές της, εκείνες που μας θυμίζουν πως στο τέλος κάθε τούνελ υπάρχει το φως και πως αν βρούμε τη δύναμη να σταθούμε στα πόδια μας και να το ακολουθήσουμε, τότε θα καταφέρουμε και να το πιάσουμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Abigail Dean
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-618-01-4049-1