"Ψίθυρος θανάτου - Ακοή" των Vincent Kliesch & Sebastian Fitzek

Η επιτυχηµένη δηµοσιογράφος Γιούλα Άνζοργκε προσπαθεί εδώ και χρόνια να µάθει την αλήθεια για την τύχη του αδερφού της του Μόριτς, που έχει εξαφανιστεί κάτω από µυστηριώδεις συνθήκες. Ο Μόριτς κατηγορήθηκε αρχικά για ένα αποτρόπαιο έγκληµα από την αστυνοµία και αργότερα θεωρήθηκε νεκρός από τις Αρχές. Ο Ματίας Χέγκελ, ο διάσηµος ειδικός στη φωνητική εγκληµατολογία, ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία πως ο Μόριτς είναι ακόµα ζωντανός. Αν και ο ικανότατος εµπειρογνώµονας, που χρειάζεται µόνο ένα δείγµα φωνής για να αναλύσει την ψυχή ενός δράστη, έχει πει ψέµατα και έχει χειραγωγήσει πολλές φορές τη Γιούλα, εκείνη αποφασίζει να τον συναντήσει για τελευταία φορά, κάτι που αποδεικνύεται καταστροφικό: η Γιούλα και ο Χέγκελ απάγονται βίαια. Προφανώς υπάρχει και κάποιος ακόµα που θέλει να εντοπίσει τον Μόριτς και για να τον βρει καταφεύγει στα πιο σκληρά βασανιστήρια.Τώρα οι δυο τους πρέπει να απαντήσουν σε ένα τροµακτικό δίληµµα: Αν λύσουν µαζί τον γρίφο του Μόριτς, ο αδερφός της Γιούλα θα σκοτωθεί. Αν δεν τον λύσουν, θα πεθάνουν βασανιστικά στην αιχµαλωσία...

"Ο δισεκατοµµυριούχος και ο μοναχός" του Vibhor Kumar Singh

Η µεγαλύτερη σοφία συχνά βρίσκεται στην απλούστερη γνώση.
Αν µάθαινες ότι όλα όσα έχεις διδαχτεί για την ευτυχία είναι λάθος; Αν συνειδητοποιούσες ότι η ευτυχία δεν είναι στόχος, άρα δεν µπορεί να επιτευχθεί; Αν ανακάλυπτες ότι «η πεπατηµένη» σε οδηγεί στον αµύθητο θησαυρό;
Το βιβλίο περιγράφει πώς δύο άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις µαθαίνουν ότι, για να απολαύσει κανείς την πλέον θεµελιώδη ανθρώπινη επιθυµία, την ευτυχία, δεν απαιτούνται ούτε τιµητικοί τίτλοι ούτε η πλήρης αποκήρυξη της κοσµικής ζωής.
Μας βοηθά να κατανοήσουµε ότι η ευτυχία δεν είναι ένα φιλοσοφικό αίνιγµα, αλλά µια εφικτή ψυχική κατάσταση, καθώς και ότι µπορεί κανείς να απολαύσει τις µεγαλύτερες χαρές µέσα από τις πιο απλές και µικρές δραστηριότητες της καθηµερινότητας.
Ας απλοποιήσουµε επιτέλους την ευτυχία και ας βρούµε την εκπληκτική απάντηση στην τόσο συνηθισµένη ερώτηση: Είσαι ευτυχισµένος/η;
Ο Δισεκατοµµυριούχος και ο Μοναχός ζουν µέσα µας: είναι ο νους και η καρδιά. Κάθε µέρα ερχόµαστε αντιµέτωποι µε το δίληµµα να ισορροπήσουµε τη φωνή του µυαλού µε το κάλεσµα της καρδιάς. Το µυαλό βλέπει και η καρδιά νιώθει, και η αρµονία µεταξύ τους µας κάνει ευτυχισµένους. Η ευτυχία έγκειται στην ισορροπία.

"Κόλαση" του Gaspard Koenig

Αιχµηρό, συµβολικό, γραµµένο µε µαύρο χιούµορ, ένα έργο που καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να αναλογιστεί αν ο κόσµος στον οποίο ζει είναι αυτός που στ’ αλήθεια ονειρεύεται.
Μετά τον θάνατό του, ένας άντρας οδηγείται σε ένα µέρος όπου όλα είναι σε αφθονία, τίποτα δε λείπει. Του δίνεται µια απεριόριστη πιστωτική κάρτα, µε την οποία µπορεί να καταναλώνει ό,τι θέλει, όσο θέλει και όπως θέλει και επίσης να ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη. Ένας πραγµατικός Κήπος της Εδέµ! Θα είναι σε θέση να κάνει στην αιωνιότητά του ό,τι δεν κατάφερε ποτέ να πετύχει στη ζωή του!
Είναι όµως πραγµατικά αυτός ο παράδεισος; Όταν θελήσει να ξεφύγει από αυτή την αιωνιότητα, µια συνάντηση θα του αποκαλύψει ένα µονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει.

"Η τελευταία ευκαιρία του καπιταλισμού" των Patrick Artus & Marie-Paule Virard

Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισµός, του οποίου η φύση έχει αλλάξει πολύ από τη δεκαετία του ’80 και µετά, βρίσκεται µετέωρος. Καθώς εκλαµβάνεται ως άδικος και άνισος, τροφοδοτεί την οργή και την πικρία, δίνοντας πρόσφορο έδαφος στον λαϊκισµό. Και το χειρότερο είναι ότι αποδεικνύεται αναποτελεσµατικός, δηµιουργώντας όλο και λιγότερη ανάπτυξη. Πρέπει, λοιπόν, να βάλουµε ένα τέλος και να αλλάξουµε ριζικά το σύστηµα;
Οι συγγραφείς αντιµετωπίζουν κατά µέτωπο αυτό το ερώτηµα. Η διάγνωσή τους είναι αυστηρή: η απαξίωση της εργασίας από το κέρδος, η επιλογή να ευνοείται ο µέτοχος σε βάρος του εργαζόµενου και των άλλων εταίρων της επιχείρησης αποτελούν, σύµφωνα µε τους συγγραφείς, το DNA του νεοφιλελεύθερου καπιταλισµού και εξηγούν την ασθενική ζήτηση. Ως εκ τούτου, καθώς απέχει πολύ από το να είναι παντοδύναµος, αυτός ο καπιταλισµός έχει ανάγκη από δεκανίκια για να συνεχίσει να προχωρεί. Δεκανίκια που δεν είναι τίποτε άλλο από το χρέος σε όλες του τις µορφές και τη δηµιουργία χρήµατος.
Δείχνοντας ότι αυτές οι οικονοµικές πολιτικές έχουν φτάσει σήµερα στα όριά τους, ο Πατρίκ Αρτίς και η Μαρί-Πολ Βιράρ δεν αρκούνται στην ανάλυση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τις κοινωνίες µας. Προτείνοντας ένα άλλο µοντέλο καπιταλισµού, µοιράζονται µαζί µας τους λόγους για τους οποίους µπορούµε να ελπίζουµε.
Γιατί εκτροχιάστηκε ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισµός; Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία που ενδεχοµένως συνθέτουν το περίγραµµα αυτού του «επόµενου κόσµου», τον οποίο τόσο συχνά επικαλούµαστε σαν µια νέα συλλογική ελπίδα; Θελήσαµε να αφηγηθούµε εδώ την ιστορία αυτής της µετάβασης, επιχειρώντας να αποτιµήσουµε τους κινδύνους που συνεπάγονται οι οικονοµικές πολιτικές που εφαρµόζονται από το τέλος της Ένδοξης Τριακονταετίας (1945-1975) µέχρι σήµερα, αλλά και να µοιραστούµε καινούριους λόγους για να ελπίζουµε.

"45 χρόνια τέχνη στην επικοινωνία" του Τάκη Καλαντίδη

"Ζώδια 2022-2023: Η μαγεία των ζωδίων" του Κώστα Λεφάκη