Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Ζοζέτ αναζητά βοήθεια για την εύρεση ενός θησαυρού που έχει χαθεί στα Χάιλαντς και γνωρίζει πως δεν υπάρχει πιο κατάλληλος από τον πολυμήχανο Γουίλ Μακένζι για να τη βοηθήσει.
Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, προσποιούμενοι τους συζύγους. Το εγχείρημα δεν είχε και το καλύτερο τέλος, αναγκάζοντας τη Ζοζέτ να απομακρυνθεί από κοντά του.
Η ζωή του Γουίλ είναι γεμάτη περιπέτειες και κινδύνους. Η Ζοζέτ δεν μπορεί να ακολουθήσει τα δικά του βήματα. Είναι, όμως, αυτός ο πραγματικός λόγος για τον οποίο τον αποφεύγει;
Αυτός ο απρόβλεπτος άντρας τής δίνει ζωή και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί.
O Γουίλ Μακένζι κρύβει περισσότερα μυστικά απ’ ό,τι μπορεί να δεχτεί η Ζοζέτ. Την πιο επικίνδυνη στιγμή δεν την έχουν ζήσει ακόμη και τα πιο έντονα συναισθήματά τους δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Προσωπική άποψη:
Η δέκατη περιπέτεια της οικογένειας Μακένζι ήρθε κάπως πιο γρήγορα απ' όσο την περιμέναμε, αλλά αυτό διόλου δεν μας χάλασε, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του κύκλου των αφηγήσεών τους. Αν δεν κάνω λάθος, μόνο δύο βιβλία μάς χωρίζουν απ' το μεγάλο φινάλε -ενώ το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί, επί της ουσίας, την ολοκλήρωση μιας ενσωματωμένης, στη βασική σειρά, τριλογίας, που κλείνει έναν δικό της κύκλο με τρόπο αρκετά διαφορετικό απ' αυτόν που ίσως να περίμενε κανείς, με λιγότερη έμφαση στον ρομαντισμό και λίγη περισσότερη στη δράση και στην περιπέτεια, πράγμα που ίσως να διχάσει ορισμένους αναγνώστες, αλλά που προσωπικά απόλαυσα αρκετά κατά την ανάγνωσή.

Για μια ακόμα φορά, συναντάμε τους Ζόζετ και Γουίλ, με τους οποίους έχουμε "γνωριστεί" ξανά στο παρελθόν, όπως ακριβώς έχουν γνωριστεί και οι δυο τους, κάτω από συνθήκες που δεν θα μπορούσαμε μεν να χαρακτηρίσουμε ιδανικές, αλλά που από την άλλη μεριά προσφέρουν στο σήμερα το απαραίτητο υλικό ώστε να στηθεί ένα νέο σκηνικό δράσης μεταξύ τους, που όχι μόνο θα τους βάλει σε νέες περιπέτειες, αλλά θα τους βοηθήσει και να ξεκαθαρίσουν τα θολά σημεία της σχέσης τους και το πως αυτή μπορεί να εξελιχθεί, μα πάνω απ' όλα, που μπορεί αυτή να καταλήξει. Γιατί για όσους δεν θυμούνται, στο παρελθόν είχαν προσποιηθεί τους συζύγους, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, άσχετα απ' το γεγονός ότι όλο αυτό δεν είχε φέρει τ' αποτελέσματα που ίσως θα περιμέναμε.

Σήμερα, η Ζοζέτ, η οποία αναζητά έναν χαμένο θησαυρό των Χάιλαντς, ξέρει πολύ καλά πως θα χρειαστεί βοήθεια για να τα φέρει εις πέρας την αποστολή της, όπως γνωρίζει πως μόνο σε έναν άνθρωπο μπορεί να στραφεί, και αυτός δεν είναι άλλος απ' τον Γουίλ. Και μπορεί μετά την τελευταία τους συνάντηση να είχε επιλέξει ν' απομακρυνθεί από κοντά του, όμως κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, εκτός από τους προφανείς. Δεν είναι μόνο ο επικίνδυνος τρόπος που ο Γουίλ ζει τη ζωή του φτάνοντάς την πολλές φορές στα άκρα, ούτε το ότι η Ζοζέτ δεν μπορεί ν' ακολουθήσει τα βήματά του, αλλά ότι βαθιά μέσα της, ξέρει πολύ καλά πως θέλει να προσπαθήσει να το κάνει, γιατί ο άντρας αυτός τής ξυπνάει πάθη που δεν μπορεί ν' αρνηθεί.

Όπως προανέφερα, η ιστορία δεν εστιάζει τόσο στο ρομαντικό κομμάτι, όσο στην περιπέτεια και στη δράση, η οποία είναι αρκετά καλά χτισμένη, ενώ ο αφηγηματικός ρυθμός διατηρεί το ενδιαφέρον της ανάγνωσης, καλώντας μας ν' ακολουθήσουμε τους ήρωές μας σε αυτό το ταξίδι αναζήτησης ενός σπουδαίου θησαυρού, με εκβιαστές κι απειλές να βρίσκονται στο κατόπι τους. Ίσως να υπάρχουν κάποιες μικρές στιγμές που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει, όταν όμως τελικά αυτό συμβαίνει, αρχίζουμε να εστιάζουμε περισσότερο στη δράση και στην αντίδραση των εκάστοτε γεγονότων, παρά σε όλα τα άλλα, και έχω την αίσθηση πως αυτή ήταν και η πραγματική πρόθεση της συγγραφέως.

Σε ό,τι αφορά τους Ζόζετ και Γουίλ, δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως υπάρχει μια κάποια ένταση και μια ιδιαίτερη χημεία ανάμεσά τους, που μπορεί να μην είναι άκρως φλογερή και παθιασμένη, παρασύροντάς μας σε μια συγκλονιστική δίνη συναισθημάτων, αλλά που φαντάζει αρκετά οικεία και γήινη και ξέρετε κάτι... τελικά, μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς με την ύπαρξή της. Μέσα από μια ακόμα κοινή περιπέτεια που καλούνται να ζήσουν, καλούνται παράλληλα να μοιραστούν και πτυχές του εαυτού τους που δεν είχαν αφήσει έως τώρα να βγουν προς τα έξω, βρίσκοντας κώδικες επικοινωνίας και τρόπους να πορεύονται μαζί, που τελικά ίσως να είναι και το πραγματικό νόημα των σχέσεων εκείνων που δεν χρειάζεται να είναι παρορμητικοί, ούτε απόλυτοι, για να είναι σωστοί για εμάς.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Καλλιοντζή Αναστασία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-5543-42-6