Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένα πολυτελές σαλέ.
Μια ανεπανάληπτη ευκαιρία.
Μέχρι που οι φιλοξενούμενοι αρχίζουν να εξαφανίζονται…
Το πολυτελές χιονοδρομικό θέρετρο του Σαν Αντουάν βρίσκεται εν μέσω χιονοθύελλας. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι μέτοχοι και οι διευθυντές του Snoop, της πιο δημοφιλούς μουσικής εφαρμογής, για μία εβδομάδα εταιρικών διακοπών στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί το μέλλον της εταιρείας. Το διακύβευμα είναι η πιθανή εξαγορά της εταιρείας έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα μπορούσε να τους μετατρέψει όλους σε εκατομμυριούχους –ή να αφήσει κάποιους στα κρύα του λουτρού.
Ο χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας λιγοστεύει και, με την ομάδα χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, οι εντάσεις αυξάνονται. Όταν μια χιονοστιβάδα αποκλείει το σαλέ από τον έξω κόσμο και μία μέτοχος αγνοείται στα χιόνια, οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να αναρωτηθούν: θα μπορούσε κάποιος να καταφύγει στον φόνο για να πετύχει τον σκοπό του;

Προσωπική άποψη:
Κάθε φορά που ξεκινάω να μιλήσω για ένα νέο βιβλίο της Ruth Ware, έχω την αίσθηση πως επαναλαμβάνομαι επικίνδυνα χωρίς να το θέλω. Ειλικρινά, προσπαθώ πάντοτε να βρω ευφάναστους τρόπους να κάνω μια καλή εισαγωγή, έτσι ώστε να προσεγγίσω το εκάστοτε έργο της όπως πρέπει, όμως πάντοτε νιώθω σαν σαν να πέφτω σε μαύρη τρύπα. Όσο το αναλογίζομαι, τόσο καταλήγω στο συμπέρασμα πως όλο αυτό μάλλον προκαλείται λόγω των ανάμεικτων συναισθημάτων με τα οποία με αφήνουν τα βιβλία της μετά την ανάγνωσή τους, κάτι στο οποίο νιώθω πως έχω αναφερθεί αρκετές φορές, αλλά που δεν μπορώ να το αποφύγω ακόμα κι αν το προσπαθήσω.

Το "Χιονοστιβάδα" είναι το έκτο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί στη χώρα μας, για μια ακόμα φορά με την υπογραφή των εκδόσεων Κλειδάριθμος, και πιστή στο συγγραφικό της ύφος και στην αφηγηματική της προσέγγιση, μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον αρκετά κλειστοφοβικό κι απειλητικό, όπου τα περιθώρια για όσους εμπλέκονται στη δράση της αφήγησης μοιάζουν να είναι αρκετά στενά, με τον απειλητικό κλοιό να στενεύει συνεχώς όλο και περισσότερο γύρω τους, χωρίς κανείς να μπορεί να τους διασφαλίσει τον τρόπο διαφυγής τους, πολύ περισσότερο δε της επιβίωσής της, πόσο μάλλον υπό συνθήκες που όλο και χειροτερεύουν εξαιτίας πολλών παραγόντων, εξωτερικών και μη.

Αυτή τη φορά, το σκηνικό της δράσης μας εξελίσσεται σε ένα θέρετρο των Γαλλικών Άλπεων, ένα σκηνικό που από μόνο του είναι ιδανικό και προσφέρεται για ένα θρίλερ αγωνίας, όπου μια ομάδα συναδέλφων εγκλωβίζεται εξαιτίας μιας τεράστιας χιονοστιβάδας, η οποία και τους αποκόπτει πλήρως από τον πολιτισμό, στερώντας τους κάθε δυνατότητα επικοινωνίας. Κι αυτό θα μπορούσε να μην αποτελούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους ίδιους, αν ο ένας μετά τον άλλον δεν άρχιζαν να εξαφανίζονται ή να δολοφονούνται -μια προσέγγιση που θυμίζει, για μια ακόμη φορά, ιδιαίτερα τις ιστορίες της Agatha Christie, στις οποίες η Ware είναι εμφανές εδώ και χρόνια πως έχει μεγάλη αδυναμία, ανατρέχοντας πολύ συχνά σε αυτές, μα κυρίως υιοθετώντας την αισθητική τους και προσαρμόζοντάς την όσο πιο κοντά στη σήμερα δύναται.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι με την εταιρεία SNOOP και τα μέλη αυτής, που αποτελούν και τους βασικούς μας χαρακτήρες, η συγγραφέας αργεί κάπως να βρει τον ρυθμό της και να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δομήσουμε την πλήρη εικόνα μέσα στο μυαλό μας, αλλά όταν τα πράγματα και τα δεδομένα αρχίζουν να μπαίνουν στα σωστά κουτάκια, τότε το τοπίο ξεκαθαρίζει αρκετά και μαζί με αυτό και η κρίση μας, βοηθώντας να μας να εντοπίσουμε τα πραγματικά ενδιαφέροντα σημεία της πλοκής -που σίγουρα βοηθάει πάρα πολύ το ατμοσφαιρικό κι απειλητικό περιβάλλον των Άλπεων, που απλώνεται τριγύρω, άγριο, δαιδαλώδες και αχανές, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πως είσαι στο κέντρο του κόσμου, αλλά την ίδια στιγμή και στο κέντρο του απόλυτου τίποτα.

Όπως ίσως ήδη να έχετε αντιληφθεί απ' όσα έχω πει έως τώρα, η πραγματική μου ένσταση όσον αφορά την Ware δεν είναι άλλη απ' το ότι νιώθω να επαναλαμβάνεται περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε. Σίγουρα, ο κάθε συγγραφέας έχει το ύφος του και την προσωπική του ταυτότητα, κι αυτό υπό συνθήκες μπορεί να είναι τέλειο, όμως πιστεύω πως έχει φτάσει η στιγμή να διαφοροποιήσει κάπως το μοτίβο της, τόσο σε επίπεδο αφηγηματικής δομής, όσο κι επιλογής και διαμόρφωσης χαρακτήρων και τοποθέτησής τους μέσα στις ιστορίες της, κι όλο αυτό μπορεί να το κάνει χωρίς ν' αλλάξει τον συγγραφικό της πυρήνα, αλλά αναδιαμορφώνοντάς τον κι εξελίσσοντάς τον.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ruth Ware
Μεταφραστής: Καλοκύρης Αντώνης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-960-645-200-0