Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«"Τρέξε. Πέτα μακριά…" μου ούρλιαζε πλέον το μυαλό μου, κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τρέχω ξέπνοη όλο και πιο γρήγορα χωρίς σταματημό. Δεν ήξερα πού πήγαινα, σχέδιο δεν υπήρχε στη σκέψη μου, όμως δεν με ένοιαζε όπου κι αν έφτανα. Ακόμη κι αν πέθαινα τελικά».
Μάρτιος του ’81. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι γίνεται το λίκνο της αναγέννησης της δεκαεξάχρονης Μαρουσώς που, κατατρεγμένη από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, βρίσκει καταφύγιο στη σκοτεινή αγκαλιά του. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η ΜαΜα, θα γίνει ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της ανήλικης κοπέλας, κυριολεκτικά, σε μια άλλη.
Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως.

Προσωπική άποψη:
Οι πεταλούδες, όσο όμορφες κι αν είναι, δεν έχουν μια εύκολη πορεία στη ζωή τους. Δίνουν μεγάλο αγώνα μέχρι να καταφέρουν ν' αποκτήσουν τα φτερά τους, τα οποία, στη συνέχεια, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα κι εύθραυστα, θέτοντας τη ζωή και το μέλλον της κάθε στιγμή που περνάει σε μεγάλο κίνδυνο. Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να προσπαθεί, αγωνίζεται κάθε μέρα για να επιβιώσει και για ν' αποδείξει πως τα φτερά της δεν τα έχει μόνο για να επιδεικνύει την ομορφιά τους, αλλά για να πετάει ελεύθερη και δυνατή, διεκδικώντας όλα όσα της ανήκουν.

Σαν μια πεταλούδα και η Μαρουσώ, τυλίγεται μέσα σε ένα κουκούλι όπου της επιφυλάσσει τις χειρότερες εμπειρίες που θα μπορούσε να ζήσει και θα που θα της προκαλέσουν τεράστιο πόνο. Ένας βιασμός θα την σπρώξει στο να πάρει την απόφαση να φύγει μακριά, να περπατήσει σε μονοπάτια σκοτεινά και δύσβατα αναζητώντας τον εαυτό της και και τη δύναμή της, έτσι ώστε να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, να ξαπάρει τη ζωή της στα χέρια της και να μεταμορφωθεί από ένα αδύναμο κορίτσι σε μια ισχυρή γυναίκα που θα είναι κυρίαρχος του εαυτού της, των αποφάσεών της, της πορείας της προς το φως που θα μπορέσει να λυτρώσει για πάντα και απόλυτα την ψυχή της.

Το "Ο δρόμος της πεταλούδας" είναι ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο, με πολλές μικρές αφηγήσεις που ενώνονται σε μία και συνθέτουν το πορτρέτο μιας κοπέλας που μεταμορφώθηκε σε γυναίκα, αλλά και από θύμα της ζωής σε κυρίαρχο αυτής, αλλά και των ανθρώπων που συναντάει στο διάβα της, με τον καθέναν από αυτούς ν' αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη και στην πορεία της. Πολύ ωραία κι ενδιαφέρονται ψυχογραφήματα, εκπλήξεις, ανατροπές και καλά κρυμμένα μυστικά που έρχονται στο φως για να φέρουν τα πάνω κάτω στις ζωές των εμπλεκομένων, τοποθετημένα σε μια αφήγηση με δομή, αρχή, μέση και τέλος, όπου όλα δένουν μεταξύ τους και τα όποια ερωτήματα απαντώνται χωρίς να μας μένουν απορίες. Βέβαια, η αφήγηση στερείται δυναμικής κατά ένα μεγάλο μέρος αυτής, κάτι που ανατρέπεται στο τελευταίο κομμάτι του βιβλίου, όπου αποκτά μια ισχυρή δυναμική κι ένταση που καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των αναγνωστών που θέλουν να διαβάζουν μόνο "όμορφες" ιστορίες, επειδή αυτές είναι που τους χαλαρώνουν κι αγαλιάζουν την καρδούλα τους, τότε το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι για εσάς. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που προτιμούν τις πιο "δύσκολες" ιστορίες, εκείνες που θα τους περιφέρουν μέσα σε σκοτεινά μονοπάτια, αλλά τελικά θα βρουν τον δρόμο τους προς το φως και κατ' επέκτασιν προς τη λύτρωση, τότε "Ο δρόμος της πεταλούδας" είναι ένας από εκείνους που αξίζει ν' ακολουθήσετε, γιατί ακόμα κι αν παρεκκλίνει ορισμένες στιγμές απ' την πορεία του, θα σας οδηγήσει σε έναν τελικό προορισμό στον οποίο δεν θα μετανιώσετε που βρεθήκατε.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μπουρίκα Γερακίνα
Εκδόσεις: Κάκτος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-960-382-079-6