"Ο πλαστός πίνακας" της Val McDermid

«…ο φόνος είναι το εύκολο κομμάτι.
Το δύσκολο είναι να ξεφορτωθείς το πτώμα».
Ένας ψαράς ανασύρει ένα πτώμα από το Φερθ οφ Φορθ στη Σκοτία…
Ο αδελφός του θύματος, επιφανής δημόσιος λειτουργός, είχε εξαφανιστεί πριν από δέκα χρόνια και ο νεκρός ήταν τότε ο βασικός ύποπτος…
Την ίδια ώρα, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, ανακαλύπτουν τον σκελετό μιας γυναίκας μέσα σε ένα παλιό αυτοκινούμενο…
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμα εκεί έξω…
Η δυναμική επιθεωρήτρια Κάρεν Πίρι αναλαμβάνει να ξανανοίξει δύο παλιές υποθέσεις, οι οποίες φαινομενικά είναι ασύνδετες.
Πολύ σύντομα θα βρεθεί σε έναν θανατηφόρο ιστό, τον οποίο έχουν υφάνει ένοχα μυστικά, διπλές ταυτότητες, πλαστογραφίες πινάκων ζωγραφικής και υπόγειες διαδρομές που καταλήγουν στο Παρίσι.
Στο τέλος θα έρθει αντιμέτωπη με αυτό που πάντα οδηγεί τους ανθρώπους στο σκοτάδι: την υπόσχεση για εύκολα, γρήγορα, αδιανόητα πλούτη.
Το 2021 ο χαρακτήρας της επιθεωρήτριας Κάρεν Πίρι μεταφέρθηκε στην τηλεοπτική οθόνη του βρετανικού δικτύου ITV με πρωταγωνίστρια τη Σκοτσέζα ηθοποιό Lauren Lyle.

"Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο" του Adam Silvera

Στις 5 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καλούν από το Δελτίο Θανάτου τον Ματέο Τόρεζ και τον Ρούφους Εμετέριο για να τους αναγγείλουν ότι έφτασε η μοιραία μέρα.
Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι εντελώς άγνωστοι, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο.
Έχουν μόνο είκοσι τέσσερις ώρες.
Μέσα από την εφαρμογή Ο Τελευταίος Φίλος, ο Ρούφους και ο Ματέο πρόκειται να συναντηθούν για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια· να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα…
Μια ιστορία που υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, αγάπη χωρίς απώλεια και ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αναπάντεχα όλος ο κόσμος μας.

"Θανάσιμη προειδοποίηση" του Michael Connelly

Πώς είναι δυνατόν να βρεις έναν δολοφόνο που ξέρει τα πάντα για σένα;
Ο Τζακ ΜακΑβόι, ο δημοσιογράφος που δεν δειλιάζει ποτέ, εντοπίζει έναν κατά συρροή δολοφόνο που δρούσε ανενόχλητος… μέχρι τώρα.
Ο βετεράνος ρεπόρτερ Τζακ ΜακΑβόι έχει αποκαλύψει δολοφόνους στο παρελθόν, αλλά, όταν μια γυναίκα με την οποία είχε περάσει ένα βράδυ δολοφονείται με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο, συνειδητοποιεί ότι μάλλον έχει να αντιμετωπίσει ένα εγκληματικό μυαλό άνευ προηγουμένου.
Κόντρα στις προειδοποιήσεις της αστυνομίας και του αρχισυντάκτη του, ο ΜακΑβόι αρχίζει να σκαλίζει την υπόθεση και καταλήγει σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη:
Το έγκλημα αυτό συνδέεται με άλλους μυστηριώδεις θανάτους, που απασχολούν ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο η έρευνά του αντιμετωπίζει εμπόδια όταν ο ίδιος θεωρείται ύποπτος.
Καθώς προσπαθεί να καθαρίσει το όνομά του, φτάνει όλο και πιο κοντά σε έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα που γνωστοποιούν τα ίδια τα θύματα για να τα επιλέξει και να τα κυνηγήσει.
Αποκαλούμενος «ο Ρέιμοντ Τσάντλερ αυτής της γενιάς» (Associated Press), ο Michael Connelly συνθέτει για άλλη μια φορά ένα ακαταμάχητο θρίλερ, κατά το οποίο ένας εγκληματίας δρα ορμώμενος από τα πιο σκοτεινά ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, αλλά δεν έχει υπολογίσει ότι υπάρχει ένας άνθρωπος αρκετά θαρραλέος και αποφασισμένος να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του.

"Metropolis - η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου" του Wilson Ben

Από έναν ευφυή νέο ιστορικό, ένα πολύχρωμο ταξίδι σε 7.000 χρόνια και 26 πόλεις του κόσμου, το οποίο παρουσιάζει πώς η αστική διαβίωση υπήρξε το κίνητρο και το λίκνο για τις μεγαλύτερες καινοτομίες της ανθρωπότητας.
Στις διακόσιες χιλιετίες της ύπαρξής μας τίποτα δεν μας έχει διαμορφώσει πιο βαθιά από την πόλη.
Ο ιστορικός Ben Wilson, συγγραφέας βραβευμένων best sellers, αφηγείται τη μεγάλη, ένδοξη ιστορία του τρόπου με τον οποίο η ζωή στην πόλη επέτρεψε την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ξεκινώντας με την Ουρούκ, την πρώτη πόλη του κόσμου, που χρονολογείται από το 4.000 π.Χ. και απεικονίζεται στο Έπος του Γκιλγκαμές, μας δείχνει ότι οι πόλεις δεν ήταν ποτέ μια ανάγκη, αλλά, όταν δημιουργήθηκαν, η εγγύτητά τους οδήγησε σε άνθηση των επιτευγμάτων του ανθρώπου, δημιουργώντας νέα επαγγέλματα, νέες μορφές τέχνης, λατρείας και εμπορίου – όλα αυτά που συνθέτουν τον πολιτισμό.
Ξεναγώντας τους αναγνώστες σε διάσημες πόλεις σε μια περίοδο που καλύπτει πάνω από 7.000 χρόνια, ο Wilson αποκαλύπτει τις καινοτομίες καθεμίας: την ενασχόληση με τα κοινά στην Αγορά της Αθήνας, το παγκόσμιο εμπόριο στη Βαγδάτη του 9ου αιώνα, τα οικονομικά στα καφέ του Λονδίνου, τις οικιακές ανέσεις στην καρδιά του Άμστερνταμ.
Ζωντανό, ευφυές, ευκολοδιάβαστο, το Metropolis είναι μια υπέροχη περιήγηση στα ανθρώπινα επιτεύγματα.

"Το κίνητρο της δυσαρέσκειας - Πώς τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε μια καλή ζωή" του Andreas Elpidorou

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020 σύμφωνα με το KIRKUS.
Πώς τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε μια καλή ζωή.
Μήπως το διαρκές κυνήγι της ικανοποίησης, της ευτυχίας και της χαράς κάνει τη ζωή μας χειρότερη;
Μήπως συναισθήματα όπως η ανία, το ανικανοποίητο, η δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν αποτελούν εμπόδιο για μια καλή ζωή αλλά, αντίθετα, είναι τα κίνητρα για την επίτευξή της;
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η αξία των αρνητικών συναισθημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και αποτελούν το μέτρο σύγκρισης μεταξύ της ζωής που έχουμε και αυτής που θέλουμε να αποκτήσουμε, καθώς και βασική προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Μάλλον τελικά η πλήξη, η απογοήτευση και η προσδοκία όσων δεν έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα μας παρακινούν να κοιτάμε μπροστά, να κάνουμε νέα όνειρα και να θέτουμε νέους στόχους.
Χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη νευροεπιστήμη, αλλά και διδάγματα της τέχνης και της λογοτεχνίας, ο συγγραφέας καταδεικνύει πώς τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για μια γεμάτη, αυθεντική ζωή.

"Χωρίς κόπο" του Greg McKeown

Από τον δημιουργό του Essentialism και best seller συγγραφέα των New York Times, ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.
Όλα ξεκινούν με μια απλή αρχή: Δεν χρειάζεται τα πάντα να είναι τόσο δύσκολα.
Έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι για να πετύχει κανείς πρέπει να προηγηθεί σκληρή δουλειά.
Αν δεν εξαντλούμαστε, νιώθουμε ότι δεν προσπαθούμε αρκετά.
Κι όμως.
Όποιες κι αν είναι οι προκλήσεις και τα εμπόδια, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος: αντί να πιέζουμε τον εαυτό μας περισσότερο, μπορούμε να βρούμε τον πιο εύκολο δρόμο προς την επίτευξη των στόχων μας.

"Οικονομικά για να καταλαβαίνουμε τις ειδήσεις" του Ζήνωνα Ζαμπακίδη

Πόσοι από εμάς έχουμε ακούσει τους οικονομικούς όρους που αναφέρονται στις ειδήσεις και στις ενημερωτικές
εκπομπές χωρίς να κοντοσταθούμε κάποια στιγμή σαστισμένοι;
Και πόσοι πραγματικά κατανοούμε τι διαβάζουμε στις εφημερίδες και είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε τις οικονομικές εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης;
Το βιβλίο Οικονομικά για να καταλαβαίνουμε τις ειδήσεις επιχειρεί να εξηγήσει στον αναγνώστη με απλό τρόπο κλασικές και σύγχρονες οικονομικές έννοιες, καθώς και οικονομικούς φορείς που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας.
Τι σημαίνει παραγωγικότητα, ανεργία, ΑΕΠ, Κεντρική Τράπεζα, κρυπτονομίσματα, πράσινη οικονομία;
30 οικονομικές έννοιες φωτίζονται μέσα από σύντομα και περιεκτικά κείμενα, από καθημερινά παραδείγματα και κατανοητές αναλύσεις. Στο βιβλίο αυτό αναλύονται 30 οικονομικές έννοιες, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κατανοήσουμε βασικές αρχές της οικονομίας, ώστε να μπορούμε να διαβάζουμε πίσω από κάθε είδηση.
«ΑΕΠ, blockchain, κρυπτονομίσματα, καθολικό εγγυημένο εισόδημα, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική...
Οικονομικοί όροι που εμφανίζονται στην καθημερινότητά μας ολοένα και συχνότερα, χωρίς ιδιαίτερες επεξηγήσεις.
Πόσοι όμως γνωρίζουν την πραγματική σημασία τους; […] Eίναι πολύ εύκολο η έλλειψη κατανόησης οικονομικών εννοιών να μετουσιωθεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης και οχύρωση πίσω από εύπεπτες αλλά μη επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και θεωρίες».
[από τον πρόλογο του βιβλίου]

"Οι κύκλοι γύρω μας" του Brad Montague

Στους κύκλους γύρω μας, οπουδήποτε κι αν πηγαίνουμε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να δείξουμε την αγάπη μας! Ένα βιβλίο για την ενσυναίσθηση και την αυτοεκτίμηση.

"Μικρό μου αρκουδάκι" του Richard Jones

Εκείνη τη Δευτέρα, βρήκα ένα λευκό αρκουδάκι στον κήπο…
Όταν ένα αγόρι συνάντησε ένα μικρό, λευκό αρκουδάκι ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αποκτούσε έναν καινούριο φίλο πολύ διαφορετικό από εκείνο.
Και παρόλο που το αρκουδάκι ολοένα και μεγάλωνε… και έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι του, η φιλία τους γέννησε ιστορίες, εικόνες και στιγμές γεμάτες αγάπη που θα τις θυμούνται για πάντα.

"Αν" του Rudyard Kipling

Απλά και ουσιαστικά διδάγματα από τον νομπελίστα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ για τους νέους όλου του κόσμου.
Ένα ποίημα που συγκινεί και εμπνέει διαχρονικά τους γονείς, αποκαλύπτοντάς τους όλες τις εκφάνσεις του αληθινού νοήματος να μεγαλώνεις παιδιά.

"Τα Μυστήρια του Μάντλμουρ - No 2: Οι ύποπτοι βιβλιοφάγοι" της Ruth Quayle

Στις διακοπές, ο Τζο Ρόμπινσον και τα ξαδέλφια του μένουν στο σπίτι της γιαγιάς τους, στη μικρή πόλη Μάντλμουρ.
Το πρόβλημα είναι ότι… στο MANTΛΜΟΥΡ πάντα συμβαίνουν ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
Όταν οι ληστές με τις κόκκινες κουκούλες κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή, ο Τζο, ο Τομ και η Πιπ ακολουθούν τα ίχνη τους και οδηγούνται… στη Λέσχη Ανάγνωσης της γιαγιάς!
Τα παιδιά αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο των βιβλιοφάγων και να αποτρέψουν την επόμενη ληστεία, αλλά το θέμα είναι… ΠΩΣ;

"Είμαστε όλοι ίσοι!" της Shannon Webber

Τι είναι η ισότητα;
Τι σημαίνει ισότητα για τον κάθε πολίτη του κόσμου;
Τι είδη ανισότητας και διάκρισης υπάρχουν στην κοινωνία;
Γιατί υπάρχει προκατάληψη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την εξαλείψουμε;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!
Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να κατανοήσετε κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για να γίνετε υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ισότητας.
Γνωρίστε ανθρώπους που έχουν προασπίσει την ισότητα και έχουν κάνει εκστρατείες για αλλαγές στην κοινωνία – όπως στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα και η Φρίντα Κάλο ή η Μαλάλα και η Γκρέτα Τούνμπεργκ σήμερα.
Μάθετε για τις Σουφραζέτες, το Στόουνγουολ και το Pride, τη Mάχη κατά του Απαρτχάιντ και το Kίνημα Black Lives Matter, για θέματα όπως ο ακτιβισμός υπέρ των ατόμων με αναπηρίες, το λευκό προνόμιο, την ξενοφοβία, τον πατριωτισμό, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.
Σε έναν ισότιμο κόσμο όλοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καλοσύνη· να έχουν ίσες ευκαιρίες, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και ταυτόχρονα να ζουν ειρηνικά, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν καλύτερα τη ζωή τους.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ! Μια έκκληση για δράση προς τους νεαρούς ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.
16 σελίδες με προτάσεις δράσης, θέματα συζήτησης, τεστ γνώσεων και ερωτήσεις για να εκφράσετε τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας.