Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μπορεί μια κακιά στιγμή να γίνει αιτία να γυρίσεις την πλάτη σου σε ό,τι είχες ιερό;
Θα θυσίαζες την ψυχή σου για να σώσεις το τομάρι σου;
Όταν οι παράνομοι εραστές Γιούχαν και Άνα καταφεύγουν σ’ ένα απόμερο ξενοδοχείο στη σουηδική επαρχία για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, δεν ξέρουν πως η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει για πάντα. Ο Γιούχαν έχει χωρίσει μόλις με τη σύζυγό του για χάρη της Άνα και είναι έτοιμος να το γιορτάσει. Η Άνα, από την άλλη, έχει αποφασίσει πως αυτή θα είναι η τελευταία τους συνάντηση ̶ η οικογένειά της είναι πολύ πιο σημαντική από την προσωπική της ευτυχία. Τίποτε από αυτά που ακολουθούν δεν ήταν στα σχέδιά τους. Ένα τραγικό λάθος τούς οδηγεί σε μια μοιραία απόφαση και από κείνη τη στιγμή βρίσκονται σ’ ένα εφιαλτικό μονοπάτι… προς την Κόλαση.
Ο Κλας Έκμαν στήνει ένα σφριγηλό και απίστευτα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν συνηθισμένοι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά ασυνήθιστες καταστάσεις. Με χιτσκοκική μαεστρία φωτίζει τις σκοτεινότερες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, στοιχειώνοντας τον νου του αναγνώστη.

Προσωπική άποψη:
Το "Ικανοί για όλα" είναι ένα βιβλίο που μπορεί να έχει βραβευτεί μεν, έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές δε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσω την ανάγνωσή του με μια κάποια προκατάληψη, ή για να το θέσω λίγο διαφορετικά, με μια μικρή ανησυχία. Ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας στιγμές, καθυσηχάστηκα, όχι γιατί είχα να κάνω με ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο βιβλίο -την κεντρική του ιδέα την έχουμε ξανασυναντήσει αρκετές φορές-, αλλά γιατί στα χέρια μου κρατούσα ένα βιβλίο που αν και έχει την αισθητική των περισσότερων σουηδικών μυθιστορημάτων του είδους του, διαφέρει σε αρκετά βασικά σημεία αυτών καθιστώντας το, τελικά, σε ένα όχι και τόσο τυπικό δείγμα αυτού.

Ο Γιούχαν και η Άνα διατηρούν παράνομο δεσμό κι έχουν οργανώσει μια διήμερη εξόρμηση σε μια απόμερη εξοχική περιοχή της Σουηδίας. Ο πρώτος, μόλις έχει χωρίσει με τη γυναίκα του, αποφασισμένος πως θέλει να είναι μαζί με την Άνα χωρίς να χρειάζεται να κρύβονται, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο άλλο άκρο και σκοπεύει αυτή να είναι η τελευταία φορά που θα βρεθεί μαζί του, αφού όσο νιώθει για εκείνον δεν είναι πιο ισχυρά απ' τη θέλησή της να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της και να μην την διαλύσει. Ωστόσο, οι ζωές του θ' αλλάξουν απότομα, όταν κατά την επιστροφή τους θα εμπλακούν σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, το οποίο θα στοιχίσει τη ζωή μιας άγνωστης γυναίκας. Κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή όλων όσων θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα τους φέρουν αντιμέτωπους με όλους και με όλα, μα πάνω απ' όλα με τα όριά τους.

Το βιβλίο θα το χαρακτηρίζαμε με μία λέξη: ανθρωποκεντρικό. Περισσότερο από κάθε άλλο στοιχείο του, αυτό στο οποίο εστιάζει και υπεραναλύει, σε κάθε δυνατή μορφή και διάσταση, δεν είναι άλλο από τους χαρακτήρες του και το πως οι προσωπικότητες αυτών διαμορφώνονται κάτω από το βάρος συγκεκριμένων γεγονότων, τα οποία με τη σειρά τους τούς οδηγούν σε αποφάσεις και πράξεις που υπό άλλες συνθήκες μπορεί όχι απλά να μην έπαιρναν και να μην έπρατταν αντίστοιχα, αλλά ούτε καν να περνούσαν σαν φευγαλέες σκέψεις από το μυαλό τους. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα του βιβλίου, άλλωστε, το πόσο εύκολα μπορεί να μετατραπεί, ακόμα και ο πιο καλοκάγαθος, ήρεμος και πράος άνθρωπος, σε ένα θηρίο ανήμερο, που είναι ικανό να κάνει ο,τιδήποτε χρειάζεται, ακόμα και να βάψει τα χέρια του με αίμα, αρκεί να του δοθεί η αφορμή.

Ο Ekman έχει ως βασικό του στόχο να παίξει με το μυαλό των αναγνωστών του και να τους φέρει αντιμέτωπους με τις καταστάσεις και τα διλήμματα που καλούνται ν' αντιμετωπίζουν και οι κεντρικοί του χαρακτήρες, κλείνοντας πονηρά το μάτι και θέτοντας, με πλάγιο τρόπο, ένα μεγάλο ερώτημα: Εσύ τι θα έκανες στη θέση τους; Κι όσο κι αν το σκεφτείς, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το ποια είναι η σωστή απάντηση να δώσεις, γιατί όταν βρίσκεσαι έξω από μια κατάσταση δεν είσαι σε θέση να την κρίνεις αντικειμενικά, πόσο μάλλον να είσαι ξεκάθαρος στις δικές σου πιθανές προθέσεις. Γιατί δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο σε αυτή τη ζωή, οι επιλογές μας είναι αμέτρητες, τα δεδομένα που τις καθορίζουν πάρα πολλές, και καμιά φορά η ηθικολογία είναι καλό να μένει στην άκρη γιατί δεν χρησιμεύει πουθενά.

Θα μπορούσα να πω αρκετά ακόμα για το βιβλίο αυτό, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ν' αποκαλύψω πράγματα που δεν θα έπρεπε να γνωρίζετε γιατί, πραγματικά, ο συγγραφέας έχει χτίσει την ιστορία του με τέτοιον τρόπο που η αγωνία και οι εντάσεις συνεχώς τροφοδοτούνται από επιλογές που έρχονται ν' ανατρέψουν τα πάντα, μα κι εξαιτίας ενός καλά κρυμμένου μυστικού που όπως τα περισσότερα μυστικά σε αυτή τη ζωή, κάποια στιγμή βρίσκει τη διέξοδό του προς το φως απειλώντας όχι απλά να ταράξει τα νερά, αλλά να εκτροχιάσει εντελώς τους ήρωές μας, τις ζωές τους, αλλά και όσους βρίσκονται μέσα σε αυτές. Και μπορεί να υπάρχει μια κάποια αφηγηματική υπερβολή και μια ακραία δραματουργική προσέγγιση όσο πλησιάζουμε προς την κλιμάκωση της ιστορίας, κάτι που στερεί από τον ρεαλισμό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό στοιχείο για να "γκρεμιστεί" όλα όσα έχτισε ο Ekman μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το "Ικανοί για όλα", λοιπόν, είναι ένα δράμα χαρακτήρων, ένα θρίλερ γεμάτο εντάσεις και συγκρούσεις -κάθε μορφής-, που σίγουρα διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα, αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνει να προσφέρει και τροφή για σκέψη.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Klas Ekman
Μεταφραστής: Νάτση Αγγελική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-3823-8