Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια ξεχασμένη ιστορία, ένα υπόγειο δίκτυο γυναικών, μια δηλητηριώδης κληρονομιά εκδίκησης.
Καλωσορίσατε στο μυστικό φαρμακείο. Κρυμμένο στα βάθη του Λονδίνου του δέκατου όγδοου αιώνα, εκτελεί για την πελατεία του κάποιες πολύ ιδιαίτερες παραγγελίες. Γυναίκες απ’ όλη την πόλη συζητούν ψιθυριστά για μια μυστηριώδη γυναίκα, τη Νέλα, η οποία πουλάει καλά κρυμμένα δηλητήρια για να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια στους καταπιεστικούς συζύγους τους. Όμως ο σκοτεινός κόσμος της Νέλα θα αρχίσει να κινδυνεύει όταν η νεότερη πελάτισσά της, η δωδεκάχρονη Ελάιζα, κάνει ένα μοιραίο λάθος.
Διακόσια χρόνια αργότερα, η επίδοξη ιστορικός Καρολάιν Πάρσγουελ ανακαλύπτει ένα παμπάλαιο μπουκαλάκι φαρμακοποιού στον Τάμεση και αρπάζει την ευκαιρία να ερευνήσει την προέλευσή του σε μια προσπάθεια να ξεχάσει τη φρικτή προδοσία του άπιστου συζύγου της. Όταν όμως ανακαλύπτει τη σύνδεση ανάμεσα στο μπουκαλάκι και τις άλυτες εδώ και αιώνες δολοφονίες της φαρμακοποιού, το ταραχώδες παρόν της Καρολάιν προσκρούει σε μια εκρηκτική ιστορία, η οποία δένει τη μοίρα της με τη μοίρα της Νέλα και της Ελάιζα, και παίρνει μια απρόσμενη τροπή που διαπερνά το φράγμα του χρόνου.
Το βιβλίο μεταφράζεται σε 40 γλώσσες και θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από τη Fox.

Προσωπική άποψη:
"Το μυστικό φαρμακείο" αποτελεί το ντεμπούτο της Sarah Penner, και σε μια εποχή όπου η βία έναντι των γυναικών μοιάζει όλο και να κορυφώνεται αντί να μειώνεται, ένα βιβλίο σαν κι αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Γιατί φανταστείτε να είστε μια γυναίκα του 18ου αιώνα, που ζει μια μαύρη ζωή στο πλευρό ενός συζύγου που δεν την σέβεται με κανέναν τρόπο, χωρίς να έχετε την παραμικρή διέξοδο απ' αυτή την κόλαση, και τότε να εμφανίζεται, ως απομηχανής θεός, μια άλλη γυναίκα που μπορεί να σας προσφέρει τη λύτρωση μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι. Δεν λέω πως το επικροτώ, μην παρεξηγηθώ, αλλά επιβεβαιώνεται πως οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν καμιά φορά και ακραίες λύσεις.

Λονδίνο του 18ου αιώνα, λοιπόν, και κρυμμένο στα πιο σκοτεινά βάθη της πόλης βρίσκεται ένα φαρμακείο, το οποίο ανήκει στη Νέλα, μια μυστηριώδη γυναίκα, η οποία βοηθάει άλλες γυναίκες να ξεφορτωθούν τους συζύγους τους που τους έχουν κάνει μαύρη τη ζωή. Η λύση είναι απλή, σίγουρη και το σημαντικότερο... μη ανιχνεύσιμη, κι αυτή δεν είναι άλλη από τα δηλητήρια που παρασκευάζει η ίδια. Μόνο που η Νέλα έχει δύο κανόνες. Ο πρώτος είναι πως τα δηλητήριά της δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βλάψουν άλλη γυναίκα. Ο δεύτερος, πως τα ονόματα των δολοφόνων και των θυμάτων πρέπει να καταγράφονται στο μητρώο που διατηρεί. Και όλα φαίνεται να κυλούν όπως πρέπει, μέχρι τη στιγμή που η μόλις δώδεκα ετών Ελάιζα, που εργάζεται στο φαρμακείο της Νέλα, κάνει το μοιραίο λάθος και θέτει τους πάντες σε κίνδυνο.

Δύο αιώνες αργότερα, η ιστορικός Καρολάιν Πάρσγουελ, ενώ συμμετέχει σε μια ομάδα που ψάχνει αντικείμενα θαμμένα στη λάσπη στις όχθες του Τάμεση, θα βρει ένα από τα μπουκαλάκια της Νέλα και θα αρχίσει να ερευνά την προέλευσή του. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος να μπορέσει ν' απασχολήσει το μυαλό της και να ξεχάσει την απιστία τους συντρόφου της που την έχει αφήσει τσακισμένη, ψυχικά και συναισθηματικά. Πολύ σύντομα, η Καρολάιν θα ανακαλύψει πως το μπουκαλάκι που βρήκε, και ιδίως το περιεχόμενου αυτού, συνδέεται με περισσότερες από διακόσιες δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν χάρη στη Νέλα, και κάπως έτσι θα γίνει η αρχή, όπου το παρελθόν και το παρόν θα μπλεχτούν με τρόπους που κανείς δεν περίμενε.

Στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Sarah Penner έχει επιλέξει την αμφίδρομη αφήγηση, μια τεχνική η οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη και που πολύ εύκολα μπορεί να παρασύρει έναν συγγραφέα σε μαύρη τρύπα. Το να διατηρήσεις μια ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν και να καταφέρεις να τα μπλέξεις σε μια αφηγηματική ροή όπου θα βγάζει νόημα και θα αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερα κενά δεν είναι απλή υπόθεση, όμως τολμώ να πω πως τα πήγε αρκετά καλά. Υπάρχει μια σταθερή πορεία στην εξέλιξη των γεγονότων, οι μεταβάσεις από το παρελθόν στο παρόν, και το αντίστροφο, γίνονται με αρκετά ομαλό τρόπο, ενώ οι εξηγήσεις που δίνονται όσο προχωράει η αφήγηση, μπορεί να μην είναι ιδανικές στο εκατό τις εκατό, παραμένουν όμως αρκετά ικανοποιητικές.

Εκεί που το βιβλίο σαφέστατα κερδίζει πόντους, είναι σε ό,τι έχει να κάνει με την ατμόσφαιρά του. Το γοτθικό, μεσαιωνικό σκηνικό, στο οποίο εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της δράσης, είναι σκοτεινό, γοητευτικό και μυστηριώδες, κι ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης αυτής της αισθητικής έτσι κι αλλιώς, η Penner καταφέρνει να σε φέρει εκεί ακριβώς όπου εκείνη θέλει, παρασύροντάς σε σέ μονοπάτια που ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος τι κρύβουν στο τέλος της διαδρομής τους. Πολύ καλή και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, με την σύνδεση ανάμεσα στη Νέλα και στην Καρολάιν να καταφέρνει να περάσει και σε εμάς, ως αναγνώστες, με την ένταση της ιστορίας να κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε αυτής, το οποίο είναι αρκετά ικανοποιητικό μα το κυριότερο, αρκετά επεξηγηματικό ώστε να μην μείνουν στον αέρα αναπάντητα ερωτήματα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah Penner
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-960-645-214-7