Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Βαλέρια νιώθει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια δίνη δυνατών και αντιφατικών συναισθημάτων. Έχει μόλις δημοσιεύσει το πρώτο της μυθιστόρημα και τρέμει αναμένοντας την υποδοχή των κριτικών. Ο χωρισμός της με τον Αντριάν δεν είναι καθόλου εύκολος, και εκείνη δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να είναι με τον Βίκτορ ή όχι.
Και ενώ η Βαλέρια προβληματίζεται, κλαίει, διασκεδάζει και ονειρεύεται το μέλλον, οι τρεις αγαπημένες κολλητές της ζουν το δικό τους «δράμα» η καθεμία: η Λόλα δεν ξέρει τι να κάνει με τον Σέρχιο και νιώθει μοναξιά, η Κάρμεν έχει εγκαταλείψει τη δουλειά της και πασχίζει να καταλάβει τον Μπόρχα, τον νυν σύντροφο και πρώην συνάδελφό της... και η Νερέα ξυπνάει κάθε πρωί με ναυτία.
Οι περιπέτειες της Βαλέρια και της γυναικοπαρέας της συνεχίζονται σε ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό, ξεκαρδιστικό, ερωτικό, που σε κάθε του σελίδα ο αναγνώστης θα γελάσει, θα κλάψει, θα νιώσει απόγνωση και αγωνία, αλλά ίσως θα μπορέσει να πιστέψει και πάλι στον αληθινό έρωτα και στην αιώνια φιλία.

Προσωπική άποψη:
Αφού μπήκαμε στη θέση της Βαλέρια, με το πρώτο βιβλίο της ομώνυμης σειράς, έφτασε η στιγμή να την κοιτάξουμε μέσα από τον... καθρέφτη. Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρύβουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, όμως το πως νιώθουμε πραγματικά μέσα αντανακλάται στα μάτια μας και γιατί όχι, μέσα από το είδωλό μας στον καθρέφτη, όπου μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το πρόσωπό μας και να το παρατηρήσουμε με μεγαλύτερη προσοχή, και κατ' επέκτασιν να κοιτάξουμε και βαθιά μέσα στην ψυχή μας, αναζητώντας απαντήσεις στα πιο μύχια ερωτήματά μας. Αυτές οι απαντήσεις μπορεί να μην έρθουν εύκολα, αλλά από το "ταξίδι" μας μέχρι να φτάσουμε σε αυτές, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά.

Η Βαλέρια, λοιπόν, έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή της. Έχει χωρίσει από τον σύζυγό της, μια διαδικασία που δεν αποδεικνύεται καθόλου εύκολη για εκείνη, έχει εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα και αγωνιά για τις κριτικές που αυτό θα λάβει, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά της για τον Βίκτορ και το αν θέλει πράγματι να είναι μαζί του ή όχι. Όμως δεν είναι η μόνη που η ζωή της περνάει μια φάση αλλαγής. Όπως εκείνη, έτσι και οι φίλες της, περνάνε από τους δικούς τους σκοπέλους. Η Λόλα αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει με τον Σέρχιο και παλεύει με τη μοναξιά της, η Κάρμεν έχει παραιτηθεί από τη δουλειά της και προσπαθεί να διαχειριστεί τον Μπόρχα αλλά και τη σχέση τους, ενώ η Νερέα υποφέρει από πρωινές ναυτίες, οι οποίες μπορούν να την οδηγήσουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα.

Αν η αφήγηση στο πρώτο βιβλίο επικεντρώθηκε περισσότερο στη Βαλέρια, πράγμα που μας στέρησε να εμβαθύνουμε περισσότερο στην ψυχοσύνθεση των φιλενάδων της, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς βλέπουμε πως αυτό αλλάζει, κάτι που ίσως να οφείλεται πως πλέον και οι τέσσερις γυναίκες βρίσκονται σε μια εξαιρετικά μεταβατική και περίπλοκη φάση της ζωής του, η οποία με τη σειρά της δίνει περισσότερο υλικό προς ανάλυση και διερεύνηση. Παράλληλα, αυτό επιτρέπει σε μεγαλύτερη μερίδα κοινού να ταυτιστεί με κάποιον από τους χαρακτήρες, αφού είναι αδύνατον να μην βρεις σε κάποιον από αυτούς αρκετά σημεία ώστε να ταυτιστείς μαζί του. Μπορώ να πω πως η Benavent έχει κάνει πολύ καλή διαχείριση των χαρακτήρων της, αναλύοντάς τους εις βάθος, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε τα εύλογα άγχη και τις αγωνίες του, αλλά και να συμπορευτούμε μαζί τους με κατανόηση.

Με φόντο τη Μαδρίτη, που θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η πέμπτη ηρωίδα μας, έχουμε μια ιστορία που εξελίσσεται με αρκετά σταθερό ρυθμό και μια χαλαρή διάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν λείπουν οι εντάσεις, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες, που αρκετές φορές ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Υπάρχουν αρκετές δόσεις χιούμορ, κάποιες άλλες ιδιαίτερα ανθρώπινες έως και συγκινητικές, μα πάνω απ' όλα, μέσα στην ιστορία αυτή, μπορεί να διακρίνει κανείς την ειλικρινή της διάθεση και την αγάπη απέναντι στην ίδια τη ζωή, που δεν σε περιμένει, αλλά σε προκαλεί να βιαστείς και να την ακολουθήσεις, ακόμα κι αν πρέπει να πάρεις ρίσκα. Μια ιστορία που εξυμνεί πάνω απ' όλα τη δύναμη της φιλίας, αλλά μας θυμίζει παράλληλα πόσο σπουδαίο ρόλο μπορεί να παίξει ο έρωτας, αρκεί μέσα σε αυτόν να μην χάνεις τον εαυτό σου, αλλά να τον κάνεις καλύτερο.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elisabet Benavent
Μεταφραστής: Καραλή Μαρία & Μανωλά Αλίκη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 978-960-19-0885-4