Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«…ο φόνος είναι το εύκολο κομμάτι.
Το δύσκολο είναι να ξεφορτωθείς το πτώμα».
Ένας ψαράς ανασύρει ένα πτώμα από το Φερθ οφ Φορθ στη Σκοτία…
Ο αδελφός του θύματος, επιφανής δημόσιος λειτουργός, είχε εξαφανιστεί πριν από δέκα χρόνια και ο νεκρός ήταν τότε ο βασικός ύποπτος…
Την ίδια ώρα, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, ανακαλύπτουν τον σκελετό μιας γυναίκας μέσα σε ένα παλιό αυτοκινούμενο…
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμα εκεί έξω…
Η δυναμική επιθεωρήτρια Κάρεν Πίρι αναλαμβάνει να ξανανοίξει δύο παλιές υποθέσεις, οι οποίες φαινομενικά είναι ασύνδετες.
Πολύ σύντομα θα βρεθεί σε έναν θανατηφόρο ιστό, τον οποίο έχουν υφάνει ένοχα μυστικά, διπλές ταυτότητες, πλαστογραφίες πινάκων ζωγραφικής και υπόγειες διαδρομές που καταλήγουν στο Παρίσι.
Στο τέλος θα έρθει αντιμέτωπη με αυτό που πάντα οδηγεί τους ανθρώπους στο σκοτάδι: την υπόσχεση για εύκολα, γρήγορα, αδιανόητα πλούτη.
Το 2021 ο χαρακτήρας της επιθεωρήτριας Κάρεν Πίρι μεταφέρθηκε στην τηλεοπτική οθόνη του βρετανικού δικτύου ITV με πρωταγωνίστρια τη Σκοτσέζα ηθοποιό Lauren Lyle.

Προσωπική άποψη:
Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Ο βάλτος", το οποίο ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη τη χρονιά που μας πέρασε, στην κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος, οι εκδόσεις Διόπτρα επανήλθαν για να φέρουν στα χέρια μας έναν ακόμα τίτλο της σειράς "Inspector Karen Pirie", με την υπογραφή της πολυγραφότατης Σκοτσέζας Val McDermid, το "Πλαστός πίνακας". Το βιβλίο αυτό είναι το έκτο της σειράς, και τελευταίο μέχρι αυτή τη στιγμή, και η ανάγνωσή του δεν αποδείχτηκε απλά μια εξαιρετική κι απολαυστική εμπειρία, αλλά με έκανε να θέλω ακόμα περισσότερο να διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, κάτι το οποίο ελπίζω πως οι αγαπημένες εκδόσεις θα πραγματοποιήσουν στο μέλλον.

Η επιθεωρήτρια Κάρεν Πίρι επιστρέφει σε νέες περιπέτειες, όταν αναλαμβάνει να ανοίξει δύο παλιές υποθέσεις, με αφορμή την ανάσυρση του πτώματος ενός άντρα από έναν ψαρά, αλλά και την ανακάλυψη του σκελετού μιας γυναίκας μέσα σε ένα παλιό αυτοκινούμενο. Με μια πρώτη ματιά, αυτές οι δύο υποθέσεις δεν έχουν τίποτα κοινό να τις συνδέει, πέραν του ότι ό,τι απέμεινε απ' τους νεκρούς ήρθε τυχαία στο φως. Και θα μπορούσαν να είναι δύο υποθέσεις όπως τόσες και τόσες άλλες, όμως σύντομα τα δεδομένα ανατρέπονται, όταν ανακαλύπτουν πως ο άντρας που βρέθηκε νεκρός, δεν ήταν αυτός που πίστευαν αλλά κάποιος άλλος, ο οποίος ζούσε με κλεμμένη ταυτότητα. Γιατί, όμως; Τι προσπαθούσε να κρύψει ή από ποιον προσπαθούσε να κρυφτεί;

Η συγγραφέας δεν καταφέρνει απλά να μας μεταφέρει στη Σκοτία, αλλά να αξιοποιήσει την ατμόσφαιρα αυτής σε όλα τα επίπεδα. Επί της ουσίας, κάθε φορά, οι ιστορίες που αφηγείται χαρακτηρίζονται από ένα πολύ συγκεκριμένο και ιδιαίτερο ύφος, που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από μιαν άλλη εποχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η αφηγηματική γραμμή είναι παρωχημένη. Αντιθέτως, επιτυγχάνει να συνδυάσει το σήμερα με την αισθητική του χθες και να δημιουργήσει ένα μοναδικό κράμα που σε καθηλώνει και σε παρασύρει μαζί του σε μια ομιχλώδη εξιστόρηση, ακόμα πιο ομιχλωδών γεγονότων και περιστατικών, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, αλλά προσμένουν τη λύτρωσή τους στο παρόν, με μια ετεροχρονισμένη δικαίωση μεν, που δεν χάνει την αξία της δε.

Έχοντας συνδέσει πολύ έξυπνα τις δύο υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν κάποια χρόνια πριν με την υπόθεση του σήμερα, αν και σε πρώτη φάση φαντάζουν εντελώς ασύνδετες μεταξύ τους, η McDermid μάς καλεί να συμπορευθούμε σε μια διαδρομή γεμάτη μυστήριο, εκπλήξεις και ανατροπές. Κι ενώ κάποιες από αυτές μπορούμε να τις δούμε να έρχονται, υπάρχουν κάποιες άλλες που δεν περνάνε ούτε σαν σκέψη απ' το μυαλό μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για το τι μας περιμένει στην επόμενη σελίδα. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι γοητευτικό, μα και αναζωογονητικό συνάμα, με έναν διεστραμμένο τρόπο, γιατί κατά βάθος, όλοι οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, αρεσκόμαστε στις ιστορίες εκείνες που θα μας πάνε εκεί που δεν φανταζόμαστε.

Αν και το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο σε όγκο, δεν σε κουράζει ούτε για μια στιγμή, με τη συγγραφέα να χτίζει πολύ καλά την πλοκή της, έτσι ώστε να σου φανερώσει μόνο ότι θέλει εκείνη, τη στιγμή που επιθυμεί να το κάνει, έτσι ώστε να μπορέσει στο φινάλε αυτού να σε οδηγήσει σε ένα κρεσέντο που θα κορυφώσει τη δραματουργία της αφήγησης, αλλά και τους παλμούς του αναγνώστη. Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα της Κάρεν, διακρίνουμε πως υπάρχει εξέλιξη και έχει δοθεί αρκετή βαρύτητα στο πως αυτή παλεύει να βρει τις νέες της ισορροπίες, όμως η προσθήκη της Νταίζη στη δράση νομίζω πως είναι καταλυτική, ενώ και οι υπόλοιποι δευτερεύοντες χαρακτήρες πλαισιώνουν τους πρώτους εξαιρετικά, όχι απλά βρισκόμενοι εκεί, αλλά ο καθένας εξυπηρετώντας τον δικό του μοναδικό σκοπό, και μάλιστα με τεράστια επιτυχία.

Συνοψίζοντας, το "Πλαστός πίνακας" είναι ένα θρίλερ μυστηρίου που έχει έντονες πολιτικές προεκτάσεις, εμπλέκει στον πυρήνα του την Τέχνη και τους ανθρώπους που την υπηρετούν με διάφορους τρόπους, που μας ταξιδεύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που μοιράζεται μαζί μας μικρές ανθρώπινες ιστορίες που θυμίζουν κάπως προσωπικές εξομολογήσεις και που συμβάλλουν στη δημιουργία του ψηφιδωτού στις ραφές του οποίου κρύβονται οι απαντήσεις που ψάχνουμε, επιτρέποντάς μας να εμβαθύνουμε σε γεγονότα, καταστάσεις, ανθρώπους, συνειδήσεις. Γιατί, πέραν όλων των άλλων, η ιστορία αυτή έχει να κάνει με τα λεπτά όρια της ηθικής του κάθε ανθρώπου, αλλά και για ποιους λόγους θα ήταν πρόθυμος να τα ξεπεράσει, ειδικά αν η υπέρβαση αυτή θα τον οδηγούσε σε όσα πραγματικά λαχταρούσε. Και τελικά, θα άξιζε τον κόπο, ή όλα εδώ πληρώνονται; Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Val McDermid
Μεταφραστής: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 600
ISBN: 978-960-653-609-0