"Η ιέρεια με το τατουάζ" της Πασχαλίας Τραυλού

Έπειτα από τον θάνατο του γιου της, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Αίθρα Μπάξερ βυθίζεται στο ποτό και την κατάθλιψη.
Όταν όμως της γίνεται η πρόταση από την ανθρωποαρχαιολόγο Άντριαν Μάγιορ να συμμετέχει σε μια αρχαιολογική αποστολή στα Αλτάια όρη προκειμένου να αποδειχτεί πως οι Αμαζόνες ήταν πρόσωπα υπαρκτά, αποφασίζει να ενδώσει.
Μια κόκκινη κλωστή, ο πίνακας Πληγωμένο ελάφι της Φρίντα Κάλο, το νερό απ’ την πηγή των ελαφιών και το βοτάνι του θανάτου, μαζί με μια πλειάδα ηρώων που αλληλεπιδρούν σε παρόν και παρελθόν με διπλές ταυτότητες, δημιουργούν έναν ισχυρό ιστό μυστηρίου, προσφέροντας ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο.
Ένα βιβλίο για μια εποχή όπου τα όρια ήταν ρευστά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον θρύλο, την ιστορία και τον μύθο, τους ανθρώπους και τους θεούς.

"Η υπόσχεση" του Damon Galgut

«Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά για όσους είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο».
Σε μια φάρμα έξω από την Πρετόρια οι Σουάρτ συγκεντρώνονται για την κηδεία της μητέρας της οικογένειας, αλλά κάτω από το πένθος βράζουν οι διαφορές τους…
Από τη νεότερη γενιά, ο Άντον και η Άμορ καταλήγουν να απεχθάνονται όσα αντιπροσωπεύει η οικογένειά τους, όπως η αθετημένη υπόσχεση στη μαύρη υπηρέτρια, τη Σαλομέ, που έχει περάσει όλη της τη ζωή δουλεύοντας γι’ αυτούς.
Της υποσχέθηκαν κάποια στιγμή ότι θα της δώσουν το σπίτι της, τη γη της… αλλά τα χρόνια και οι δεκαετίες περνούν και η υπόσχεση δεν εκπληρώνεται ποτέ.
Η αφήγηση κυλάει από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο.
Και, καθώς η χώρα περνάει από το σκοτεινό παρελθόν των φυλετικών διακρίσεων σε ένα –υποτίθεται– πιο δίκαιο παρόν, μια πολύ μεγαλύτερη υπόσχεση, προς έναν ολόκληρο λαό, μοιάζει να διαψεύδεται…
Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται και αγαπιούνται με το ίδιο πάθος.
Τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι ζωές, οι οικογένειες και τα έθνη.
Και τη γη, που γίνεται μήλον της έριδος και θέατρο των βασάνων μας, μέχρι να μας δεχτεί όλους, δίκαιους και άδικους, στην αγκαλιά της…

"Ίνκουμπους" του Βαγγέλη Γιαννίση

Έτσι, πάνω στον εφιάλτη του, μέσα απ’ τη βραδινή ομίχλη πετάει ο κοντόχοντρος Δαίμονας πάνω από έλη, λίμνες και βάλτους.
Γυρεύει μια νέα τρελαμένη απ’ τον έρωτα και καταπλακωμένη απ’ τον ύπνο, κατεβαίνει και χαμoγελαστός κάθεται στο στήθος της.
Όταν μια νεαρή φοιτήτρια, η Λινέα Μολίνς, καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της μέσα στο ίδιο της το σπίτι από έναν άγνωστο μασκοφόρο, στον επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων της αστυνομικής διεύθυνσης του Έρεμπρο Άντερς Οικονομίδη δημιουργείται αμέσως κακό προαίσθημα: οι προσεκτικές κινήσεις του δράστη και ο χειρουργικός τρόπος με τον οποίο έφερε εις πέρας την επίθεση μαρτυρούν προσχεδιασμό και εμπειρία.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η υπόσχεση με την οποία ο δράστης άφησε την κοπέλα: ότι θα τα ξαναπούν σύντομα.
Δύο ημέρες αργότερα, η διεθνούς φήμης σεφ Κάισα Έκεμπλαντ διαβάζει έντρομη στις εφημερίδες την είδηση του βιασμού της Λινέα και διαπιστώνει ανησυχητικές ομοιότητες με επίθεση που είχαν δεχτεί η ίδια και ο σύζυγός της μέσα στο σπίτι τους μερικούς μήνες νωρίτερα.
Παρά τους δισταγμούς της, αποφασίζει να μιλήσει. Σύντομα κι άλλα στόματα ανοίγουν και αφηγούνται μια ιστορία που κρυβόταν για χρόνια στο σκοτάδι.

"Ψυχής μου κύματα" του Λευτέρη Ζαμπετάκη

Ποίηση τι θα πει δεν ξέρω να ορίσω.
Μα την έχω «δει» και την έχω «βιώσει» ακόμα και στα πιο σκοτεινά μου.
Μια παρατήρηση είναι. Αφουγκράστηκα τη στιγμή και το παρόν εκείνο, τότε, μιας εποχής, μιας περιόδου.
Μπορεί όμως και όχι. Μπορεί και της ζωής μου όλης.
Γιατί κύματα που σκάνε μπορεί και να ξανάρθουν.
Τώρα όμως ξέρω… το μολύβι μου κρατώ για να τα «ζωγραφίσω».
Τολμώ. Τολμήστε το κι εσείς.
Η ψυχή θα σας εκπλήξει.
Όταν τη χτυπούν τα κύματα, ξέρει εκείνη από ποίηση.
Ανίκητη
Ο εσωτερικός μου αέρας
χτυπά σε τείχη πέτρινα.
Ανίκητη η κόλαση.
Ολόκληρος ο παιδικός αγγελικός στρατός μου
δεν μπορεί να δαμάσει την πύρινη λαίλαπα.
Άρπαξαν φωτιά και τα φτερά μας.

"Ζήσε την κάθε μέρα με έμπνευση" του Robin Sharma

Όλοι χρειαζόμαστε καθημερινή έμπνευση.
Για να είμαστε εξαιρετικοί στη δουλειά που κάνουμε και στην καθημερινή μας ζωή.
Για να πραγματοποιήσουμε τα πιο αγαπημένα μας όνειρα και να φτάσουμε σ’ αυτό που πάντα θέλαμε να γίνουμε.
Για να αντέξουμε στα δύσκολα και να απολαύσουμε τα εύκολα.
Ο Robin Sharma αποστάζει τη σοφία και τα πιο ισχυρά μηνύματα από τη μακρόχρονη συγγραφική του πορεία σε ένα ημερολόγιο που έχει σχεδιαστεί για να κάνει την κάθε μας μέρα μοναδική.
Καλύπτοντας βασικά θέματα, όπως η πραγματική επιτυχία, το ξεπέρασμα κάθε δυσκολίας και απογοήτευσης και η οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων, αυτό το όμορφο βιβλίο είναι βέβαιο ότι θα γίνει διά βίου σύντροφος στο ταξίδι μας για να ζήσουμε μια ζωή που αξίζει.

"Μεσαιωνική Ελλάδα" του Nicolas Cheetham

Η ιστορία της Ελλάδας από την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια ατέλειωτη σειρά από συγκρούσεις και αντιθέσεις ανάμεσα σε φυλές, κουλτούρες και θρησκείες: ανάμεσα σε Έλληνες και Σλάβους· ανάμεσα σε Φράγκους, Ιταλούς, Καταλανούς και Τούρκους· ανάμεσα σε ορθόδοξους, καθολικούς και μουσουλμάνους. Ιππότες από τη Δύση κονταροχτυπιούνταν περιτριγυρισμένοι από τα ερείπια της αρχαιότητας, ενώ βενετσιάνικες και τουρκικές γαλέρες συγκρούονταν στα νερά του Αιγαίου.
Αφού περιγράφει τις εισβολές των Γότθων και των Σλάβων και την επιβίωση και τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής ταυτότητας στο πλαίσιο του Βυζαντίου, ο Nicolas Cheetham εξετάζει τη φραγκοκρατία στην Ελλάδα μετά την Δ? Σταυροφορία του 1204, όταν Φράγκοι και Ιταλοί μοίρασαν την Ελλάδα μεταξύ τους και ίδρυσαν ανταγωνιστικές δυναστείες.
Περιγράφει πώς πρίγκιπες από την Καμπανία, δούκες από τη Βουργουνδία, Καταλανοί τυχοδιώκτες και Φλωρεντινοί τραπεζίτες κατείχαν την εξουσία στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα και πώς οι Έλληνες υπό την ηγεσία των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων από το Βυζάντιο πήραν πίσω τη χώρα τους, για να τη χάσουν όμως λίγο αργότερα από τους Τούρκους.
Μολονότι πληθώρα μελετών αφιερώθηκε στην εποχή της φεουδαρχίας, πολύ λίγα στοιχεία από αυτή τη γνώση έφτασαν μέχρι το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Για τους περισσότερους ανθρώπους οι Μέσοι Χρόνοι στον ελλαδικό χώρο είναι ένα κενό διάστημα.
Αυτό το βιβλίο επιδιώκει να συμπληρώσει αυτό το κενό και να παρουσιάσει τα βασικά ιστορικά στοιχεία δίχως να παρασύρει τον αναγνώστη σε έναν υπέρμετρα πυκνό λαβύρινθο ονομάτων, ημερομηνιών και γεγονότων.

"Το μικρό βιβλίο των μυστικών" των Kahlil Gibran & Neil Douglas Klotz

Ο Χαλίλ Γκιμπράν, ένας από τους πιο στοχαστικούς δημιουργούς του κόσμου, ενέπνευσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με το έργο του Ο Προφήτης.
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκαν ρήσεις του για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και της πνευματικότητας. Μικρά ψήγματα ποιητικής σοφίας που επιχειρούν να συλλάβουν και να εξηγήσουν το μυστήριο της ύπαρξης.
Ο Γκιμπράν γοητευόταν από τους γρίφους που βάζει μπροστά μας η ζωή κάνοντάς μας να σταθούμε και να αναρωτηθούμε το γιατί.
Αυτή η συλλογή των στοχασμών του για τα φαινομενικά αναπάντητα ερωτήματα της θνητότητας, του καλού και του κακού, της αγάπης και του μίσους, μπορεί να μας εμπνεύσει τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στην αναζήτηση μιας βαθύτερης πνευματικότητας και του αληθινού νοήματος της ζωής.
Πάρτε μια χούφτα χώμα από τη γη.
Βλέπετε μέσα της κάποιον σπόρο ή σκουλήκι; Αν τα χέρια σας ήταν μεγάλα και αντέχαν, ο σπόρος ίσως γινόταν δάσος και το σκουλήκι μια στρατιά αγγέλων.
Και μην ξεχνάτε τούτο: Όπως κυλούν τα χρόνια, οι σπόροι δάση γίνονται και τα σκουλήκια άγγελοι, και στο αιώνιο Παρόν ανήκουν. Όλα αυτά τα χρόνια, τούτο το αιώνιο Παρόν.

"Το μικρό βιβλίο της σοφίας" των Kahlil Gibran & Neil Douglas Klotz

Ο Χαλίλ Γκιμπράν δίνει εδώ και έναν αιώνα νόημα και έμπνευση στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με το φημισμένο έργο του Ο Προφήτης.
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκαν ρήσεις του για το πώς να ζει κανείς: οι σκέψεις του για το τι σημαίνει να ζεις σε μια κοινωνία και τι σημαίνει να ζεις μόνος, τι δίνει νόημα στη ζωή, καθώς και οι απόψεις του –συχνά προφητικές– για τους κυβερνώντες, την οργανωμένη θρησκεία, τον πλούτο.
Ογδόντα οκτώ ρήσεις που αιφνιδιάζουν με τη βαθύτητα και την ευαισθησία τους, αλλά και με τη διαχρονικότητά τους.
Ένας ποιητικός οδηγός σοφίας και επίγνωσης από έναν δημιουργό που δεν αναγνώριζε καμία αυθεντία μεγαλύτερη από την ανθρώπινη ψυχή.
Αν οι άνθρωποι γελούν μαζί σου, τότε να τους λυπάσαι.
Μα αν εις βάρος τους γελάσεις, ίσως ποτέ να μη συγχωρήσεις τον εαυτό σου.
Αν οι άνθρωποι σε πληγώσουν, τις πληγές σου θα ξεχάσεις.
Μα αν τους πληγώσεις εσύ, πάντοτε θα το θυμάσαι.
Στην πραγματικότητα, το άλλο άτομο είναι ο πιο ευαίσθητος εαυτός σου σε ένα άλλο σώμα.

"Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα" του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Δεν είναι τυχαίο που κρατάς στα χέρια σου αυτό το βιβλίο για το υποσυνείδητο.
Δείχνει πως μέσα σου υπάρχει έστω και μια μικρή υποψία ότι, όπως κι αν είναι τα πράγματα για σένα σήμερα, το αύριο μπορεί να γίνει καλύτερο.
Το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα έχει στόχο να σε βοηθήσει να δώσεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τριγυρίζουν στο μυαλό σου, να επιλύσεις απαιτητικά θέματα της καθημερινότητάς σου, να αποκτήσεις αφθονία και να έχεις επιτυχίες στη ζωή σου.
Μέσα από τις ασκήσεις, τις τεχνικές και τις διαδικασίες που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο, θα αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις και θα αναπτύξεις τις ικανότητες που χρειάζεσαι, ώστε να επαναπρογραμματίσεις το υποσυνείδητό σου.
Θα καταφέρεις να υλοποιείς τους στόχους σου, να έχεις πλάι σου ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, να έχεις τα χρήματα που χρειάζεσαι αλλά και περισσότερα για να βοηθάς ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να διώξεις τους φόβους, το άγχος και τα άλλα αρνητικά συναισθήματά σου…
Είτε έρχεσαι για πρώτη φορά σε επαφή με παρόμοια θέματα, είτε βρίσκεσαι ήδη σ’ αυτό το μονοπάτι, μπορείς να το περπατήσεις και η ανταμοιβή σου θα είναι πολλαπλάσια από την προσπάθεια που κατέβαλες.
Εσύ και μόνο εσύ μπορείς να απελευθερώσεις τη δύναμη που κρύβεται μέσα σου και να μεταμορφώσεις τη ζωή σου.

"Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία" της Μάρως Βασιλειάδου

«Η καλύτερη πολιτική είναι η τιμιότητα».
Γεννημένος το 1864, όταν η Κρήτη ήταν ακόμη κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Ελευθέριος ήταν ο αγαπημένος γιος του Κυριάκου και της Στυλιανής Βενιζέλου.
Όμως αυτό το βιβλίο δεν μιλά μόνο για την εξαιρετική μοίρα του νεαρού Κρητικού που, μεγαλώνοντας, έγινε πρωταγωνιστής στα πιο κρίσιμα πολιτικά γεγονότα της εποχής του.
Δείχνει ταυτόχρονα με ποιο τρόπο ο χαϊδεμένος Λευτεράκης, ο μαχητικός δικηγόρος, δημοσιογράφος και πολιτικός Ελευθέριος, έγινε στην πορεία ο ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος, μια σπουδαία μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Η πολιτική ιδιοφυΐα, η διπλωματική ικανότητα, η εργατικότητα, η τόλμη και η αισιοδοξία καθοδήγησαν τα βήματά του.
Ονειρεύτηκε μια Ελλάδα μεγαλύτερη, άξια, πιο δυ­νατή, και έκανε το όραμά του πραγματικότητα.
Αυτή η εικονογραφημένη βιογραφία –η πρώτη γραμμένη ειδικά για παιδιά και νέους– ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του και αφηγείται με απλό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του.
Η εικονογράφηση, παίρνοντας έμπνευση από φωτογραφίες, έγγραφα και εφημερίδες εποχής, μας μεταφέρει δυναμικά στον κόσμο όπου εκείνος έζησε και έδρασε.

"Η πριγκίπισσα με τη μαύρη μάσκα - No 8: Ο Ζουπηχτούλης και ο γίγαντας" των Shannon Hale & Dean Hale

Ποιος είπε ότι οι πριγκίπισσες δεν φοράνε μαύρα;
Η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα είναι έτοιμη για παιχνίδι στα χιόνια παρέα με τον Εκδικητή Βοσκό και την Πριγκίπισσα με τις Κουβέρτες.
Διασκεδάζουν φτιάχνοντας χιονένια τέρατα, αλλά ξαφνικά εμφανίζεται ένας τεράστιος γίγαντας που λιώνει τα πάντα στο πέρασμά του!
Είναι πολύ δυνατός για τους τρεις ήρωες, όμως η Πριγκίπισσα με τις Κουβέρτες έχει μια ιδέα…
Έφτασε η ώρα να εμφανιστεί η Φωτεινή Σπίθα στον ουρανό!

"Οι Άθλιοι" των Μιχάλη Μακρόπουλου & Victor Hugo

1796, σκληροί καιροί για τη Γαλλία.
Επειδή έκλεψε μια φραντζόλα ψωμί, ο Γιάννης Αγιάννης περνάει δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια στη φυλακή.
Μα έπειτα του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία…
Σώζει ένα κορίτσι, την Κοζέτ, και βρίσκεται στο Παρίσι, στα οδοφράγματα της εξέγερσης του 1832.
Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Ουγκό συγκινεί μικρούς και μεγάλους με τους αλησμόνητους χαρακτήρες: τη Φαντίν, τον Μάριο, τον άφοβο Γαβριά, τον τρομερό επιθεωρητή Ιαβέρη, την Κοζέτ και, πάνω απ’ όλα, τον Γιάννη Αγιάννη, που από κατάδικος γίνεται η ενσάρκωση της δικαιοσύνης και του θάρρους.
Οι Σημειώσεις για το έργο στο τέλος του βιβλίου αποτυπώνουν την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής.

"Έχουν το δικαίωμα - No 1: Τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα..." της Elisabeth Brami

Τα κορίτσια, όπως και τα αγόρια, έχουν το δικαίωμα να είναι ατημέλητα, αναμαλλιασμένα, γρατζουνισμένα και νευρικά, να διαλέγουν το επάγγελμα που τους αρέσει, να μην είναι κάθε μέρα πριγκίπισσες και να αγαπούν όποιον θέλουν.

"Έχουν το δικαίωμα - No 1: Τα αγόρια έχουν το δικαίωμα..." της Elisabeth Brami

Τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια, έχουν το δικαίωμα να κλαίνε, να xoρεύουν, να μην είναι καλοί στα μαθηματικά, να ντύνονται με όποιο χρώμα θέλουν, να μην είναι κάθε μέρα σούπερ ήρωες και να αγαπούν όποιον θέλουν.

"Τυρίνος" του Νικόλα Σμυρνάκη

Ο Τυρίνος ζει όλη του τη ζωή σε έναν σκοτεινό υπόνομο.
Είναι πολύ φτωχός, όπως σχεδόν όλα τα ποντίκια. Αποφασίζει να ληστέψει την Τυράπεζα, να μοιράσει το τυρί και να τιμωρήσει τους Τυραπεζίτες.
Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν... Ο Τυρίνος θα ζήσει μια απίθανη περιπέτεια και θα συνειδητοποιήσει ότι έχει μια εκπληκτική σούπερ δύναμη!
Μπορεί να κάνει αυτό που φοβάται.
Με την Τυράπεζα τελικά τι έγινε; Τι ρόλο παίζει ο Ιππότης της Στρογγυλής Γραβιέρας;
Θα καταφέρει ο Τυρίνος, ένα τοσοδά ποντικάκι, να σώσει ένα αλυσοδεμένο λιοντάρι, τον Λέοντα Τολστόι, αλλά και να μεταφέρει το φως στον σκοτεινό υπόνομο;
Πώς γίνεται κάποιος κλέφτης φόβων;
Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και τη γενναιότητα.
Βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, απενοχοποιεί στα μάτια τους το συναίσθημα του φόβου και τα προτρέπει να τον μεταμορφώσουν σε κινητήρια δύναμη.
Ακόμα καλύτερα... σε φίλο και σύμμαχο.

"Νυχτερινός Ουρανός" της Rola Shaw

Στο διάβα των αιώνων, από τους αρχαίους Αιγύπτιους που έχτιζαν τις πυραμίδες έως τους πρώτους ναυτικούς της Πολυνησίας που διέσχιζαν τον Ειρηνικό Ωκεανό και τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, ο νυχτερινός ουρανός έχει υπάρξει οδηγός και πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο.
Τώρα είναι η σειρά σας να κοιτάξετε τον ουρανό και να ανακαλύψετε τα μυστήρια που κρύβει.