"Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό" της Giulia Caminito

Ένας αρχαίος κρατήρας που λίγο λίγο γέμισε νερό – στάσιμο νερό, που μυρίζει βρύα και λάσπη. Αυτή είναι η λίμνη Μπρατσάνο. Εδώ φτάνει η Αντόνια για να στήσει το σπίτι της, ύστερα από αμέτρητες μάχες για να βρει μια στέγη της προκοπής στη Ρώμη.
Η περήφανη, πεισματάρα Αντόνια, με τον ανάπηρο άντρα και τα τέσσερα παιδιά, που παλεύει λυσσαλέα για μια καλύτερη ζωή.
Η Αντόνια, που στηρίζει όλες τις ελπίδες της στην κόρη της, την Γκάια, γι’ αυτό την κυνηγάει σαν Κέρβερος: να μάθει γράμματα, να σπουδάσει, ν’ ανεβεί κοινωνικά.
Και η Γκάια; Η Γκάια μαθαίνει να μη ζητάει, να μην παραπονιέται, να διαβάζει.Να κάνει το θέλημα της μάνας της, που γίνεται ολοένα πιο σκληρή και εμμονική. Αλλά, κάθε φορά που σηκώνει το κεφάλι της, το βλέμμα της Αντόνια την καρφώνει σαν λεπίδα. Η Γκάια βουτάει στη λίμνη χωρίς να φοβάται τα βάθη, τρέχει τις νύχτες μ’ ένα μηχανάκι με σβηστά τα φώτα, εξεγείρεται με την αφόρητη κοινοτοπία της ζωής.
Η Γκάια ξέρει πως, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα γίνει ποτέ «σαν τους άλλους», όπως ονειρεύεται η Αντόνια. Η νέα χιλιετία έχει μπει, κάπου μακριά ο κόσμος αλλάζει, αλλά εδώ, μπροστά στη λίμνη, όλα μένουν ίδια.
Όσο κι αν τρέξεις, μπροστά σου θα ’ναι πάντα το στάσιμο νερό μιας ζωής χωρίς προοπτική.
Ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που συνεπήρε την Ιταλία το 2021.

"Φόνοι στο οικοτροφείο" της Lucinda Riley

Ο ξαφνικός θάνατος ενός μαθητή του Σχολείου του Αγίου Στεφάνου –ενός μικρού ιδιωτικού οικοτροφείου στα βάθη του Νόρφολκ– που διέμενε στην Εστία Φλιτ τους σοκάρει όλους και ο διευθυντής του σχολείου σπεύδει να το χαρακτηρίσει τραγικό δυστύχημα.
Μόνο που η τοπική αστυνομία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και η υπόθεση αυτή γίνεται η αφορμή να επιστρέψει στο Σώμα η επιθεωρήτρια με τις πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της Τζάζμιν «Τζαζ» Χάντερ.
Η Τζαζ, παρότι εγκατέλειψε για προσωπικούς λόγους την αστυνομική καριέρα της στο Λονδίνο, δέχεται με βαριά καρδιά να ηγηθεί της έρευνας, για χάρη του πρώην αφεντικού της.
Με σύμμαχο ξανά τον πιστό αρχιφύλακά της Άλιστερ Μάιλς, η Τζαζ διεισδύει στην κλειστή κοινωνία του σχολείου.
Καθώς όμως αρχίζει να διερευνά τις συνθήκες του τραγικού χαμού του Τσάρλι Κάβεντις, τα γεγονότα αρχίζουν πολύ γρήγορα να παίρνουν μια άλλη, άκρως δυσάρεστη τροπή.
Αποκαλύπτεται ότι ο Τσάρλι ήταν ένας αλαζονικός τραμπούκος και ότι όλοι γύρω του είχαν εκτός από το κίνητρο και την ευκαιρία να αλλάξουν τα χάπια για την επιληψία που έπαιρνε σε καθημερινή βάση.
Κι ενώ το προσωπικό του σχολείου γίνεται μια γροθιά απέναντί της, η εξαφάνιση ενός νεαρού μαθητή, του Ρόρι Μίλερ, και ο θάνατος ενός ηλικιωμένου καθηγητή, ειδήμονα στις κλασικές σπουδές, παρέχουν στην Τζαζ σημαντικότατα στοιχεία, που όμως περιπλέκουν κι άλλο την έρευνα.
Όταν το χιόνι σκεπάζει τη χώρα και εξαφανίζεται άλλος ένας ύποπτος, η Τζαζ καλείται να αντιμετωπίσει και τους δικούς της δαίμονες…
Και τότε μια ειδεχθής ανακάλυψη στο σχολείο μετατρέπει αυτομάτως την έρευνα στη δυσκολότερη υπόθεση φόνου που έχει αναλάβει ποτέ στην καριέρα της.
Γιατί η Εστία Φλιτ κρύβει μυστικά πολύ πιο σκοτεινά απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ η Τζαζ…

"Τα ψέματα που λέω" της Julie Clark

ΓΥΡΙΣΕ!
Μεγκ Γουίλιαμς. Μέγκι Λίτλετον. Μέλοντι Γουάιλντ.
Διαφορετικά ονόματα της ίδιας γυναίκας, ανάλογα με την πόλη στην οποία βρίσκεται, ανάλογα με τη δουλειά που κάνει.
Είναι μια επαγγελματίας απατεώνισσα η οποία αλλάζει τον εαυτό της προκειμένου να γίνει αυτή που πρέπει κάθε φορά.
Φοιτήτρια.
Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης.
Κτηματομεσίτρια.
Όμως τίποτα πάνω της δεν είναι αληθινό.
Σε πλευρίζει και σου λέει αυτό ακριβώς που θέλεις να ακούσεις. Και όταν τελειώσει μαζί σου, έχεις χάσει τα πάντα.
Η Κατ Ρόμπερτς περιμένει δέκα ολόκληρα χρόνια τη γυναίκα που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της.
Και τώρα που εκείνη γύρισε, η Κατ το έχει βάλει σκοπό να την ξεσκεπάσει.
Καθώς, όμως, οι δυο τους έρχονται κοντά, αρχίζουν να κλονίζονται όσα πίστευε τόσα χρόνια η Κατ.
Το βιβλίο Τα ψέματα που λέω είναι ένα ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ.
Εμβαθύνει στον ψυχισμό και στα κίνητρα δύο γυναικών, αλλά και στην ακλόνητη αποστολή τους να απονείμουν δικαιοσύνη για το παρελθόν και να γράψουν ξανά το μέλλον.

"Η μαγείρισσα του Κασταμάρ" του Fernando J. Munez

Σε μια εποχή όπου η κοινωνική τάξη καθορίζεται από το φαγητό που σερβίρεται στο τραπέζι, μια μαγείρισσα θα τολμήσει να υψώσει το ανάστημά της και να αλλάξει τη μοίρα της…
Η Κλάρα, μια μορφωμένη κοπέλα από ευκατάστατη οικογένεια, χάνει τα πάντα όταν ο πατέρας της σκοτώνεται στον ισπανικό Πόλεμο της Διαδοχής. Χάρη στις μαγειρικές ικανότητές της, πηγαίνει να εργαστεί στο αρχοντικό του δούκα του Κασταμάρ ως βοηθός κουζίνας, υπό την επίβλεψη της δόνια Ούρσουλα, της οικονόμου.
Ο κύριος του αρχοντικού, ο δον Ντιέγο, ζει απομονωμένος από την Αυλή και τις ίντριγκές της αφότου έχασε τη σύζυγό του σ’ ένα ατύχημα με άλογο. Η άφιξη της Κλάρα θα ταρακουνήσει τον γεμάτο θλίψη κόσμο του δούκα. Αφού κερδίζει τη συμπάθεια των υπηρετών, χρίζεται αρχιμαγείρισσα και τραβάει την προσοχή του δούκα.
Η επιφανειακή ηρεμία, όμως, που επικρατεί στο Κασταμάρ είναι απλώς το προοίμιο της καταιγίδας: ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη δόνια Ούρσουλα και στον αρχιοικονόμο, τον δον Μελκιάδες, οι πλεκτάνες, τα παράνομα πάθη και οι έρωτες, ο φθόνος, τα μυστικά συνθέτουν ένα εκρηκτικό ιστορικό μυθιστόρημα, με φόντο την Ισπανία του 18ου αιώνα, που διαβάζεται απνευστί.

"Το σπίτι των Χόλοου" της Krystal Sutherland

Μπορούσε να μαγέψει όποιον ήθελε για να κάνει το ψέμα της αλήθεια…
Η Ίρις Χόλοου και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της είναι αδιαμφισβήτητα παράξενες. Όταν ήταν μικρές εξαφανίστηκαν από έναν ήσυχο δρόμο του Εδιμβούργου, για να επιστρέψουν έναν μήνα αργότερα γυμνές, με μια τομή σε σχήμα μισοφέγγαρου στον λαιμό τους.
Δεν θυμόνταν τίποτε… Σαν να γεννήθηκαν εκείνη τη νύχτα.
Ακόμα πιο παράξενη ήταν η εμφάνισή τους· τα γαλάζια μάτια τους έγιναν μαύρα σαν γυαλισμένες ποταμόπετρες, τα σκούρα μαλλιά έγιναν λευκά, με σπάνια ανθοπέταλα.
Καθώς μεγάλωναν, παράδοξα περιστατικά συνέβαιναν στο πέρασμά τους. Οι άνθρωποι τις χαρακτήριζαν αφόρητα όμορφες και ανεξήγητα επικίνδυνες.
Δέκα χρόνια αργότερα, όταν η Γκρέι εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η Ίρις και η Βίβι ακολουθούν τα αλλόκοτα σημάδια που αφήνει πίσω της, προσπαθώντας να βρουν τα ίχνη της. Δεν είναι οι μόνες που την αναζητούν...
Καθώς ανατρέχουν στο παρελθόν, συνειδητοποιούν ότι η ιστορία που τους έχουν πει για την παιδική τους ηλικία κρύβει την πιο τρομακτική και σπαρακτική αλήθεια για την ύπαρξή τους.

"Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη" του Γιάννη Ξανθούλη

Ένα απρόσμενο γράμμα από τη Γερμανία θα αναστατώσει τον Πετρόκαμπο. Το ξεχασμένο, όλο πέτρες και σκορπιούς, χωριό στην ενδοχώρα. Κάποτε διέθετε προοπτικές ευημερίας σαν κεφαλοχώρι, όμως μετά ακολούθησε κι αυτό τη μοίρα άλλων ελληνικών χωριών. Παρ’ όλα αυτά, διατηρούσε μια αποκλειστικότητα άγνωστη στους πολλούς: την υπνοβασία. Με το γράμμα, απέκτησε και μια δεύτερη, χάρη στον αποστολέα, τον Απόστολο (Λάκη) Μπούγα, γιο της θρυλικής μαμής Σεβαστιανής, που είχε αναδειχθεί σε αστέρα ερωτικών ταινιών. Έφυγε σχεδόν παιδί από το χωριό για τη Γερμανία, όπου και διέπρεψε. Ετοιμοθάνατος, συντάσσει τη διαθήκη του, αφήνοντας τη σχεδόν αμύθητη περιουσία του στον Πετρόκαμπο. Με προϋποθέσεις. Πρώτη και καλύτερη, από μια άποψη, να ιδρυθεί μουσείο στο όνομά του με τις καλλιτεχνικές επιδόσεις του – και όχι μόνο.
Αποδέκτης της επιστολής με τα καυτά νέα, ο μακρινός (και μόνος εν ζωή) συγγενής του στο χωριό, ο Πέτρος Μακκαβαίος. Ο Μακκαβαίος, που θα γίνει ο «συναισθηματικός κρίκος» μεταξύ του αείμνηστου σταρ και των φιλόδοξων έργων στον Πετρόκαμπο, μόλις διάβασε τις επιθυμίες του Απόστολου, ένιωσε κάτι παραπάνω από ρίγος να διατρέχει τη ραχοκοκαλιά του. Κι ας ήταν Ιούλιος, κατακαλόκαιρο. Διαισθάνθηκε αμέσως ότι η ζωή του θα άλλαζε, χωρίς όμως να φαντάζεται πόσο. Γιατί μιας τέτοιας ευεργεσίας… μύρια άλλα περίεργα έπονται. Όταν μάλιστα στην ιστορία ανακατευτεί και η Σανγκάη, ε, τότε τα πράγματα υπερβαίνουν προκλητικά τη φαντασία ενός συνηθισμένου μοναχικού άντρα που δροσιζόταν με λεμονάδες…

"Σκισμένο ψαθάκι" της Αλκυόνης Παπαδάκη

Ένα μικρό ψαροκάικο είναι η ζωή μου. Ένα μικρό, φθαρμένο ψαροκάικο που έχει σμαραγδιά φεγγάρια στο κατάρτι του κι έναν ξεσκούφωτο ήλιο αληταρά για τιμονιέρη. Ένα ψαροκάικο δίχως ρότα.
«Πού πάμε, καπετάνιο;» με ρωτάει ο τιμονιέρης και μου κλείνει το μάτι.
«Όπου πάν’ τα κύματα!» λέω επίσημα εγώ.
Και τα σμαραγδιά φεγγάρια που είναι στο κατάρτι σκάνε σαν ρόδια στην κουβέρτα.
Κι ο ξεσκούφωτος ήλιος ο αληταράς παρατάει το τιμόνι του και χορεύει.
Και η νύχτα γεμίζει χιλιάδες ήλιους αληταράδες. Και η ψυχή μου γεμίζει νύχτες πολύχρωμες. Γεμίζει σμαραγδιά φεγγάρια και θαλασσινά πουλιά. Πού να χωρέσουν μέσα μου όλ’ αυτά; Πού να στριμωχτούν, πανάθεμά τα; Πάντως, αυτό που έχω σίγουρα καταλάβει είναι πως δεν μου πάει η κουστουμιά του κανονικού ανθρώπου. Σαν κλόουν γίνομαι κάθε φορά που προσπαθώ να τη φορέσω.
Στο Σκισμένο Ψαθάκι, η αφήγηση της Αλκυόνης Παπαδάκη περιστρέφεται γύρω από μια βαθιά δυσλειτουργική οικογένεια, αποτυπώνοντας με λυρισμό σχέσεις και καταστάσεις που φαντάζουν ακραίες κι όμως υπάρχουν παντού γύρω μας, φωτίζοντας τις πιο αγνές αλλά και τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

"Η παραμάνα" της Γιώτας Γουβέλη

Θεσσαλία 1910
Ο κάμπος βράζει από τον ξεσηκωμό των κολίγων.
Σε ένα καπνομάγαζο του Βόλου, η δεκαεξάχρονη Μελιχιώ, γεννημένη στη «λάθος πλευρά του κόσμου», ερωτεύεται με πάθος το ομορφόπαιδο της καπναποθήκης και κάνει όνειρα για μια ζωή χωρίς την τυραννία των τσιφλικάδων και των επιστατών τους. Ωστόσο, η σφαγή του Κιλελέρ γκρεμίζει όνειρα κι ελπίδες.
Αναπάντεχα, μια ματωμένη υπόσχεση ξαναζωντανεύει τις προσδοκίες: ένα πουγκί γεμάτο λίρες με τίμημα τέσσερις ζωές. Η οικογένεια του τσιφλικά Νικήτα Κοντόπουλου και τα τέσσερα παιδιά τους μπαίνουν στο στόχαστρο.
Τι ρόλο παίζει η παραμάνα τους; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καταπιεσμένος άνθρωπος για να αλλάξει τη μοίρα του; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια ερωτευμένη γυναίκα παρασυρμένη από το παράφορο πάθος της; Αθώοι και ένοχοι μπερδεύονται δραματικά, η αλήθεια ανατρέπεται συνεχώς ώσπου να έρθει η ώρα της κάθαρσης.
Με μπερδεμένη πυξίδα, οι ήρωες βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού για να ανακαλύψουν με το αίμα της ψυχής τους το νόημα της αληθινής αγάπης και της ανθρωπιάς.

"Καθημερινοί νόμοι" του Robert Greene

Τα τελευταία 22 χρόνια ο Robert Greene προσφέρει οξυδερκείς απόψεις για κάθε πτυχή της ανθρώπινης φύσης, είτε πρόκειται για την απόκτηση αυτού που θέλετε είτε για την κατανόηση των κινήτρων των άλλων, είτε για την προσπάθεια χαλιναγώγησης των παρορμήσεών σας είτε για την αναγνώριση των δυνατών και των αδύνατων χαρακτηριστικών σας.
Οι Καθημερινοί νόμοι συγκεντρώνουν αυτή τη σοφία σε λήμματα που αντιστοιχούν στις μέρες του χρόνου.
Κάθε λήμμα εμπεριέχει το απόσταγμα από προηγούμενα βιβλία του, ένα εύληπτο μήνυμα που χρειάζεται λίγα μόνο λεπτά για να το διαβάσετε, κι επίσης έναν Νόμο – μια συνταγή ή μια προτροπή για να την ακολουθήσει ο αναγνώστης.
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί την ιδανική εισαγωγή για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη διεισδυτική, διορατική σκέψη του Greene, ταυτόχρονα όμως δίνει τη δυνατότητα στους αμέτρητους οπαδούς του συγγραφέα ανά τον κόσμο να κατανοήσουν και να εσωτερικεύσουν τα μαθήματα που περιέχουν τα βιβλία του.
Πρόκειται για έναν οδηγό που θα διαβάζετε ξανά και ξανά για μια ολόκληρη ζωή, μαθαίνοντας για τη δύναμη, την αποπλάνηση, τη στρατηγική, την ψυχολογία και την ανθρώπινη φύση.

"Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι" του Martin Stanev

Τα δύο παιδιά ήταν σίγουρα ότι η επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς θα ήταν βαρετή όπως πάντα…
Η γιαγιά δεν είχε καθόλου πλάκα! Το μόνο που έκανε ήταν να ψωνίζει, να πλέκει και να γεμίζει γυάλινα βαζάκια.
Εκείνο το βράδυ, όμως, η γιαγιά εξαφανίστηκε από το σπίτι…
Πού πήγε άραγε; Και ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από την παράξενη πόρτα του υπογείου;
΄Ενα εκπληκτικό βιβλίο που μιλάει για τον θαυμαστό κόσμο που ζούμε και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη μας.

"Ολίβια – Μυστικό τετράδιο - No 12: Παιχνίδια στο νερό!" της Meredith Costain

ΚΛΑΜΠ ΤΡΟΠΙΚΑΝΑ, ερχόμαστε! Θα απολαύσω τις διακοπές μου παρέα με την οικογένειά μου και την BFF μου, τη Ματίλντα!
Το καινούριο μαγιό μου θα δείχνει ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ μέσα στο νερό!
Μόνο που η μεγάλη πισίνα έχει άπειρο κόσμο που ΚΑΤΑΒΡΕΧΕΙ τα πάντα, και το νερό δείχνει τόσο βαθύ, που ΦΟΒΑΜΑΙ να κάνω βουτιά.
Η Ματίλντα έκανε καινούριες φίλες που λατρεύουν τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΙΝΑ.
Πρέπει να φανώ ΓΕΝΝΑΙΑ και να περάσω τις ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΕΣ διακοπές της ζωής μου!
Λέτε να τα καταφέρω;
Ολίβια

"Το κοριτσάκι και η μέλισσα" της Alison Jay

Το Κοριτσάκι τρομάζει όταν εμφανίζεται η Μέλισσα στο δωμάτιό της. Στην αρχή αποφασίζει να την παγιδεύσει, αλλά τελικά έχει μια καλύτερη ιδέα…
Της προσφέρει λίγο νερό με ζάχαρη, και γίνονται οι καλύτερες φίλες…
Μαζί θα ταξιδέψουν πάνω από τα ψηλά σπίτια, θα μυρίσουν τα πιο όμορφα λουλούδια και θα ομορφύνουν την πόλη!
Το Κοριτσάκι και η Μέλισσα εξηγεί με απλό τρόπο την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων με τη φύση.
Ενώ οι μέλισσες κινδυνεύουν όλο και πιο πολύ, προτείνει τρόπους ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να βοηθήσουν για να επανέλθει η ισορροπία σε αυτό. 
 
"Ακτίβιτι Μπουκ για μεγάλους Νο. 2" των Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!

Έπειτα από 3 γεωγραφικά best sellers, η δημιουργική ομάδα πίσω από τη γεωγραφία που είναι πολύ κουλ ξαναχτυπά με το νέο και ανανεωμένο βιβλίο γεωγραφικών δραστηριοτήτων που κρατάτε στα χέρια σας!
Γνώση και διασκέδαση δοσμένη με έναν μοναδικό τρόπο που εντυπωσιάζει αμερόληπτους και καταξιωμένους κριτικούς. Όχι, δείτε:
«ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ!»
ΜΙΔΑΣ
«ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΓΟΝΑΚΙ;»
Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ
«ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΜΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΞΥΠΝΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.»
Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

"Ακτίβιτι Μπουκ για παιδιά Νο. 2" των Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!

Υπάρχουν στον κόσμο ροζ λίμνες και κύματα που φωσφορίζουν;
Το ήξερες ότι υπάρχει ένα νησί φτιαγμένο από σκουπίδια, τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Γαλλία;
Τι σχέση έχει η Μακαρονησία με τα μακαρόνια;
Σε ποιο μέρος πέφτουν οι περισσότεροι κεραυνοί στον πλανήτη;
Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα λυθούν με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, μέσα από ιστορίες, κουίζ, ζωγραφιές και κρυπτόλεξα!