Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Μπίλι Σάμερς είναι πληρωμένος δολοφόνος. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο, ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του Ιράκ, ο οποίος αναλαμβάνει αποστολές μόνο εάν ο στόχος είναι κάποιος αληθινά κακός.
Και τώρα ο Μπίλι θέλει ν' αποσυρθεί. Του προσφέρουν, όμως, μια τελευταία δουλειά –και η προσφορά είναι αρκετά μεγάλη για να την αρνηθεί. Ο Μπίλι εγκαθίσταται σε μια μικρή πόλη, το Ρεντ Μπλαφ, σ’ ένα γραφείο με θέα τα σκαλιά του δικαστηρίου, απ’ όπου θα πυροβολήσει τον στόχο του. Υποτίθεται πως είναι επίδοξος συγγραφέας. Έτσι αρχίζει να γράφει. Πρώτα για την παιδική του ηλικία, έπειτα για τις μέρες του στο στρατό. Για τη Φαλούτζα. Και σύντομα ανακαλύπτει μέσα του μια ολοένα μεγαλύτερη λαχτάρα για την ασυνήθιστη δύναμη που του χαρίζει η αφήγηση μιας ιστορίας.
Όμως πλησιάζει η μέρα της δολοφονίας κι ο Μπίλι είναι όλο και πιο βέβαιος ότι κάτι πάει στραβά σε αυτή τη δουλειά. Απλώς δεν ξέρει ακόμα πόσο στραβά, ούτε ξέρει για τη γυναίκα που θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να διορθώσει τα πράγματα.
Εν μέρει πολεμική ιστορία, εν μέρει ερωτική επιστολή στην Αμερική των μικρών πόλεων, αυτό το εντυπωσιακό μυθιστόρημα παρουσιάζει ένα από τα πλέον αναπάντεχα ζευγάρια στη μυθοπλασία του King, που μαζί βάζουν στόχο να εκδικηθούν για τα εγκλήματα ενός απίστευτα φαύλου ανθρώπου. To Μπίλι Σάμερς είναι ένα βιβλίο για την αγάπη, την τύχη, τη μοίρα και μια τελευταία προσπάθεια για εξιλέωση.

Προσωπική άποψη:
Τον Αύγουστο που μας πέρασε κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Stephen King, με τίτλο "Μπίλι Σάμερς", το οποίο οι εκδόσεις Κλειδάριθμος φρόντισαν να φέρουν στα χέρια μας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους τίτλους του συγγραφέα στις προθήκες του βιβλιοπωλείου τους, αλλά και στα ράφια των βιβλιοθηκών μας. Ένα βιβλίο που δεν έχει ως άξονά τoυ την ευρηματικότητα και τη δημιουργική έμπνευση που συνηθίζει να έχει ο συγγραφέας, αλλά που αναδεικνύει μια άλλη ικανότητά του, αυτή του να καταπιάνεται με ένα εξαιρετικά συνηθισμένο και πολυχρησιμοποιημένο θέμα, που στην πραγματικότητα μας έχει κουράσει, και να του δίνει νέα πνοή, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον μας, αλλά κι έχοντας να μας προσφέρει, στο τέλος του "ταξιδιού" αυτού, κάτι διαφορετικό απ' αυτό που φανταζόμασταν και περιμέναμε.

Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Μπίλι Σάμερς, πρώην ελεύθερος σκοπευτής που πολέμησε στο Ιράκ και παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του, νυν πληρωμένος δολοφόνος με εξαιρετικά μεγάλη και καλή φήμη, ο οποίος δρα κάτω από έναν προσωπικό ηθικό κώδικα: Να εκτελεί στόχους μόνο αν είναι απόλυτα βέβαιος για το ότι είναι πραγματικά κακοί, πράγμα που για το πετύχει γίνεται γείτονάς τους για κάποιο χρονικό διάστημα, υποδυόμενος τον συγγραφέα. Ενώ έχει αποφασίσει ν' αποσυρθεί από την ενεργό δράση, του γίνεται πρόταση για μια "τελευταία δουλειά", η οποία θα του αποφέρει τόσο μεγάλο κέρδος που δεν μπορεί ν' αρνηθεί. Κάπως έτσι, λέει το μεγάλο "ναι", αλλά σύντομα αρχίζει να διαπιστώνει πως κάτι πάει λάθος με αυτή τη δουλειά και πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, χωρίς καν να μπορεί να φανταστεί το πόσο στραβά θα πάνε τα πράγματα, ούτε την προσπάθεια που θα χρειαστεί για να ξεμπλέξει από τα δίχτυα που πιάστηκε.

Ένα από τα πολύ βασικά χαρακτηριστικά του King, είναι η συγγραφική του φλυαρία. Αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, ακόμα κι αν δεν τον διαβάζουν φανατικά, και που όσοι αγαπούν την πένα του έχουν συμβιβαστεί με αυτό, μην σας πω πως πλέον, μετά από τόσα χρόνια και τόσα βιβλία, την αγαπάνε κιόλας. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες ιστορίες όπου η φλυαρία αυτή δεν μπορεί να... απορροφηθεί πολύ εύκολο, και το "Μπίλι Σάμερς" είναι ένα αρκετά χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων πως το βιβλίο δεν είναι καλογραμμένο -πώς θα μπορούσε, άλλωστε-, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω το ορισμένες στιγμές με έκανε να σκέφτομαι πως θα το ήθελα λίγο πιο μαζεμένο σε ορισμένα του σημεία, καθώς ένιωσα ότι αποδυνάμωνε την ένταση της αφήγησης, χωρίς να με πείθει, παράλληλα, στον απόλυτο βαθμό για όλα όσα μου παρουσίαζε.

Παρ' όλα ταύτα, και για να μην δημιουργήσω λάθος εντυπώσεις, ο King αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως, αν και του έχει αποδοθεί ο τίτλος "Ο βασιλιάς του τρόμου", είναι ένα πολύ καλός συγγραφέας ακόμα κι όταν αποφασίζει να ξεφύγει από το ύφος των ιστοριών που τον καθιέρωσαν και ν' αφηγηθεί μια άλλη, πολύ διαφορετική -ακόμα κι όταν στον πυρήνα της κρατάει κάποια ψήγματα, άλλοτε μεγαλύτερα κι άλλοτε μικρότερα, θριλερικής διάθεσης. Η γραφή, στο σύνολό της, είναι πολύ καλή, ενώ οι πολύ δυνατοί κι ενδιαφέροντες διάλογοί της την στηρίζουν εξαιρετικά και μας προσφέρουν ένα σχεδόν κινηματογραφικό αποτέλεσμα γεμάτο από εικόνες και συναισθήματα. Βέβαια, πρέπει ν' αναφέρουμε πως ορισμένες από τις εικόνες αυτές είναι πολύ γραφικές και αποτυπώνουν με ρεαλισμό πολύ σκληρές σκηνές βίας, οπότε απευθύνονται σε γερά στομάχια και ακόμα πιο γερά νεύρα και όχι σε ανθρώπους με πολύ λεπτές ευαισθησίες.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου δεν βρίσκεται στη θέση του ήρωα, αλλά του αντιήρωα -και προσωπικά αγαπώ τους αντιήρωες λίγο παραπάνω καθώς είναι πιο ανθρώπινοι και έχουν αδυναμίες και πάθη, που δεν διστάζουν να εκδηλώσουν, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουν και μια δικιά τους ηθική που ακόμα κι αν δεν ταυτίζεσαι μαζί της, δεν μπορείς παρά να την αναγνωρίσεις και να την σεβαστείς. Ο Μπίλι, λοιπόν, είναι ένας από τους χαρακτήρες εκείνους που θα ήταν αδύνατον να μην αγαπήσω. Παράλληλα, μέσω της κάλυψης της συγγραφικής του ταυτότητας, κι όταν ο ίδιος παίρνει την απόφαση πραγματικά να γράψει για τη ζωή του, ανακαλύπτουμε και μια άλλη πλευρά του εαυτού του, ενώ γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγικής ιστορίας που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και που μπορεί να εξηγήσει και πολλά πράγματα στο παρόν, γιατί το ένα πάντα αντανακλά στο άλλο ακόμα κι όταν νομίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Συνοψίζοντας, το "Μπίλι Σάμερς" είναι ένα βιβλίο που παρά την "κοιλίτσα" που κάνει περίπου στα μισά του, έχει στο σύνολό του έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό, αφηγηματικές εντάσεις, αγωνία, εκπλήξεις κι ανατροπές, με τον King να καταπιάνεται με ένα θέμα ιδιαίτερα τετριμμένο το οποίο, όμως, καταφέρνει να μας το προσφέρει μέσα από μια νέα οπτική, διατηρώντας το ενδιαφέρον μας καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ένα ανελέητο κυνήγι όπου ο πρωταγωνιστής μας καλείται να τιμωρήσει αυτούς που το αξίζουν, μα και να σώσει τον ίδιο του τον εαυτό, ίσως με περισσότερους τρόπους απ' όσους φαντάζεται κανείς σε ένα πρώτο επίπεδο. Μια ιστορία που καταφέρνει, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, να μιλήσει για την αγάπη, την τύχη, τη μοίρα, τη συγγραφή και την ελευθερία της ψυχής που μπορεί αυτή να σου προσφέρει, μα πάνω απ' όλα μια ιστορία για την εξιλέωση που ο καθένας μας μπορεί να διεκδικήσει, ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephen King
Μεταφραστής: Μακρόπουλος Μιχάλης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-960-645-260-4