Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένα σύγχρονο αριστούργημα για την αναζήτηση αγάπης και οικογένειας από τον βραβευμένο με Booker Σαλμάν Ρούσντι. Ένας εντυπωσιακός Δον Κιχώτης του 21ου αιώνα.
Αντλώντας έμπνευση από το κλασικό έργο του Θερβάντες, ο Σαμ ΝτιΣάμπ, ένας μέτριος συγγραφέας κατασκοπικών θρίλερ δημιουργεί τον Κισότ, έναν ευγενή, ονειροπαρμένο πωλητή που έχει εμμονή με την τηλεόραση και ερωτεύεται παράφορα την τηλεοπτική σταρ Σάλμα Ρ. Μαζί με τον (φανταστικό) γιο του Σάντσο, ο Κισότ ξεκινά μια τραγελαφική εκστρατεία προκειμένου να αποδείξει πως είναι άξιος να γίνει το ταίρι της, διασχίζοντας την Αμερική και αντιμετωπίζοντας κωμικοτραγικούς κινδύνους μιας εποχής όπου όλα είναι πιθανά. Στο μεταξύ ο δημιουργός του Κισότ, που περνά κρίση μέσης ηλικίας, έχει να διαχειριστεί τις δικές του επείγουσες προκλήσεις.
Όπως ο Θερβάντες έγραψε τον Δον Κιχώτη για να σατιρίσει την κουλτούρα της εποχής του, έτσι και ο Ρούσντι ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια χώρα που βρίσκεται στο κατώφλι της ηθικής και της πνευματικής κατάρρευσης με την αφηγηματική μαγεία που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου του. Οι αριστοτεχνικά δοσμένες ζωές του ΝτιΣάμπ και του Κισότ διαπλέκονται καθώς και οι δυο αναζητούν την αγάπη σε μια εξόχως διασκεδαστική περιπέτεια η οποία αντικατοπτρίζει το σήμερα, όπου τα όρια ανάμεσα στα γεγονότα και την επινόηση έχουν γίνει τόσο δυσδιάκριτα.

Προσωπική άποψη:
Το "Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας" του Cervantes μπορεί να εκδόθηκε τον 17ο αιώνα, όμως μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα απ' τα πιο εμβληματικά έργα της λογοτεχνίας, το οποίο έχει αγαπηθεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων από μικρούς και μεγάλους γιατί, όσο χρόνια κι αν περάσουν, η ουσία του παραμένει διαχρονική, αντίστοιχους "ήρωες" με τον Δον Κιχώτη βλέπουμε παντού γύρω μας καθημερινά, ενώ πάντοτε υπάρχουν καλώς και κακώς κείμενα, σε κάθε εποχή, τα οποία επιδέχονται παρατήρησης, σχολιασμού και σάτιρας, ενίοτε ακόμα και καυστικής, αλλά σίγουρα πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικής των εκάστοτε γεγονότων, συνθηκών και καταστάσεων. Πέραν όλων αυτών, όπως είναι φυσικό, το μεγάλο έργο του Cervantes έχει εμπνεύσει πολλούς άλλους δημιουργούς, τόσο στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, ακόμα και της λογοτεχνίας, με τον Salman Rushdie ν' αποτελεί ένα απ' τα πιο πρόσφατα και τρανά παραδείγματα.

Ο βραβευμένος με Booker, λοιπόν, συγγραφέας, εμπνευσμένος από τον κλασσικό ήρωα των παιδικών -και όχι μόνο- χρόνων μας, δημιούργησε μια δικιά του, σύγχρονη ιστορία, με βασικό του πρωταγωνιστή τον Κισότ, έναν συγγραφέα κατασκοπικών θρίλερ χωρίς ιδιαίτερο χάρισμα και σε κρίση μέσης ηλικίας, όπου έχει ν' αντιμετωπίσει τα προσωπικά του βάσανα, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί έναν δικό του πρωταγωνιστή, έναν ευγενή και ονειροπαρμένη πωλητή, εμμονικό με την τηλεόραση και βαθιά ερωτευμένο με την Σάλμα Ρ., τηλεοπτική σταρ, για την οποία αποφασίζει να φτάσει στα άκρα, προκειμένου ν' αποδείξει στην ίδια αλλά και στην Αμερική ολόκληρη, πως είναι ο μοναδικός άξιος για να γίνει το παντοτινό της ταίρι, έχοντας φυσικά στο πλευρό του τον φανταστικό του γιο, τον Σάντσο, που στέκεται υποστηρικτής και βοηθός του.

Ο Rushdie είναι ένας συγγραφέας που στο παρελθόν έχει λάμψει με τα έργα του, προσφέροντάς μας μια λογοτεχνική μαγεία που δεν συναντάς εύκολα και που σε "ταξιδεύει" σε κόσμους αλλοτινούς και παράξενους, μυστηριακούς και γοητευτικούς, και που κάνει το μυαλό σου να ξεφεύγει και να βλέπει τα πράγματα μέσα από ένα άλλο πρίσμα, διαφορετικό, ιδιαίτερο. Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, τα τελευταία χρόνια η λάμψη αυτή που άλλοτε τον χαρακτήριζε μοιάζει να έχει ασθενήσει, ενώ στα δύο προηγούμενα βιβλία του ένιωθα πως κάτι μου έλειπε, πως οι ιστορίες δεν με έπαιρναν μαζί τους. Και για να συνεχίσω να είμαι ειλικρινής, αυτή την αίσθηση είχα κι όταν ξεκίνησα να διαβάζω το "Κισότ", όμως έχοντας υπομονή, σύντομα διαπίστωσα με μεγάλη χαρά κι ευχαρίστηση, το βιβλίο αυτό ήρθε να μου θυμίσει γιατί κάποτε αγάπησα τον Rushdie τόσο πολύ.

Έχοντας περιπλέξει με αριστοτεχνικό τρόπο τις ζωές των ΝτιΣάμπ και Κισότ, που τόσο διαφορετικές είναι αλλά τόσο κοινό προορισμό έχουν, που δεν είναι άλλος από την αγάπη, όσα κι αν χρειαστεί να κάνουν προκειμένου να την κατακτήσουν, είναι σαν να διαβάζουμε ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο, με τα λεπτά όρια του πραγματικού και του φανταστικού να μπερδεύονται και να γίνονται μια τεθλασμένη γραμμή, ανάμεσα στις καμπύλες της οποίας βρίσκονται κρυμμένα κομμάτια του ίδιου μας του εαυτού, αλλά και της πραγματικότητας που ζούμε, καθώς κι εκείνης που θα θέλαμε να ζούμε. Χαρακτήρες αλλοπρόσαλλοι, παράξενοι, με ιδιοτροπίες και παραξενιές, αλλά που για κάποιον αδιόρατο λόγο νιώθουμε να μπορούμε να τους κατανοήσουμε, ίσως γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας είναι πολύ γενναιόδωρος απέναντί τους, άρα τι περιθώρια αφήνει σε εμάς για να μην είμαστε;

Ο μαγικός ρεαλισμός, που χαρακτήρισε τον Rushdie και τον καθιέρωσε ως λογοτέχνη, χρησιμοποιείται για μια ακόμα φορά από τον συγγραφέα, προσφέροντάς μας ένα λογοτεχνικό έργο που μπορεί να κάνει μια κάπως αργή εκκίνηση, αλλά που σύντομα βρίσκει τον ρυθμό του και μας κάνει να συμμετέχουμε σε μια περιπέτεια με δράση και αγωνία, όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο κι όλα είναι αμφισβητήσιμα, αλλά που την ίδια στιγμή μάς διασκεδάζει και μας προσκαλεί με έμμεσο τρόπο να αναθεωρήσουμε και τα δικά μας όρια, εκείνα που χωρίζουν τον ρεαλισμό από τη φαντασία, την πραγματικότητα από την ονειροπόληση, τα γεγονότα από τις φαντασιοπληξίες, σατιρίζοντας παράλληλα μια χώρα, αλλά και τους ανθρώπους αυτής, που βρίσκονται σε ηθική, συναισθηματική και πνευματική κατάρρευση, φέρνοντάς τη στα μέτρα του σήμερα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Salman Rushdie
Μεταφραστής: Μπλάνας Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-01-4318-8