Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Νίνα Ντιν, ετών τριάντα δύο, είναι επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, έχει φίλους και οικογένεια που την αγαπούν, συν ένα νέο σπίτι και μια νέα γειτονιά. Όταν γνωρίζει τον Μαξ, έναν γοητευτικό ρομαντικό τύπο που της λέει στο πρώτο κιόλας ραντεβού πως πρόκειται να την παντρευτεί, όλα δείχνουν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν.
Αυτή η καινούργια ερωτική σχέση έρχεται την κατάλληλη στιγμή – καθώς η εμπειρία της ως τριαντάρας δεν ήταν τόσο απελευθερωτική όσο έλπιζε. Όλα γύρω της της θυμίζουν πως ο χρόνος περνά και οι ευκαιρίες μπορεί εύκολα να εξανεμιστούν. Οι φιλίες ατονούν, οι πρώην εραστές προχωρούν στη ζωή τους και, το χειρότερο, όλοι μετακομίζουν στα προάστια. Ούτε στην οικογένειά της μπορεί να βρει παρηγοριά, καθώς η μητέρα της περνά κρίση μέσης ηλικίας και ο αγαπημένος της πατέρας βυθίζεται σιγά σιγά στην άνοια.
Μια γλυκόπικρη, ρομαντική ιστορία για τα φαντάσματα του παρελθόντος και για τους ανθρώπους της ζωής μας που έγιναν φαντάσματα! Μια αληθινή όσο και ανάλαφρη αποτύπωση του τι σημαίνει να είσαι σινγκλ γυναίκα σήμερα, την εποχή των σόσιαλ μίντια και των εφαρμογών γνωριμιών· να ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου βγαίνοντας από μια μακροχρόνια σχέση και να δέχεσαι γκόστινγκ…

Προσωπική άποψη:
Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή όπου το φεμινιστικό κίνημα μοιάζει να κάνει μια απ' τις μεγαλύτερες επαναστάσεις τους με το να αντιτίθεται σε όλα τα στεγανά μέσα στα οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν οι προηγούμενες γενιές, θέλοντας να καταρρίψει τα κοινωνικά πρότυπα και τα "πρέπει" που αυτά θέλουν να επιβάλλουν -φτάνοντας στα όρια του να υπερβάλει ορισμένες φορές και να μεγαλοποιεί ασήμαντα θέματα που δεν είναι καν άξια ν' ασχοληθεί κανείς μαζί τους έστω και σε τυπικό επίπεδο, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση για άλλη ώρα κι άλλο μέρος-, όμως μεγάλη μερίδα γυναικών, άπαξ και πατήσει τα τριάντα κι είναι ακόμα ελεύθερη, αρχίζει να προβληματίζεται για το μέλλον της, για το πότε θα παντρευτεί, θα κάνει παιδιά, οικογένεια και γενικότερα, θα ολοκληρώσει τον κύκλο εκείνο, την ιδέα του οποίου έχει εμφυσήσει μέσα της ο κόσμος που την περιβάλλει, κάνοντάς την να πιστέψει πως μόνο έτσι να είναι ευτυχισμένη και πλήρης, κάτι που σαφέστατα δεν έχει καμία ρεαλιστική βάση.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται το βιβλίο της Dolly Alderton, "Φαντάσματα", το οποίο μας μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης που βιώνουν οι γυναίκες που κλείνουν την τρίτη δεκαετίας της ζωής τους και μπαίνουν στην τέταρτη, με όλο τον κόσμο γύρω τους να τους φωνάζει πως έχουν μείνει πίσω και πως αν δεν θέλουν να χάσουν το τρένο, θα πρέπει να τρέξουν και να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να το προλάβουν και να καταφέρουν τελικά να επιβιβαστούν σε αυτό. Έτσι και η πρωταγωνίστριά μας, η Νίνα, που αν και πετυχημένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, με ένα νέο σπίτι σε μια όμορφη γειτονιά και περιτριγυρισμένη από φίλους και συγγενείς που την αγαπούν και της το δείχνουν, την ίδια στιγμή, αντί να υποστηρίξει τη δυναμικότητα και την ανεξαρτησία της που την έχουν κάνει να πετύχει σε τόσους τομείς της ζωής της, νιώθει μεγάλη πίεση στο να βρει τον άντρα εκείνο που θα γίνει όχι τόσο ο ιδανικός σύντροφος, αλλά ο ιδανικός πατέρας, βοηθώντας την να ολοκληρώσει τον κύκλο των υποχρεώσεών της απέναντι στην κοινωνία και σε όσα περιμένουν οι άλλοι από εκείνη.

Ο χρόνος προχωρά και μαζί του προχωρούν και οι άνθρωποι, κάνοντας μεγάλες αλλαγές στη ζωή της, προχωρώντας σε νέες σχέσεις, αναπτύσσοντας νέους δεσμούς, δημιουργώντας νέα σπιτικά μακριά απ' το κέντρο της πόλης αναζητώντας την χαμένη τους ηρεμία. Και μαζί με όλα αυτά, αλλάζουν και οι ισορροπίες σε σχέση με τους γονείς της, με τη μητέρα της να περνάει κρίση μέση ηλικίας και με τον πατέρα της ν' αρχίζει να βυθίζεται στον κόσμο της άνοιας. Όμως η Νίνα είναι τυχερή και γνωρίζει τον Μαξ, που όχι μόνο φαντάζει ο ιδανικός για εκείνη, σε όλα τα επίπεδα, αλλά έρχεται στη ζωή της τη στιγμή εκείνη που όλα αρχίζουν ν' αλλάζουν και όσα θεωρούσε ως σταθερές στη ζωή της αποδεικνύεται πως δεν είναι. Είναι όμως έτσι; Γιατί μετά από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, ο Μαξ εξαφανίζεται κάνοντας το επιλεγόμενο ghosting, όπως λέει και η νεολαία, στη Νίνα, η οποία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που δεν έχει βρεθεί ποτέ άλλοτε. Το σημείο εκείνο όπου πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα της τις αλήθειες της, τα θέλω τις, τις ανάγκες της, να τ' αποδεχθεί και να τ' αγκαλιάσει, όπως και τα φαντάσματα του παρελθόντος της, όπως κι αν τα ερμηνεύσουμε αυτά.

Αν κρίνει κανείς το βιβλίο πολύ επιφανειακά, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως μια ρομαντική κομεντί, όμως αν το εξετάσει λίγο βαθύτερα, θα διαπιστώσει πως είναι πολύ περισσότερα απ' αυτό. Με τρόπο απλό, άμεσο και ρεαλιστικό, η συγγραφέας αποτυπώνει τις σύγχρονες αλήθειες που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στην πρώτη μεγάλη κρίση ταυτότητας της ζωής τους. Ναι, κάποιες φορές είναι διασκεδαστικό να παρακολουθείς αυτά που έχει ν' αντιμετωπίσει η Νίνα από τον περίγυρώ της, αλλά κάποιες άλλες στιγμές, και πολύ περισσότερο εκείνες που η ίδια μένει μόνη με τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, νιώθεις να σφίγγεται το στομάχι σου από τη δύναμη της πραγματικότητας που εμπεριέχεται σε όλα όσα αποτυπώνονται πάνω στο χαρτί. Το βιβλίο αυτό είναι μια ρεαλιστική αποτύπωση της αλήθειας του σήμερα, που όσο κι αν προσπαθούμε να μασκαρέψουμε πίσω από ψεύτικα χαμόγελα, υπάρχει παντού γύρω μας και απειλεί να μας πνίξει ή να μας καταπιεί, κάνοντάς μας μέρος της ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε.

Αν το βιβλίο αυτό θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα, αυτό δεν είναι άλλο απ' το: Ζήσε τη ζωή σου όσο καλύτερα μπορείς και πάνω απ' όλα, όπως ορίζει η καρδιά σου και λαχταράει η ψυχή σου. Έχεις έρθει σε αυτό τον κόσμο για να είσαι ευτυχισμένη με τις επιλογές σου και με τον τρόπο που εσύ έχεις επιλέξει να βιώνεις την κάθε σου στιγμή, ικανοποιώντας τα "θέλω" σου, και όχι για να ζήσεις σύμφωνα με τον τρόπο που περιμένουν οι άλλοι από εσένα, ικανοποιώντας τα δικά τους "πρέπει", που διόλου δεν θα έπρεπε να σε απασχολούν και να σε προβληματίζουν. Μην αφήνεις τα φαντάσματα του παρελθόντος σου να σε στοιχειώνουν, αλλά αποδέξου το ότι πέρασαν απ' τη ζωή σου και σου έδωσαν ό,τι μπορούσαν να σου δώσουν κι εσύ πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτά, να χαμογελάς με τις αναμνήσεις και να χτίσεις ένα ευτυχισμένο μέλλον πάνω σε όλα εκείνα που σου δίδαξαν, ευγνώμων γι' αυτό που πραγματικά είσαι -αλλά και γι' αυτό που σε έκαναν να συνειδητοποιήσεις πως είσαι, ακόμα κι αν χρειάστηκε να γίνει με τον δύσκολο τρόπο ορισμένες φορές.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Dolly Alderton
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-01-4414-7