Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αναρωτήθηκες ποτέ αν υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά;
Η Μελίσα ΜακΓκρέγκορ έπαψε να αμφιβάλλει από τη στιγμή που το βλέμμα της συνάντησε τον Λίνκολν Ρος Μπαρνέτ.
Όλα ξεκινούν με την υπόσχεση μιας μεγάλης περιπέτειας.
Η Μελίσα ΜακΓκρέγκορ θα αποδράσει από τις ερημιές της Σκοτίας και θα καταλήξει στην κεντρική σκηνή του Λονδίνου.
Εκεί τα συναισθήματα που θα γεννηθούν είναι πρωτόγνωρα. Και για τους δύο.
Λίγες λέξεις ήταν αρκετές. Και για τους δύο.
Η Μελίσα βαδίζει στη σεζόν με έναν και μοναδικό στόχο: να γίνει η σύζυγος του Λίνκολν.
Ο Λίνκολν δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ερωτευόταν με τόση ένταση. Κι όμως έχει συμβεί. Έχει βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της Μελίσα.
Τι ήταν αυτό που τους κρατούσε σε απόσταση;
Ποια εμπόδια και ποιους κινδύνους είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν προκειμένου να είναι μαζί;
Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο και η ιστορία τους βρίσκεται μόλις στην αρχή.
Η τριλογία της Johanna Lindsey κλείνει με μια ιστορία γεμάτη συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και αγάπη. Άφθονη αγάπη.

Προσωπική άποψη:
Όσον αφορά τις romance ιστορίες, είτε αυτές υπάγονται στην κατηγοριών των ιστορικών μυθιστορημάτων είτε των πιο σύγχρονων, η αλήθεια είναι πως προτιμώ εκείνες που στηρίζονται περισσότερο στο δράμα, που τα πράγματα για τους ήρωές μας δεν είναι εύκολα -κυρίως γιατί έτσι τα φέρνει η ζωή και όχι γιατί οι ίδιοι βάζουν ανόητα εμπόδια εκεί που δεν υπάρχουν-, άρα μπορώ να περιμένω περισσότερα πράγματα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της όποιος δράσης. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει όλες οι ιστορίες να κυμαίνονται στους τόνους του γκρι, ούτε πως πρέπει πάντοτε το δράμα να κυριαρχεί, και κατ' επέκτασιν να μην μπορώ ν' απολαύσω άλλες, πιο ανάλαφρες και διασκεδαστικές ιστορίες. Το τρίτο μέρος της τριλογίας της Johanna Lindsay, "Σημειο συνάντησης", είναι ένα τέτοιο βιβλίο.

Η κεντρική ιδέα του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τον κεραυνοβόλο έρωτα, αλλά και του κατά πόσο μπορεί να κρατήσει ένας έρωτας που ήρθε με μια και μόνο ματιά, ειδικά όταν ανάμεσα στο ζευγάρι μπαίνει η αληθινή ζωή και τα προβλήματα που αυτή φέρει μαζί της, όταν χρειαστεί να κατέβουν από το ροζ συννεφάκι τους. Ένα τέτοιο ζευγάρι είναι η Η Μελίσα ΜακΓκρέγκορ και ο Λίνκολν Ρος Μπαρνέτ, που απ' τη στιγμή που οι ματιές τους διασταυρώθηκαν, οποιαδήποτε απορία είχαν γύρω απ' το αν μπορείς να ερωτευτείς τόσο απόλυτα, τόσο γρήγορα και ξαφνικά, εξανεμίστηκε στο δευτερόλεπτο. Μάλιστα, ο έρωτας αυτός έχει και την γονεϊκή έγκριση, οπότε, σας ακούω να αναρωτιέστε: Τι μπορεί να πάει στραβά; Κι έρχομαι να σας δώσω την απάντηση, λέγοντάς σας πως η Μελίσα έχει 17 ετεροθαλείς θείους - ο Χριστός!-, από τη μεριά της μητέρας της, οι οποίοι, λόγω μιας παιδικής κι ανόητης αντιπαλότητας που έχουν με τον Λίνκολν, δεν είναι πρόθυμοι να παραδώσουν την ανιψιά τους στα χέρια του.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την περίληψη και μόνο, η ιστορία μας δεν έχει τίποτα το δραματικό. Αντίθετα, κι ακόμα περισσότερο κι από ρομάντζο, θα έλεγα πως είναι μια κωμωδία καταστάσεων, όπου μια σειρά ευτράπελων καταστάσεων προσπαθούν να κρατήσουν το κεντρικό μας ζευγάρι χώρια, αλλά εκείνοι δεν είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα όπλα τόσο εύκολα. Όλο αυτό, υπό άλλες συνθήκες, μπορεί να μην λειτουργούσε και καθόλου, σε κανένα απολύτως επίπεδο, όμως στη συγκεκριμένη ιστορία αποδίδει κυρίως γιατί οι βασικοί μας πρωταγωνιστές δεν βρίσκονται στην καρδιά της ενήλικης ζωής τους, αλλά στη φάση της μετάβασης σε αυτήν, ώστε να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο με μια κοινή πορεία, πράγμα που τους επιτρέπει να είναι παρορμητικοί, ίσως κάπως αφελείς, να βλέπουν τα πράγματα με έναν αρκετά απλοϊκό τρόπο, διαθέτοντας παράλληλα τη δυναμική εκείνη που μόνο η νιότη φέρει μαζί της.

Η συγγραφέας προσπαθεί να χτίσει κι ένα back story, πάνω στο οποίο ο Λίνκολν βασίζεται ώστε να αντιμετωπίσει τη μητέρα του και το παρελθόν του, ενώ η Μελίσα, την ίδια στιγμή, καλείται ν' αντιμετωπίσει τους χειριστικούς συγγενείς, που παρασυρμένοι από έναν συνδυασμό υπερπροστατευτικής αγάπης κι εφηβικής εμμονής που τους συνοδεύει μέχρι σήμερα στη ζωή τους, μπλέκονται συνεχώς στα πόδια της βάζοντάς της εμπόδια. Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια δραματουργική ατμόσφαιρα, ούτε να οδηγήσουν σε κάποια τρομερή κλιμάκωση της όποιας έντασης, αλλά δημιουργούν ένα υποτυπώδες υπόβαθρο ώστε να μπορούμε να στρέψουμε κι αλλού την προσοχή μας, πέραν των κωμικοτραγικών καταστάσεων που προκαλούν το εκάστοτε αλαλούμ.

Σαφέστατα, το "Η επιδίωξη της ευτυχίας" είναι ένα βιβλίο που δεν συντάραξε τον κόσμο μου, ούτε με έκανε να δω τον έρωτα με μια άλλη ματιά, μέσω μιας άλλης οπτικής απ' αυτή που τείνουμε να τον βλέπουμε, να τον αντιμετωπίζουμε και να τον ερμηνεύουμε οι περισσότεροι άνθρωποι. Ωστόσο, είναι ένα βιβλίο που διάβασα ευχάριστα, που με διασκέδασε και με ψυχαγώγησε, και που με απλό και άμεσο τρόπο μού αφηγήθηκε μια ιστορία που ήταν γλυκιά, τρυφερή, χαριτωμένη, με χιούμορ, μα πάνω απ' όλα ανθρώπινη, με χαρακτήρες γήινους και εξαιρετικά οικείους, προσφέροντάς μου, στο τέλος της ημέρας, αναγνωστικές στιγμές που με έκαναν να γελάσω με την καρδιά μου και ν' αναπολήσω κάπως, θα έλεγα, τα εφηβικά εκείνα χρόνια όπου τίποτα δεν φάνταζε ανυπέρβλητο στον έρωτα και που τα πάντα ήταν πασπαλισμένα με χρυσόσκονη, ακόμα και τα πιο παλαβά και παράλογα πράγματα στον κόσμο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5543-70-9