Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο ξαφνικός θάνατος ενός μαθητή του Σχολείου του Αγίου Στεφάνου –ενός μικρού ιδιωτικού οικοτροφείου στα βάθη του Νόρφολκ– που διέμενε στην Εστία Φλιτ τους σοκάρει όλους και ο διευθυντής του σχολείου σπεύδει να το χαρακτηρίσει τραγικό δυστύχημα.
Μόνο που η τοπική αστυνομία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και η υπόθεση αυτή γίνεται η αφορμή να επιστρέψει στο Σώμα η επιθεωρήτρια με τις πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της Τζάζμιν «Τζαζ» Χάντερ.
Η Τζαζ, παρότι εγκατέλειψε για προσωπικούς λόγους την αστυνομική καριέρα της στο Λονδίνο, δέχεται με βαριά καρδιά να ηγηθεί της έρευνας, για χάρη του πρώην αφεντικού της.
Με σύμμαχο ξανά τον πιστό αρχιφύλακά της Άλιστερ Μάιλς, η Τζαζ διεισδύει στην κλειστή κοινωνία του σχολείου.
Καθώς όμως αρχίζει να διερευνά τις συνθήκες του τραγικού χαμού του Τσάρλι Κάβεντις, τα γεγονότα αρχίζουν πολύ γρήγορα να παίρνουν μια άλλη, άκρως δυσάρεστη τροπή.
Αποκαλύπτεται ότι ο Τσάρλι ήταν ένας αλαζονικός τραμπούκος και ότι όλοι γύρω του είχαν εκτός από το κίνητρο και την ευκαιρία να αλλάξουν τα χάπια για την επιληψία που έπαιρνε σε καθημερινή βάση.
Κι ενώ το προσωπικό του σχολείου γίνεται μια γροθιά απέναντί της, η εξαφάνιση ενός νεαρού μαθητή, του Ρόρι Μίλερ, και ο θάνατος ενός ηλικιωμένου καθηγητή, ειδήμονα στις κλασικές σπουδές, παρέχουν στην Τζαζ σημαντικότατα στοιχεία, που όμως περιπλέκουν κι άλλο την έρευνα.
Όταν το χιόνι σκεπάζει τη χώρα και εξαφανίζεται άλλος ένας ύποπτος, η Τζαζ καλείται να αντιμετωπίσει και τους δικούς της δαίμονες…
Και τότε μια ειδεχθής ανακάλυψη στο σχολείο μετατρέπει αυτομάτως την έρευνα στη δυσκολότερη υπόθεση φόνου που έχει αναλάβει ποτέ στην καριέρα της.
Γιατί η Εστία Φλιτ κρύβει μυστικά πολύ πιο σκοτεινά απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ η Τζαζ…

Προσωπική άποψη:
Πέρασε ένας χρόνος απ' όταν η αγαπημένη συγγραφέας Lucinda Riley "έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικίας μόλις 55 ετών, έπειτα από μάχη τεσσάρων χρόνων με τον καρκίνο, σκορπίζοντας θλίψη όχι μόνο στην οικογένεια και στους οικείους της, αλλά και σε όλους τους αναγνώστες της, που την γνώρισαν και την αγάπησαν μέσα από τα βιβλία της. Δημοφιλέστερα όλων, εκείνα της σειράς "Οι κόρες των αστεριών", όπου φημολογούνταν πως θα ολοκλήρωναν τον κύκλο τους με οχτώ βιβλία και όχι εφτά όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν θα συμβεί τελικά, αφού δεν έχει ακουστεί πως η Riley είχε προλάβει να ολοκληρώσει την συγγραφή του όγδοου βιβλίου. Παρ' όλα ταύτα, η οικογένειά της φρόντισε να φτάσει στα χέρια μας ένα αδημοσίευτο έργο της, αρκετά έξω από τα συνηθισμένα της, το οποίο, σε προσωπικό επίπεδο, με έκανε να μελαγχολήσω και να σκεφτώ πόσα ακόμα είχε να μας δώσει, αλλά δεν πρόλαβε να το κάνει.

Στο Σχολείο του Αγίου Στεφάνου, ένα μικρό ιδιωτικό οικοτροφείο κρυμμένο στα βάθη του Νόρφολκ, λαμβάνει χώρα ο θάνατος ενός μαθητή που διέμενε στην Εστία Φλιτ. Ο διευθυντής του σχολείου θα τον χαρακτηρίσει ως ένα τραγικό δυστύχημα, όμως όλα δείχνουν πως για κάποιον λόγο βιάζεται να "κλείσει" το όλο ζήτημα χωρίς να προκληθεί μεγαλύτερο δράμα. Όμως, η τοπική αστυνομία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας κι έτσι αναλαμβάνει δράση, καλώντας μάλιστα την εξαιρετικά ευφυή και με μεγάλη εμπειρία επιθεωρήτρια Τζαζ Χάντερ να συνεργαστεί μαζί τους στις έρευνες. Και παρά που η Τζαζ έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση για προσωπικούς της λόγους, δεν μπορεί να αρνηθεί στο παλιό της αφεντικό αυτή τη χάρη. Η Τζαζ, μαζί με τον παλιό της γνώριμο, τον πιστό της αρχιφύλακα Άλιστερ Μάιλς θα εισβάλει στο οικοτροφείο προκειμένου να πραγματοποιήσει την έρευνά της, όμως όσα πρόκειται ν' ανακαλύψει έρχονται σε κόντρα με όσα οι υπεύθυνοι ήθελαν ν' αφήσουν να φανούν προς τα έξω.

Ο Τσάρλι δεν ήταν υπόδειγμα μαθητή, αλλά ένας τραμπούκος που έκανε πολύ κόσμο να υποφέρει στα χέρια του και κατ' επέκτασιν, κάποιος με πολλούς εχθρούς που σίγουρα δεν θα έχαναν την ευκαιρία να αλλάξουν τα χάπια της επιληψίας του με κάποια άλλα που θα τερμάτιζαν τη ζωή του. Επομένως, πολλοί είχαν κίνητρο και σίγουρα αρκετοί απ' αυτούς είχαν και την ευκαιρία να το αξιοποιήσουν. Και όσο το προσωπικό του σχολείου προσπαθεί να κρατήσει τους ερευνητές μακριά από τα άδυτά του, η εξαφάνιση ενός ακόμα μαθητή και ο ξαφνικός θάνατος ενός ηλικιωμένου καθηγητή, φέρνουν στο φως νέα στοιχεία που αφορούν την έρευνα και την ίδια στιγμή την περιπλέκουν ακόμα περισσότερο. Κι εκεί που τα πράγματα δεν φαίνονταν να μπορούσαν να χειροτερέψουν, μια ακόμα ειδεχθής ανακάλυψη που αφορά το σχολείο έρχεται στην επιφάνεια και η Τζαζ καλείται να φέρει εις πέρας όχι μόνο την πιο δύσκολη υπόθεση της καριέρας της, αλλά και ν' αντιμετωπίσει τα σκοτάδια του δικού της παρελθόντος.

Όπως προανέφερα, αυτό το είδος λογοτεχνίας δεν είναι αυτό που μας είχε συνηθίσει η Riley, όμως αποδεικνύεται ένα είδος στο οποίο θα μπορούσε να έχει διαπρέψει αν της είχε δοθεί η ευκαιρία. Και παρά που το κείμενο είχε γραφτεί πίσω στο 2006, φαντάζει εξαιρετικά φρέσκο και σύγχρονο, καταφέρνοντας να μας παρασύρει στην καρδιά μιας περίπλοκης και πολυδιάστατης αστυνομικής περιπέτειας, με έντονα στοιχεία θρίλερ που εντείνουν την αγωνία μας και οδηγούν τη δράση σε μια διαρκής κλιμάκωση, μέχρι το κρεσέντο αυτής, με έναν εκκωφαντικό τρόπο που μας ταράζει. Μια διαδρομή γεμάτη ανατροπές κι εκπλήξεις, κατά τη διάρκεια της οποίας καλούμαστε να συλλέξουμε στοιχεία, να τα ερμηνεύσουμε, να τα συνδυάσουμε και να εξηγήσουμε πως το παρελθόν και το παρόν έχουν έναν κοινό πυρήνα και πως αυτός πάλλεται πίσω από ένα πέπλο βίας κι αγριότητας.

Η Τζαζ είναι μια γοητευτική ηρωίδα, έξυπνη και μεθοδική, που παρατηρεί ακόμα και τις μικρότερες λεπτομέρειες γύρω της, εκεί που οι άλλοι δεν τα καταφέρνουν, αλλά χωρίς να ξεχνάει ν' ακούει και το ένστικτό της, συνδυασμός που την βοηθάει όχι μόνο να είναι μια ολοκληρωμένη κι άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, αλλά και μια ερευνήτρια με ιδιαίτερο χαρακτήρα και δεξιότητες που δεν περνάνε απαρατήρητες και που δεν μπορείς να μην θαυμάσεις. Εξαιρετική και η χημεία της με τον Μάιλς, με τους δυο τους ν' αποτελούν ένα ενδιαφέρον δίδυμο όπου κανείς δεν προσπαθεί να επισκιάσει τον άλλον, αλλά που αλληλοσυμπληρώνονται προκειμένου να φτάσουν σε έναν κοινό στόχο. Σε ό,τι αφορά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, είναι επίσης πολύ καλά ψυχογραφημένοι, αφού δεν αποτελούν απλά πιόνια σε μια σκακιέρα, αλλά ο καθένας, με τον δικό του τρόπο, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μιας παρτίδας που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποιος θα την κερδίσει.

Η αφήγηση ξεκινάει με έναν κάπως αργό τρόπο, αλλά όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στην ιστορία και στα μυστικά της Εστίας Φλιτ, τόσο ο ένταση αυξάνεται και ο ρυθμός επιταχύνεται, όχι βεβιασμένα, αλλά όπως ακριβώς απαιτείται ώστε να έχουμε τον απαιτούμε χρόνο να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, που συνθέτουν ένα παζλ χαρακτήρων και ιστοριών που έχουν τις ρίζες βαθιά μέσα στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι και το σήμερα διεκδικώντας ό,τι ο καθένας έχει ανάγκη. Μια πλοκή μυστηριώδης, καλοδουλεμένη και καλοδομημένη, με την συγγραφέα να έχει δώσει έμφαση ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, έτσι που όταν φτάσουμε στο τέλος της περιπέτειάς μας να μην έχουμε απορίες, παρά μονάχα θαυμασμό για το πόσο έξυπνα και μεθοδικά έχει χτίσει τα πάντα. Είμαι βέβαιη πως η Riley είχε σκοπό, αυτό το βιβλίο να είναι το πρώτο μιας σειράς με κεντρικούς ήρωες το δίδυμο αυτό, και είναι κρίμα που δεν θα τους ξανασυναντήσουμε στο μέλλον, ωστόσο, νιώθω ευγνώμων που τους γνώρισα έστω κι έτσι και που τους ακολούθησα σε αυτό το "παιχνίδι" ενάντια στον χρόνο, στο παρελθόν και στο παρόν.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucinda Riley
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-653-666-3