Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η είδηση δεν πέφτει πάνω στο κεφάλι της μονομιάς, σαν τη λεπίδα της γκιλοτίνας. Δεν υπάρχει ακαριαία καρατόμηση. Τίποτα τόσο ευσπλαχνικό. Αυτή η είδηση ταξιδεύει με το πάσο της, σέρνοντας τα πόδια της και αποκαλύπτοντας σταδιακά τη φρίκη της. Ωστόσο, αναγγέλλει την άφιξή της με βιαιότητα με ένα επίμονο σφυροκόπημα στην εξώπορτα του σπιτιού της Λούσι Λοκ.
Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.
Η Λούσι είχε όλα όσα επιθυμούσε: ένα όμορφο σπίτι, έναν αφοσιωμένο σύζυγο, τον Ντάνιελ, και δύο λατρεμένα παιδιά. Όμως ένα πρωί ο χρόνος σταματά. Το ιστιοπλοϊκό τους εντοπίζεται ακυβέρνητο να παραδέρνει στα ανοιχτά. Ο Ντάνιελ έχει εξαφανιστεί και εκείνη αρχίζει να αναρωτιέται μήπως ήταν ο σύζυγός της που πήρε το σκάφος τους και βγήκε στη θάλασσα; Αν αυτό ισχύει, πού μπορεί να βρίσκεται τώρα;
Ενώ ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας δυσκολεύει την επιχείρηση διάσωσης, η Λούσι σιγά σιγά λύνει τον γρίφο του τι συνέβη. Και ανακαλύπτει κάτι που θα τη βυθίσει σε έναν εφιάλτη χειρότερο απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Όπου κι αν βρίσκεται ο άντρας της, δεν είναι μόνος του. Μαζί με εκείνον αγνοούνται και τα παιδιά της.

Προσωπική άποψη:
Η πρώτη μου επαφή με τον Sam Lloyd και το έργο του έγινε πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν κυκλοφόρησε το εξαιρετικό βιβλίο του "Το δάσος της μνήμης", το οποίο μου προσέφερε μια πολύ πιο έντονη και σίγουρα πολύ ανώτερη αναγνωστική εμπειρία απ' αυτή που περίμενα. Ως εκ τούτου, όταν οι εκδόσεις Ψυχογιός ανακοίνωσαν πως θα εκδώσουν το νέο του βιβλίο με τίτλο "Φονική παλίρροια", περίμενα πως και πως για να το πάρω στα χέρια μου, παρά το γεγονός πως η πλοκή μού φάνηκε αρκετά... "βασική", θα μπορούσα να πω, ενώ κάπου μέσα μου είχα την αίσθηση πως: αυτό κάπου το έχω ξαναδεί. Ωστόσο, επειδή είμαι άνθρωπος που πιστεύω ακράδαντα πως δεν υπάρχει παρθενογένεση στην Τέχνη και πως δεν έχει σημασία αν μια ιδέα έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, αρκεί να βρεις τρόπο να την κάνεις δική σου, ο ενθουσιασμός και οι προσδοκίες μου δεν μειώθηκαν στο ελάχιστο -και όπως αποδείχθηκε, καλά έκαναν.

Η Λούσι είναι μαζί με τον άντρα της, Ντάνιελ, τα τελευταία εννιά χρόνια κι έχουν μια τέλεια ζωή. Είναι πολύ αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον και μαζί έχουν αποκτήσει δύο υπέροχα παιδιά τα οποία λατρεύουν. Ζουν σε ένα ψαροχώρι του Βόρειου Ντέβον, σε ένα όμορφο σπίτι με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό, και έχουν στήσει τις δικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά, προσφέροντάς τους ένα πολύ καλό βιωτικό επίπεδο. Όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά, μέχρι την ημέρα εκείνη όπου ο Ντάνιελ φεύγει από το σπίτι για να πάει στη δουλειά του και τα παιδιά τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες, χωρίς, όμως, κανείς να φαντάζεται τι θ' ακολουθήσει. Το οικογενειακό τους σκάφος θα βρεθεί από λιμενικό, ακυβέρνητο στη θάλασσα, να παρασύρεται απ' αυτήν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, που καθιστούν την όποια επιχείρηση διάσωσης εξαιρετικά δύσκολη. Και η πραγματικότητα της Λούσι θα γίνει ακόμα χειρότερη, όταν συνειδητοποιήσει πως δεν αγνοείται μόνο ο άντρας της, αλλά και τα παιδιά τους.

Ο Lloyd, παρά που πραγματεύεται ένα θέμα που το έχουμε δει αρκετές φορές σε διάφορες παραλλαγές, καταφέρνει να μας προσφέρει ένα βιβλίο που έχει μια αξιοπρεπέστατη πλοκή, καταφέρνοντας να διατηρήσει το ενδιαφέρον μας μέχρι το τέλος της αφήγησης αυτής, κάνοντάς μας ν' ακολουθήσουμε μία διαδρομή η οποία είναι πλούσια σε ανατροπές, με τη μία να είναι καλύτερη από την άλλη και να οδηγούν την ιστορία σε μονοπάτια που δεν περιμέναμε, βάζοντάς μας σε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία ανάλυσης των προοπτικών που είχαμε μπροστά μας, χωρίς, ωστόσο, να μπορούμε να είμαστε σίγουροι έστω και στο ελάχιστο για την τελική κατάληξη αυτών. Παρ' όλα ταύτα, κι επειδή πρέπει να λέμε και τα στραβά, ο αφηγηματικός ρυθμός ήταν κάπως... ανομοιόμορφος, γεγονός που ναι μεν δεν μας επηρεάζει ως προς το ενδιαφέρον μας απέναντι στην ιστορία, συνολικά, αλλά που μειώνει την ένταση σε ορισμένα σημεία, ενώ δεν θα έπρεπε να το κάνει -γιατί κακά τα ψέματα, το να διαλύεις την ένταση, ειδικά όταν αυτό δεν εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει.

Αφήνοντας, όμως, στην άκρη το τελευταίο, ο συγγραφέας, εκτός από ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή, μας προσφέρει κι ένα βιβλίο με εξαιρετικές οπτικές και συναισθηματικές αποτυπώσεις. Σε ό,τι αφορά το πρώτο κομμάτι, οι περιγραφές του σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την παλίρροια και τις επιπτώσεις όλων αυτών, είναι απλά συγκλονιστικές και κάνουν το στομάχι σου να σφίγγεται. Ακόμα περισσότερο δε, όταν διαβάζεις για το τι άφησαν πίσω τους, με ανατριχιαστικές περιγραφές και αποτυπώσεις εικόνων βίας που μόνο η φύση είναι ικανή να προσφέρει, αλλά που δεν είναι τόσο εύκολο να το μεταφέρει κανείς στο χαρτί, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολο όσο ίσως να πιστεύουν ορισμένοι. Κι όμως, ο Lloyd το καταφέρνει, με ειλικρίνεια, αληθοφάνεια και ρεαλισμό, φτάνοντας στα άκρα αρκετές φορές, πράγμα που δοκιμάζει τις αντοχές μας, το οποίο, όμως, έχει στο τέλος το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θα μιλήσουμε για το δεύτερο κομμάτι στο οποίο προαναφέρθηκα, αυτό της συναισθηματικής αποτύπωσης. Χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε πολλές λεπτομέρειες, καθώς δεν θέλω να χαλάσει τα στοιχεία "έκπληξης" που έχει να σας προσφέρει η ιστορία, και που όπως είπαμε δεν είναι λίγα, θα αρκεστώ στο να αναφέρω πως ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ως προς το ψυχογράφημα, ιδίως της Λούσι, και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις αυτής, η οποία περνάει απ' όλη την κατάσταση που βιώνουν τα άτομα τα οποία θρηνούν κάποια μεγάλη απώλεια, αλλά που παράλληλα δεν χάνουν βαθιά μέσα τους την ελπίδα πως ίσως όλα να είναι ένα ψέμα, ακόμα κι αν χρειαστεί ν' αμφισβητήσουν τους πάντες και τα πάντα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και όπου κι αν μπορεί να οδηγήσει, ακόμα κι αν αυτό είναι μια αιματηρή σύγκρουση που κανείς δεν θα περίμενε, ούτε καν θα φανταζόταν. Εν κατακλείδι, λίγο επαναλαμβανόμενο κι εκτός αφηγηματικού τέμπο, σε ορισμένα σημεία, αλλά κατά τ' άλλα, ένα δυνατό θρίλερ που σου παγώνει το αίμα και σε καθηλώνει, μα και που σε ξαφνιάζει και σε εκπλήσσει, ακόμα μπορεί και να σε σοκάρει, από έναν συγγραφέα που έχει αποδείξει πως μπορεί να πάρει την πιο απλή υπόθεση και να την κάνει να ξεχωρίζει, εμποτίζοντάς την με την αλήθεια και την παραστατικότητά του.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sam Lloyd
Μεταφραστής: Καλαϊτζής Νεκτάριος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-01-4454-3