Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μετά τον χωρισμό των γονιών του, ο Ren μετακομίζει από το Σικάγο σε μία κωμόπολη, όπου οι θρησκευόμενοι κάτοικοι θεωρούν το rock & roll και το χορό έργα του σατανά.
Η σύγκρουση με το κατεστημένο δεν θ’ αργήσει να έρθει, καθώς ο Ren, αρνούμενος να υποτακτεί στο σύστημα που τον περιβάλει θα προσπαθήσει να ξεσηκώσει τους νέους της πόλης ώστε ν’ αντιταχθούν σ’ όσα τους επιβάλλουν.

Προσωπική άποψη:
Η ηλικία αυτής ταινίας είναι σχεδόν όσο κι η δικιά μου. Σαφώς και δεν την είχα δει όταν κυκλοφόρησε. Και πάλι όμως ήμουν αρκετά μικρή όταν την πρωτοείδα. Αλλά ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μου άφησε το ίδιο όμορφο και ξεσηκωτικό συναίσθημα όταν τελείωσε. Φαίνεται πως ο άντρας μου κι ο κουμπάρος μας νοστάλγησαν την εποχή όπου οι μουσικές ταινίες ήταν στα forte τους. Την εποχή όπου τα “Flashdance” και “Fame” έκαναν πάταγο και ξεσήκωναν με τη μουσική τους διάθεση και το ρυθμό τους το κοινό. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και το “Footloose”.

Μια ταινία που συνδυάζει τη μουσική, το χορό κι ένα κοινωνικό φαινόμενο που απασχόλησε αρκετές αμερικάνικες πολιτείες τη δεκαετία του ’80. Ήταν μια εποχή όπου το rock & roll και η τάση των νέων προς την ατασθαλία προβλημάτιζε τις υποτιθέμενα πουριτανικές οικογένειες των ΗΠΑ. Φόβος τους πλημμύριζε καθώς πίστευαν πως η μόδα και η τάσεις της εποχής τους έσπρωχναν στο σεξ, στα ναρκωτικά και γενικότερα στις ανώριμες πράξεις.

Κατά συνέπεια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά τα οποία παρουσιάζονται στην ταινία δεν είναι ατοπήματα της φαντασίας του σεναριογράφου, αλλά απεικόνιση μιας πραγματικότητας που όσο κι αν φαντάζει μακρινή, υπήρξε πιο κοντινή απ’ όσο φανταζόμαστε. Και μπορεί να φαντάζει παράλογη, αλλά η κοινωνία έτσι λειτουργούσε. Και μέσα σ’ αυτό το ας το πούμε φασιστικό καθεστώς ένας νεαρός ήρθε για να ξυπνήσει τα κοιμισμένα πνεύματα. Να φέρει την αναστάτωση και να προσπαθήσει να περάσει στον κόσμο, ότι όσο κι αν προσπαθούν να κρατήσουν τη ζωή στάσιμη μέσα σ’ ένα πλαίσιο προστασίας, αυτή θα συνεχίσει να προχωράει. Κι όσο προσπαθείς ν’ αποφύγεις κάτι, τόσο αυτό έρχεται κοντά σου.

Όπου υπάρχουν χορευτικές σκηνές κόβουν την ανάσα. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου ο εξαγριωμένος Ren, σ’ ένα ξέσπασμα χορεύει μόνος του σ’ έναν ξέφρενο ρυθμό σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη. Απολαυστικές είναι επίσης η έναρξη και η λήξη της ταινίας, αν και σε πιο pop ρυθμούς, προσδίδοντας μια πιο χαρούμενη νότα. Και μέσω αυτών των ταινιών αγάπησα και τον χορό που τόσο πολύ με στιγμάτισε για όλη μου τη ζωή. Έκπληκτη όμως είναι κι η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Απ’ αυτές τις ταινίες έμαθα κι αγάπησα αυτό το είδος μουσικής, που αν και δεν είναι της εποχής μου, είναι διαχρονικό κι έχω τη βεβαιότητα πως θα περάσει σε πολλές γενιές ακόμα. Πρώτη φορά ας πούμε άκουσα σ’ αυτή την ταινία το “Holding Out For A Hero” της θεάς Bonnie Tyler το οποίο κι ερωτεύτηκα κι εξακολουθώ να είμαι ερωτευμένη μέχρι σήμερα.

Η σκηνοθεσία ιδιαίτερη, δεν θυμίζει κάτι από άλλες εποχές. Ανήκει σε άλλες εποχές! Με δυναμική και ταυτόχρονα ευαισθησία, απλότητα κι όλη την αθωότητα που διέκρινε το κλίμα εκείνης της κατά τ’ άλλα ατίθασης εποχής. Μέσα στη θαμπάδα των πλάνων μπορείς να διακρίνεις και την παραμικρή λεπτομέρεια που αν και μπορεί να φαντάζει ανούσια είναι κατά βάθος σημαντική.

Ο Kevin Bacon αμούστακος ακόμα σε κάνει να εκπλήσσεσαι ευχάριστα, αφού στα επόμενα χρόνια της καριέρας του έχουμε να τον θυμόμαστε μόνο μέσα από ρόλους κακών κι έχει χαραχτεί στο μυαλό μας έτσι. Είναι όμορφο να τον βλέπεις με όλη την αθωότητα και το πάθος εκείνης της ηλικίας σε κάτι τόσο διαφορετικό. Συγκινητικός ο John Lithgow στο ρόλο ενός ιερέα, που από ένα άσχημο χτύπημα της μοίρας αναστατώθηκε όλη του η ζωή κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω στη ζωή μιας ολόκληρης κοινότητας. Ο ρόλος του όμως έχει ενδιαφέρον, αφού κάτω απ’ το φαινομενικά σκληρό του πρόσωπο κρύβει μια βαθιά ευαίσθητη ψυχή έτοιμη να υποχωρήσει στο πρώτο ισχυρό ταρακούνημα.

Οι παλαιότεροι ας την ξαναδούν για να θυμηθούν όμορφες, ζωντανές στιγμές από τα νιάτα τους. Οι νεότεροι πάλι, αν δεν την έχουν δει, θα πρέπει να το κάνουν γιατί θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για μια κλασσική ταινία του είδους, όπου θα ‘ταν κρίμα κι άδικο να μην απολαύσουν. Απολαύστε την λοιπόν και λικνισθείτε στους ρυθμούς της.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Footloose
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Herbert Ross
Πρωταγωνιστές: Kevin Bacon, Lori Singer, John Lithgow, Dianne Wiest, Chris Penn
Παραγωγή: 1984
Διάρκεια: 107’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.footloosethemusical.co.uk/
http://imdb.com/title/tt0087277/
http://youtube.com/watch?v=nwBbMXYDsXw