Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένα μικρό αγόρι που μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο μετονομάζει τον εαυτό του σε Simon Templar και με το πέρασμα των χρόνων, γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς κλέφτες.
Ενώ ο Ivan Tretiak προσπαθεί να επαναφέρει τον κομουνισμό στην Ρωσία, η επιστήμονας Emma Russell ανακαλύπτει την ψυχρή σύντηξη, κάτι που μπορεί να καταστρέψει τα σχέδια του πρώτου.
Έτσι, ο Tretiak προσλαμβάνει τον Templar για να κλέψει την τεχνογνωσία αυτή απ’ την Emma έτσι ώστε να την εκμεταλλευτεί για προσωπικό του όφελος. Τα πράγματα θα πάρουν όμως διαφορετική τροπή όταν θα ερωτευτεί την Emma.

Προσωπική άποψη:
Κατασκοπευτική περιπέτεια της δεκαετίας του ’90 που η κινηματογραφική της εκδοχή καταδικάστηκε από τους θεατές και δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν ξέρω τι πιστεύει η πλειοψηφία για την ταινία αυτή, αλλά εγώ ανήκω σε εκείνους που την ευχαριστήθηκαν, πράγμα που δεν μου συμβαίνει συχνά με ταινίες του είδους.

Η ταινία έχει ότι χρειάζεται κάθε ταινία του είδους που σέβεται τον εαυτό της. Έναν επιστήμονα με μια μεγάλη ανακάλυψη για το καλό της ανθρωπότητας, έναν κακό που θέλει να την κλέψει και να την χρησιμοποιήσει προς όφελός του κι έναν γοητευτικό απατεώνα που φέρνει τα πάνω κάτω. Δεν σας ακούγεται πρωτότυπο έτσι; Και καλά κάνει γιατί δεν είναι. Το θέμα μερικές φορές δεν είναι η πρωτοτυπία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να πλασαριστεί μια συνηθισμένη ιδέα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας λαμβάνει χώρα στην παγωμένη Μόσχα. Εκπληκτικά τοπία και πλάνα ενός ψυχρού τόπου, που μοιάζει εχθρικός κι απροσπέλαστος. Η βία, η πορνεία και η εξαθλίωση έχουν απλώσει τα δίχτυα τους κατά μήκος και πλάτος της χώρας κι ανάμεσά τους ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας.

Ο Phillip Noyce είναι ένας σκηνοθέτης που τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει στο κινηματογραφικό στερέωμα αρκετές πολύ καλές ταινίες κάπου ανάμεσα στο θρίλερ και στην περιπέτεια. Όσο αδιάφορος κι αν φάνηκε σε πολλούς “Ο Άγιος”, για ‘μένα αποτελεί ακόμα μία πολύ καλή δουλειά το σκηνοθέτη. Έχει συνεχή ρυθμό, πάθος, ένταση κι αγωνία. Αν και λίγο-πολύ μπορούμε να φανταστούμε το τέλος, κατά την παρακολούθηση της ταινίας γινόμαστε μάρτυρες ανατροπών που κορυφώνουν το ενδιαφέρον. Σε συνδυασμό λοιπόν με το πλεονέκτημα που του δίνει η Μόσχα, συνέθεσε ένα πολύ όμορφο αισθητικά κολάζ.

Ο Val Kilmer στον ρόλο που επηρέασε και καθιέρωσε το στυλάκι που έχει μέχρι και σήμερα και που ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Ποτέ μου δεν τον συμπαθούσα και πολύ περισσότερο δεν τον εκτιμούσα ως ηθοποιό. Το να είσαι δυο μέτρα και να δέρνεις πολύ κόσμο για ‘μένα δεν αποτελεί αρκετά δυνατό στοιχείο για το βιογραφικό σου. Κι όμως... ο ρόλος του σ’ αυτή την ταινία είναι τόσο μυστηριώδης, τόσο γοητευτικός που σε κερδίζει. Πολύ πιθανόν σ’ αυτό να συμβάλλει η πολυπλοκότητα της προσωπικότητας του ήρωα, αφού κατά τη διάρκεια μεταμορφώνεται σε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, τους οποίους κάθε φορά χρησιμοποιεί με δομημένα στοιχεία σαν να ήταν πραγματικοί.

Το γιατί βέβαια πρέπει να υπάρχει πάντα μια γκόμενα στη μέση που πρέπει να βάζει τον καλό-κακό της υπόθεσης σε ηθικό δίλημμα και που με τα κάλλη της τον κάνει να σέρνεται δεν το έχω καταλάβει. Το αντιπαρέρχομαι όμως αυτό μόνο και μόνο επειδή γι’ αυτό το ρόλο επέλεξαν κάποια σαν τη Shue. Επιστήμονας, γλυκιά, σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Δεν την περιστοιχίζουν φανφάρες, φρου-φρου κι αρώματα κι έτσι είναι προσιτό το να την προσεγγίσεις.

Οι κακοί της υπόθεσης μπορεί να μην έχουν κάτι το ιδιαίτερο και να μην καθιερωθούν στην μνήμη σας ως οι πιο μνημειώδεις, ωστόσο ταιριάζουν στα Ρώσικα μαφιόζικα πρότυπα κι αισθητικά τουλάχιστον δεν είναι μια εικόνα που δεν αποδίδει λειτουργικά ή που ξενίζει.

Δεν ξέρω τι πιστεύετε, προσωπικά όμως θεωρώ ότι είναι απ’ τις πιο αδικημένες και συνάμα απολαυστικές ταινίες του είδους. Δράση, γρήγορη πλοκή, ένταση, ξύλο, έρωτα κι ένα τρελό κυνηγητό που ακόμα και να μην σας εντυπωσιάσουν θα σας κάνουν για δύο ώρες να περάσετε ευχάριστα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Άγιος
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Phillip Noyce
Πρωταγωνιστές: Val Kilmer, Elisabeth Shue, Rade Serbedzija, Henry Goodman, Alun Armstong
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 116’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0120053/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Saint_(film)