Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Μπέλλα μετακομίζει στο Φορκς, μια μικρή, μόνιμα βροχερή πόλη πιστεύοντας ότι την περιμένει η πιο βαρετή περίοδος της ζωής της. Όμως από τη στιγμή που θα γνωρίσει τον αινιγματικό Έντουαρντ, η ζωή της θα πάρει μια συναρπαστική και τρομακτική στροφή.
Ο Έντουαρντ, που είναι βρικόλακας, είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να διατηρεί την πραγματική του ταυτότητα μυστική στη μικρή κοινότητα του Φορκς. Όμως τώρα πια κανείς δεν είναι ασφαλής, και περισσότερο απ’ όλους η Μπέλλα.
Το ζευγάρι θα βρεθεί να ισορροπεί επικίνδυνα στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα στην επιθυμία και τον κίνδυνο.

Προσωπική άποψη:
Είχε πολύ καιρό που κατάφερε ένα βιβλίο να με συνεπάρει. Αν και ποτέ μου δεν υπήρξα λάτρης της φανταστικής λογοτεχνίας, οι ιστορίες με μυθικά πλάσματα πάντα με γοήτευαν. Και είχα ίσως από εποχή Anne Rice να δω να εκτυλίσσεται τόσο όμορφα, μεθοδικά και συνάμα ανατρέψιμα, μια τέτοια ιστορία μπροστά στα μάτια μου. Μια ιστορία που κατάφερε να μου προκαλέσει ρίγη και συγκίνηση. Μια ιστορία που δύσκολα να μην γίνεις κομμάτι της και που ακόμα πιο δύσκολα θα πάψεις να σκέφτεσαι όταν θα την έχεις ανυπόμονα και αδιάκοπα ρουφήξει.

Αυτή είναι η ιστορία της Μπέλλα και του Έντουαρντ, μια ιστορία για μια σχέση τόσο απόκοσμα αταίριαστη, όσο και δυνατόν ταιριαστή. Μια ιστορία που αμφιταλαντεύεται μεταξύ σωστού και λάθος, μια ιστορία όπου η λογική έρχεται σε συνεχή κόντρα με το παράλογο, μια ιστορία όπου κάθε φόβος μοιάζει μίασμα μπροστά στο πάθος. Ένας μόνο είναι ο κανόνας! Ότι οι κανόνες που υπάρχουν δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί όσο και αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να πας κόντρα σε αυτό που προστάζει η ψυχή. Ακόμα και όταν το μυαλό πάλλεται, ακόμα και όταν η λογική βασανίζεται να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, ενάντια στο παθιασμένο συναίσθημα δεν μπορεί να βγει νικητής.

Σχεδόν απ’ το εξώφυλλο μπορεί κανείς να καταλάβει την αλληγορική σημασία της εισαγωγής. Η Μπέλλα και ο Έντουαρντ, αποτελούν ο ένας για τον άλλον, την αμαρτία του κόσμου τους. Ο καθένας τους χωριστά, είναι κάτι αντίστοιχο με το μήλο που χάλασε την ισορροπία του Παραδείσου. Το να το γευτούν μπορεί να είναι λυτρωτικά γλυκό για να ικανοποιήσουν το πάθος τους, ένα πάθος που είναι περισσότερο εγκεφαλικό από σωματικό, μπορεί όμως να είναι εξίσου επικίνδυνο, τόσο για τους ίδιους αν χαθεί ο έλεγχος, όσο και για όλους εκείνους που συνθέτουν τον κόσμο του. Το παιχνίδι όμως των λέξεων και κυρίως των βλεμμάτων μεταξύ τους ξεκινάει και παρασύρονται, και μαζί τους παρασύρεσαι κι εσύ. Ο ανόητος αμνός, ερωτεύτηκε το άρρωστο, μαζοχιστικό λιοντάρι.

Όσο επικίνδυνο είναι αυτό που δένει τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές, είναι άλλο τόσο δυνατό και αδιαπέραστο. Στον έρωτα δεν υπάρχει λογική, ακόμα και αν είναι αταίριαστος. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην προσωπική ευτυχία, μόνο που ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει δεν είναι πάντα εύκολος. Οι επιλογές μας καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Και η δύναμη ή η αδυναμία του να κάνουμε αυτές τις επιλογές, φαίνεται εδώ δυνατά, παθιασμένα και ξεκάθαρα. Ο ένας είναι έτοιμος να προστατέψει τον άλλον ακόμα και αν αυτό σημαίνει να χαθεί η δικιά του ζωή. Όταν ο άλλος είναι η ζωή σου, ποιο το νόημά της αν χαθεί;

Το ψυχρό και σχεδόν σκοτεινό Φορκς, προσφέρει μια μεταμοντέρνα γοτθική αίσθηση που ξεφεύγει απ’ αυτήν που επιβάλλει η κατεστημένη αισθητική. Τα πάντα μοιάζουν επικίνδυνα, όμως ταυτόχρονα, είναι τόσο μαγευτικά, τόσο γοητευτικά, σαν να θαρρείς, πως κανείς δεν θα μπορούσε να αντισταθεί, περιτριγυρισμένος από μια τέτοια αίσθηση. Μπορείς σχεδόν να αισθανθείς την ψυχρή ατμόσφαιρα, να μυρίσεις το βρεγμένο χώμα του δάσους, να περπατήσεις και να αναζητήσεις μαζί με την Μπέλλα τις απαντήσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην προσωπική σου λύτρωση.

Κι αν οι κεντρικοί ήρωες πλην της Μπέλλα είναι βρικόλακες, πλάσματα αιμοβόρα και απόκοσμα, αναγεννημένα από τον ψυχρό κόσμο της νύχτας, η γοητεία που ασκούν είναι αδύνατον να σου προκαλέσει φόβο, είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητη και πολύ περισσότερο, είναι αδιανόητο το να μην σε αιχμαλωτίσει. Γλαφυρά και καθόλου κουραστικά, η Meyers, περιγράφει με τέτοιον τρόπο, ειδικά τον Έντουαρντ, όπου είναι σαν να τον βλέπεις, σαν τα τέλεια χαρακτηριστικά του να σε παγιδεύουν σε μια δίνη σκέψεων και εικόνων, που δύσκολα μπορείς να συγκρίνεις με κάτι άλλο.

Ο κόσμος των βρικολάκων, ξετυλίγεται μπροστά στον αναγνώστη σταθερά και μαγικά. Οι λεπτομέρειες δεν ξεχύνονται για να σε πνίξουν, αλλά δίνονται σε μικρές δόσεις, τόσες που μπορείς να αντέξεις, τόσες που μπορείς να επεξεργαστείς, τόσες που να μπορείς να κατανοήσεις, ώστε η αρχική λαχτάρα για απαντήσεις, να μην μετατραπεί σε κόλαση ενός ανεξέλεγχτου φόβου προς αυτό που δεν μπορείς να αντιληφθείς. Τίποτα δεν μένει κρυφό, δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η μαγεία, του να μπορείς να αντέξεις και να δεχτείς ακόμα και την πιο δύσκολη και σκληρή αλήθεια, την προσωπική αλήθεια αυτή των ηρώων.

Ένα δυνατό και γεμάτο συναισθήματα ρομάντζο, με φόντο τον γοητευτικό και σκοτεινό κόσμο των βρικολάκων, που έρχεται να συναντήσει και να δεθεί με το ανθρώπινο εκείνο στοιχείο που στερήθηκε με την αλλαγή της φύσης του. Η γραφή της συγγραφέως, δημιουργική και ρευστή, όχι μόνο δεν θα σας κουράσει, αλλά θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο με τέτοια δυνατά συναισθήματα και εικόνες, που δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε, συνδυάζοντας τον ρομαντισμό με τον έξυπνο, χιουμοριστικό αυτοσαρκασμό. Σε έναν κόσμο, όπου ανάμεσα στην πάλη του σωστού και του λάθους, της λογικής και του παράλογου, καλείστε να πάρετε θέση και πιστέψτε με, αυτό είναι το εύκολο! Το δύσκολο θα είναι να σβήσει το συνεχές χαμόγελο που θα σχηματιστεί στα χείλη σας κατά την διψασμένη σας ανάγνωση. Το απαγορευμένο στην πιο μαζοχιστικά απολαυστική εκδοχή του.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephenie Meyer
Μεταφραστής: Λατσίνου Βασιλική
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 531
ISBN: 978-9606665240