Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο αμετάκλητος έρωτας με ένα βρικόλακα είναι ταυτόχρονα φαντασίωση και εφιάλτης, συνυφασμένα μαζί σε μια πραγματικότητα που κορυφώνεται επικίνδυνα για την Μπέλλα Σουάν.Με το έντονο πάθος της για τον Έντουαρντ Κάλεν να την τραβάει προς την μια κατεύθυνση, και τη βαθιά της σύνδεση με το λυκάνθρωπο Τζέικομπ Μπλακ να την τραβάει από την άλλη, η Μπέλλα έχει αντέξει ένα θυελλώδη χρόνο πειρασμού, απώλειας και διαμάχης για να φτάσει στην τελική κρίσιμη καμπή.
Η επερχόμενη επιλογή της μεταξύ του να γίνει μέλος του σκοτεινού, αλλά μαγευτικού κόσμου των αθανάτων ή να ακολουθήσει μια ανθρώπινη ζωή έχει γίνει η κλωστή από την οποία κρέμεται η μοίρα δύο φυλών. Τώρα που η Μπέλλα έχει πάρει την απόφασή της, μια αναπάντεχη αλυσίδα πρωτοφανών γεγονότων πρόκειται να εκτυλιχθεί με ενδεχομένως ολέθριες και ανεξιχνίαστες συνέπειες.
Τη στιγμή ακριβώς που τα ξεφτισμένα νήματα της ζωής της Μπέλλα φαίνονται έτοιμα να γιατρευτούν και να ενωθούν ξανά, θα μπορούσαν να καταστραφούν για πάντα;

Προσωπική άποψη:

Το 4ο και τελευταίο μέρος της ερωτικής ιστορίας ανάμεσα σε έναν βρικόλακα και μια θνητή, δια χειρός Stephanie Meyer, είναι γεγονός. Το τελευταίο βιβλίο της σειράς έρχεται να ολοκληρώσει το ταξίδι αυτού του ανεπανάληπτου έρωτα, αυτού του ασύλληπτου πάθους. Μια σειρά βιβλίων που σχολιάστηκε πολύ, που κάποιοι μίσησαν αλλά πολλοί περισσότεροι λάτρεψαν, ανάμεσά τους κι εγώ. Και πως να μην το λατρέψω άλλωστε όταν με γέμισε με τέτοια ανεπανάληπτα συναισθήματα αγάπης, συναισθήματα που δυστυχώς έπρεπε και έφτασαν πλέον στο τέλος τους.

Η Μπέλλα καλείται οριστικά να επιλέξει ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, έχοντας περάσει από την αμφιταλάντευση στην απόλυτη πλέον συνειδητοποίηση και αποδοχή των θέλω της αλλά και των συνεπειών τους. Τι γίνεται όμως όταν η ζωή σου είναι ο θάνατός σου; Όταν όλο σου το είναι, ο λόγος για να ζεις συνεπάγεται ότι πρέπει να αφήσεις πίσω σου τα πάντα, τον κυριολεκτικό ορισμό της ζωής για να ακολουθήσεις μια διαφορετική του προέκταση; Μια ζωή δίχως καρδιοχτύπι, δίχως ανάσα αλλά μια ζωή που ταυτόχρονα, θα είναι γεμάτη από αιώνια και ανεξάντλητη αγάπη. Αυτή την επιλογή έχει να κάνει η Μπέλλα και δεν είναι μόνο ο Έντουαρτ αυτή τη φορά που μπορεί να της την στερήσει, είναι όμως ο μόνος που μπορεί να της δώσει νέα.

Μπορείς να αγαπάς αυτόν που σου στερεί την ζωή; Μπορείς να αφεθείς ολοκληρωτικά στα χέρια εκείνου που σε σκοτώνει; Μπορείς να το κάνεις, όταν η ευτυχία σου ολοκληρώνεται με τον θάνατο στα χέρια του. Όταν ο θάνατος που θα σου προσφέρει, θα σε βυθίσει στο σκοτάδι της δύσης της ζωής σου για να σε οδηγήσει στην χαραυγή του τίτλου, στο πρώτο φως μιας νέας ζωής που δεν θα έχει τελειωμό. Αντέχεται άραγε η αιωνιότητα; Όταν την περνάς μόνος σου, αβάστακτα. Όταν όμως έχεις κάποιον να την μοιραστείς, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και έτσι είναι για την Μπέλλα αφού, ο θάνατός της δεν είναι το τέλος της ζωής της αλλά, το ξεκίνημα μιας νέας, διαφορετικής, που δεν μπορεί να την κρατήσει μακριά από εκείνον που αγαπάει ολοκληρωτικά.

Η Μπέλλα μέχρι σήμερα, παρά το παθιασμένο του χαρακτήρα της, ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος σε μια εύθραυστη αλυσίδα που εύκολα μπορούσε να γίνει κομμάτια. Αυτό όμως αλλάζει μαζί με εκείνη. Αυτή την αλλαγή προδιαθέτει και το ίδιο το εξώφυλλο του βιβλίου. Αναπαριστά την μετάσταση της ηρωίδας από ένα στάδιο σε ένα άλλο. Από απλός στρατιώτης σε μια παρτίδα σκακιού που δεν καθοδηγούσε, γίνεται η πιο ισχυρή, η βασίλισα του παιχνιδιού, εκείνη που μπορεί να γκρεμίσει τους άλλους από τις θέσεις τους, εκείνη που θα κάνει την αδυναμία της μια ξεχωριστή δύναμη και τελικά, θα είναι εκείνη ο μοναδικός ανάμεσα σε όλους που μπορεί να προστατέψει αυτά που αγαπάει. Αφήνοντας πίσω την παλιά της ζωή για να περάσει στη νέα, κρατάει εκείνα τα στοιχεία που μας έκαναν να την αγαπήσουμε, όχι για να μην ξεχάσει τον παλιό της εαυτό αλλά, για να τον συνδέσει με το νέο, πιο εξελιγμένο, πιο όμορφο, πιο δυνατό, πιο ολοκληρωμένο αφού, δεν υπάρχουν πλέον κενά που να μην είναι σε θέση να καλύψει.

Η Meyer οδηγεί την σχέση των δύο ερωτευμένων νέων στην απόλυτη ολοκλήρωσή της. Στην ολοκλήρωση στα μάτια του κόσμου, στα μάτια των δικών τους μα κυρίως, στα μάτια τα δικά τους. Μια ολοκλήρωση που έχει διαφορετικές προεκτάσεις, ανάλογα από ποιο πρίσμα θα την δεις κι εμείς, την βλέπουμε μέσα από όλες. Μέσα από το πρίσμα του λογικού και του παράλογου, του επιθυμητού που επιτρέπεται να έχεις και εκείνου που είναι απαγορευμένος καρπός σε μια ζωή γεμάτη εμπόδια, που δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί πουθενά. Όχι τουλάχιστον, μέχρι να παρθεί η απόφαση εκείνη που θα φέρει τις ισορροπίες, που θα τους φέρει όλους ισάξιους διεκδηκητές της αιωνιότητας, στο ίδιο επίπεδο. Η μοναδική εκείνη απόφαση που αποτέλεσμά της θα είναι ένα μοναδικό παιδί, το παιδί που στο πρόσωπό του ολοκληρώνεται η αγάπη του ζευγαριού.

Για πρώτη φορά βλέπουμε όμως κι ένα μέρος της ιστορίας μέσα από τα μάτια ενός τρίτου προσώπου, όχι της Μπέλλα, αλλά ούτε και του Έντουαρτ. Αυτό το μέρος το βλέπουμε μέσα από τα μάτια του Τζέικομπ ενός ανθρώπου που ακόμα κι αν δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, αποτέλεσε σημαντικό καταλύτη, έναν κρίκο ζωτικής σημασίας στην εξέλιξη της ιστορίας. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ποια είναι η λογική και το συναίσθημα αυτού του χαρακτήρα. Ποιες είναι οι σκέψεις του με βάση τις οποίες πράττει ότι έχει να πράξει. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη όπου τα δύο, είναι δικαιωματικά της Μπέλλα. Όμως, το βιβλίο του Τζέικομπ, αποδεικνύεται παρά τις επιφυλάξεις μας ζωτικό, το τρίτο μάτι σε μια στιγμή της ιστορίας που η Μπέλλα είναι ανίκανη να μας δείξει μέσα από τις σκέψεις της, όσα θα θέλαμε, όσο θα έπρεπε να αφομιώσουμε την στιγμή εκείνη.

Και μέσα από όλα αυτά οδηγούμαστε σε μια αδιάκοπη διαδρομή από την κόλαση στον παράδεισο και από τον παράδεισο στην κόλαση. Η ευτυχία για τον Έντουαρτ και την Μπέλλα, αλλά και για όλη την οικογένειά τους, δεν έρχεται αβίαστα και χωρίς πόνο ή θυσίες. Ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη καθώς πάθη, πόθοι και συμφέροντα κάνουν την εμφάνισή τους και κρυμμένα ή ξεχασμένα μυστικά βγαίνουν στο φως, οδηγώντας τόσο εμάς όσο και τους ήρωες σε νέους δρόμους. Δεν μπορούν όμως όλοι να είναι νικητές. Απρόοπτα! Αυτά είναι που καθορίζουν πλέον το παιχνίδι! Δεν μπορείς να τα αποφύγεις, απλά τα δέχεσαι περιμένοντας καρτερικά και όταν αυτά έρθουν, σε έχουν αλλάξει τόσο που το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τα προστατέψεις, να πας κόντρα σε νόμους και κανόνες, όσο βίαιο, όσο επικίνδυνο και αν είναι το κάλεσμά τους.

Το βιβλίο κατά την παγκόσμια κυκλοφορία του δεν εξέλαβε και τις καλύτερες των κριτικών όμως, δεν είμαι σίγουρη αν το γεγονός πηγάζει από την απογοήτευση του περιεχομένου ή από την απογοήτευση ότι το παραμύθι που τόσο αγάπησαν έφτασε στο τέλος του. Η τετραλογία αυτή είναι η ιστορία της Μπέλλα, μια ιστορία για μια κοπέλα που μπόρεσε να ζήσει τον έρωτά της με πάθος, στον απόλυτο βαθμό, θυσιάζοντας τα πάντα γι’ αυτό, για να κερδίσει τα πάντα από αυτόν αφού, μαζί με τον Έντουαρτ, την κόρη τους αλλά και τη νέα της οικογένεια, συνδεμένη με το παρελθόν και το μέλλον της, κατάφερε να βρει το φως μέσα στο σκοτάδι της αιωνιότητας, ολοκληρώντας το ταξίδι της, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω της την αγωνία και τους φόβους, όχι επειδή της το χάρισε κανείς αλλά, επειδή το διεκδίκησε και το κέρδισε. Ο επίλογος του έπους του “Λυκόφως”, της αφήγησης της Μπέλλα, έφτασε στο τέλος της κόβωντάς μας την ανάσα!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephenie Meyer
Μεταφραστής: Λατσίνου Βασιλική
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 813
ISBN: 978-960-6665-36-31