Συνοπτική περίληψη του έργου:
Όταν οι Littles αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα νέο μέλος στην οικογένειά τους, ο μικρός τους γιος, ο George, ζητάει ένα μικρότερο αδερφό και όχι έναν μεγαλύτερο.
Νέο μέλος της οικογένειας επιλέγεται ένα μικρό ποντίκι, ο Stuart Little, ο οποίος ενώ έχει ξετρελάνει τους νέους τους γονείς δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον νέο του αδερφό.

Προσωπική άποψη:
Ο Stuart είναι ένα χαριτωμένο, χαρούμενο, λευκό και ορφανό ποντικάκι. Είναι ακριβώς εκείνη η φιγούρα που κάθε παιδί θα λάτρευε, είτε γιατί θα ήθελε να είναι μέρος της οικογένειάς του, είτε γιατί θα ήθελε να τον έχει για κατοικίδιο. Η ταινία ωστόσο προτιμάκι επιλέγει την πρώτη εκδοχή και τον κάνει υιοθετημένο μέλος μιας οικογένειας ανθρώπων. Η οικογένεια αυτή είναι η απόλυτη εκπροσώπηση της θαλπωρής, της αγάπης και της αλληλοκατανόησης, το ιδανικό δηλαδή περιβάλλον για κάθε παιδί.

Σίγουρα η υπόθεση της ταινίας είναι αλλόκοτη, όσο φυσιολογικά κι αν την αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές και οι γύρω τους. Μια οικογένεια ανθρώπων που αποφασίζει και υιοθετεί ένα ορφανό ποντίκι που μιλάει και μάλιστα, ο περίγυρός τους το αντιμετωπίζει σαν κάτι απόλυτα εφικτό. Μιλάμε όμως για ένα παιδικό, χαριτωμένο παραμμυθάκι οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η φύση του αυτή με την ρεαλιστικότητα δεν είναι δυνατόν να συμβαδίζουν. Κατά συνέπεια επιλέγεις! Θες να δεχτείς την πιθανότητα και να συνεχίσεις την προβολή ή να μείνεις προσηλωμένος στον πραγματικό κόσμο επιλέγοντας κάτι διαφορετικό;

“Ο Ποντικο-μικρούλης” είναι μια όμορφη, έξυπνη και δημιουργική ιστορία και δεν είναι τυχαίο ότι λατρεύτηκε από τους μικρούς μας φίλους. Αποτελώντας μεταφορά του επιτυχημένου βιβλίου του E.B. White, προκάλεσε πολλά χαμόγελα, μικρών και μεγάλων, ενθουσιασμό και ώρες οικογενειακής χαράς και διασκέδασης μπροστά στην μεγάλη και την μικρή οθόνη. Το σενάριο έπεσε στα χέρια του M. Night Shyamalan που προς μεγάλη μας έκπληξη, επέδειξε πως όταν κι εφόσον έχει την καλή διάθεση, μπορεί να δημιουργήσει υπέροχα σενάρια ακόμα και σε οικογενειακού περιεχομένου ταινίες.

Ως προς το animation η Sony έκανε εξαιρετική δουλειά αφού τίποτα δεν μαρτυρά την ψηφιακή καταγωγή του μικρού ποντικού αλλά και των γάτων της γειτονιάς. Αν δεν γνωρίζαμε πως αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμμύθια, σίγουρα θα κοιτάγαμε καχύποπτα από ‘δω και μπρος τα κατοικίδιά μας. Όμως δεν είναι από μόνο του ικανό στοιχείο για να κρατήσει την ταινία ψηλά. η σκηνοθεσία έπεσε στα χέρια του Rob Minkoff ο οποίος είχε μαγέψει το 1994 το κοινό με το “The Lion King”, μια ταινία κινουμένων σχεδίων που έμελλε να μείνει ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου και να την γράψει με χρυσά γράμματα η ιστορία.

Ο Michael J. Fox δανείζει την φωνή του στον Stuart και θα λέγαμε ότι το κάνει μοναδικά. Είναι απολαυστικός κι έστω κι αν δεν το βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι δίνει όλο του το είναι στον ρόλο αυτό. Η Davis είναι απίστευτα γλυκιά, γοητευτική, σικάτη και τρυφερή στον ρόλο της μαμάς της οικογένειας. Ο Laurie από την άλλη είναι απολαυστικός σε έναν υπέρ του δέοντος τρυφερό και γλυκανάλατο ρόλο, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ’ ότι τον έχουμε συνηθίσει στην τηλεοπτική σειρά “House”.

Ξενικώντας να δεις κριτικά την ταινία του “Ποντικομικρούλη”, σίγουρα είσαι χαμένος από χέρι. Είναι μια ταινία που απευθύνεται κατ’ εξοχήν σε παιδία και από ΄κει κι έπειτα, στους ενήλικες εκείνους που έχουν κρατήσει το παιδί φυλαγμένο μέσα τους. Αν καθήσεις αναπαυτηκά στον καναπέ σου με μοναδικό σκοπό να την παρακολουθήσεις και να διασκεδάσεις, εσύ θα είσαι ο κερδισμένος. Αν πάλι όχι, κακό του κεφαλιού σου γιατί πολύ απλά πρόκειται για μια άριστη οικογενειακή πρόταση με στιγμές γέλιου και συγκίνησης αλλά και μηνύματα σχετικά με τον θεσμό και της σχέσεις της οικογένειας.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Stuart Little, Ο Ποντικο-μικρούλης
Είδος: Παιδική
Σκηνοθέτης: Rob Minkoff
Πρωταγωνιστές: Michael J. Fox, Geena Davis, Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki, Brian Doyle-Murray, Estelle Getty, Julia Sweeney, Dabney Coleman, Nathan Lane
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 84’

Επίσημο site:
http://www.stuartlittle.com/