Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Ella, μια νεαρή κοπέλα μετά από ένα μαγικό ξόρκι είναι καταδικασμένη να υπακούει στις προσταγές όλων.
Όταν ο πατέρας της ξαναπαντρεύεται και μπαίνει στη ζωή της η κακιά μητρία και οι κακομαθημένες κόρες της, η Ella θα πρέπει να τις υπακούει.
Προσπαθώντας να απελευθερωθεί από την κατάρα αποφασίζει να πάει στο μαγεμένο δάσος για να βρει το αντίδοτο.

Προσωπική άποψη:
Φταίω εγώ που μεγαλώνω και δεν μπορώ να βρω την μαγεία σε ταινίες με παραμμυθένια υπόθεση; Ή μήπως φταίνε οι ίδιες οι ταινίες που όσο κι αν θα ήθελαν να καρπωθούν τον τίτλο του παραμμυθιού δεν τα καταφέρνουν; Ξεκινώντας να δεις μια ταινία σαν την “Έλλα” σαφέστατα δεν περιμένεις κάτι από κλασσικό παραμμύθι της Disney όμως, ευελπιστείς ότι θα παρακολουθήσεις κάτι που τουλάχιστον θα αγγίζει τα όρια του ευχάριστου. Η πραγματικότητα βέβαια, δεν εμφανίζεται τόσο ελαστική κι εύκολη.

Με φόντο ένα τεράστιο βασίλειο σαν κουκλόσπιτο, οι ήρωες τρέχουν να περισώσουν ότι μπορούν. Άλλος την ζωή του, άλλος την αξιοπρέπειά του, άλλος την αγάπη του, άλλος την κακία του. Φυσικά υπάρχει το όμορφο πριγκιπόπουλο που αναμένεται να ανέβει στον θρόνο, υπάρχει η γλυκιά κοπέλα που θα ερωτευτεί, οι κακιασμένες αδερφές της, η νεράιδα που θα πραγματοποιήσει την επιθυμία της γλυκιάς κοπέλας, υπάρχει και ο κακός συγγενής του πρίγκιπα που θέλει σαν τρελός τον θρόνο για τον εαυτό του. Άρα που είναι το πρόβλημα;

Το βασίλειο μπορεί να είναι φωτεινό, γεμάτο χρώματα και εικόνες όμως μοιάζει τόσο πλαστικό, σαν κακής κατασκευής παιχνίδι κινέζικης εταιρείας. Ο πρίγκιπας έχει μια γοητεία αλλά δεν έχει και δείγματα τρομερής ευφυίας. Η νεράϊδα κάθε άλλο παρά καλή είναι αφού αποτελεί την μπεκροκανάτα και το party animal του βασιλείου και δεν την βρίσκεις που να χαλάει ο κόσμος. Οι αδερφές επιβεβαιώνουν τον τίτλο ηλιθιότητας παρά τον τίτλο κακίας ενώ ο κακός θείος του πρίγκιπα μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος από το χαζοχαρούμενο φίδι σύμβουλό του. Η γλυκιά κοπέλα είναι η μόνη που κάπως περισσώζεται, έστω κι αν είναι αναγκασμένη να κάνει γελοιότητες.

Νομίζω ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας, Tommy O`Haver, πρέπει να ήταν τόσο πιωμένος όσο η νεράϊδα της ιστορίας όταν δέχτηκε να την αναλάβει. Δεν δικαιολογείται αλλιώς το να έχει στο βιογραφικό του την “Έλλα” και τρία χρόνια αργότερα το “An American Crime”. Ίσως βρήκε γοητευτικό το να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Gail Carson Levine όμως και πάλι, το τελικό αποτέλεσμα, όχι απλά δεν δικαιώνει την δουλειά του και την προσπάθειά του αυτή αλλά, αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι το παραμμύθι είναι κάτι που δεν το έχει.

Η Hathaway πρέπει μέχρι σχετικά πρόσφατα να έσερνε μεγάλο παιδικό τραύμα μαζί της. Μόνο έτσι θα μπορούσα να εξηγήσω το γεγονός ότι την έχουμε δει από τότε που έκανε τα πρώτα βήματα στην καριέρα της, τέσσερις τουλάχιστον φορές να υποδύεται μια πριγκίπισσα, χωρίς να συμπεριλάβω τις φορές εκείνες που εμφανίστηκε σε άλλα παραμμύθια τύπου, “Η Κοκκινοσκουφίτσα”. Δεν θα το αρνηθώ, είναι χαριτωμένη σε τέτοιους ρόλους αλλά θεωρώ ότι με άλλες της δουλειές έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από την εικόνα του όμορφου κοριτσόπουλου.

Το λοιπό cast είναι για κλάματα σχεδόν τόσο, όσο και οι χαρακτήρες τους οποίους καλούνται να υποδηθούν. Και μπορεί ο Dancy να είναι αρκετά γοητευτικός για τον ρόλο του πρίγκιπα ενός παραμμυθιού, δεν μπορείς να παραβλέψεις εύκολα το ελαφρώς κενό βλέμμα του, κενό ακόμα και για μια τέτοια ερμηνεία. Η Driver είναι η μοναδική χαριτωμένη παρουσία που περισσώζεται μέσα από το σύνολο μιας μάλλον ξεπεσμένης επιλογής ηθοποιών.

Η “Έλλα Η Μαγεμένη” είναι μια ταινία που απευθύνεται καθαρά σε ένα κοινό που δεν ξεπερνάει την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Είναι το ηλικιακό εκείνο όριο που τα κορίτσια συνειδητοποιούν ότι ο πρίγκιπας καβάλα στο άσπρο άλογο δεν θα έρθει ποτέ και ότι όσο κι αν λαχταράνε, δεν θα γίνουν ποτέ πριγκίπισσες σε κάποιο παραμμύθι μέσα σε μια ροζ τσιχλόφουσκα. Αν θέλετε να δείτε μια ταινία τύπου κουκλόσπιτο, η συγκεκριμένη είναι μια σαχλοκωμική επιλογή που θα έπρεπε να την κάνετε μόνο αν είστε γονείς και θέλετε να περάσετε μιαμίση ώρα με τα παιδάκια σας μπροστά στην τηλεόραση.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Έλλα Η Μαγεμένη
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Tommy O`Haver
Πρωταγωνιστές: Anne Hathaway, Hugh Dancy, Cary Elwes, Minnie Driver, Vivica A. Fox, Joanna Lumley, Patrick Bergin, Jimi Mistry
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 96’

Επίσημο site:
http://www.miramax.com/ellaenchanted/