Δόξα, λεφτά, αναγνωρισιμότητα, ένας κόσμος γεμάτος επιτυχία απλωμένος μπροστά στα πόδια σου. Αυτά προασπίζει το αμερικανικό όνειρο! Αυτά προασπίζει το σύγχρονο star system! Αν είσαι γνωστός, αν το κοινό σε αποδέχεται ή ακόμα κι αν σε κατακρίνει μπορείς να έχεις τα πάντα. Τα πάντα... Η συγκεκριμένη άποψη στα μάτια μου φαντάζει ειρωνική. Προς τι αυτή η εισαγωγή;

Η αφορμή που προκάλεσε την αιτία...
Καθώς παρακολουθούσα το Dark Knight, μου φαινόταν αδιανόητο πως η συγκλονιστική ερμηνεία του Heath Ledger στο ρόλο του Joker αποτελούσε και το κύκνειο άσμα του. Πως ένας τόσο νέος και ταλαντούχος άνθρωπος εξαιτίας ενός λάθος υπολογισμού όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής, δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Είχε τα πάντα και τελικά ίσως να μην είχε τίποτα. Και εξ`αφορμής της ταινίας και του πρόσφατου θανάτου του Ledger, προσπάθησα να φέρω στη μνήμη μου όλους εκείνους τους νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που πέρασαν από τις οθόνες μας και πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή.

Η αιτία που προκάλεσε τη σκέψη...
Κάνοντας λοιπόν έναν απολογισμό, συνειδητοποίησα πως ο Ledger δεν ήταν ο πρώτος και δυστυχώς δεν πιστεύω πως θα είναι και ο τελευταίος. Από την πλάση του star system μέχρι και σήμερα είναι πολλές οι περιπτώσεις πρόωρων θανάτων κι αυτό είναι πραγματικά λυπηρό. Και δεν είναι λυπηρό γιατί μιλάμε για οικεία προς το ευρύ κοινό πρόσωπα, αλλά γιατί μιλάμε για ανθρώπους με ταλέντο και νιάτα που σπαταλήθηκαν άδικα. Ας γυρίσουμε πίσω, λοιπόν, στο χρόνο να θυμηθούμε γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες που συγκλόνισαν με τον θάνατό τους την παγκόσμια κοινή γνώμη.

- Ο Rudolph Valentino, ο πρώτος κινηματογραφικός εραστής, ξεψύχησε το 1925 και σε ηλικία 31 ετών, στο ξενοδοχείο Ambassador στη Νέα Υόρκη από διάτρηση στομαχικού έλκους. Ο θάνατός τους προκάλεσε υστερία στους φαν του και η κηδεία του οδήγησε 100.000 ανθρώπους στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

- Η Jayne Mansfield, το απόλυτο σύμβολο του sex κατά τα 50`s-60`s, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα σε ηλικία 34 χρόνων. Παρά τις φήμες ότι το σώμα της αποκεφαλίστηκε κατά την σύγκρουση, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

- Marilyn Monroe, το απόλυτο σύμβολο του σεξ και ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά κινηματογραφικά πρότυπα που άλλαξε τις προτιμήσεις των αντρών όσον αφορά το αντίθετο φύλο, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στα 36 της χρόνια. Βέβαια μέχρι και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο θάνατός της δεν ήταν τυχαίος, ούτε οφειλόταν σε αυτοκτονία, αλλά σε δολοφονική ενέργεια της οικογένειας του τότε προέδρου της Αμερικής και φερόμενου ως εραστή της John F. Kennedy.

- Σίγουρα η Sharon Tate, σύζυγος του γνωστού σκηνοθέτη Roman Polanski, δεν περίμενε ότι την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της, εκείνη που περίμενε να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί και στα 26 της μόλις χρόνια, θα έχανε τη ζωή της τόσο βίαια και μάταια. Άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, ενώ ακόμα κυοφορούσε, σφαγμένη από την οικογένεια Manson.

- Ποιος δεν ξέρει τον James Dean και το τραγικό του τέλος στα 24 του μόλις χρόνια. Ο επαναστάτης χωρίς αιτία - τίτλος μιας απ` τις τρεις ταινίες στις οποίες πρόλαβε να συμμετάσχει - έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα για να κερδίσει τον αιώνιο τίτλο του συμβόλου της επαναστικότητας και της ανεξαρτησίας της νιότης.

- Ένας ακόμα θάνατος που σόκαρε την κοινή γνώμη ήταν αυτός του Bruce Lee. 32 ετών βρήκε απρόσμενο θάνατο εξαιτίας ενός εγκεφαλικού οιδήματος. Για πολλά χρόνια βέβαια επικρατούσε η παραφιλολογία πως ήταν ο ίδιος που είχε σκηνοθετήσει το θάνατό του.

- Από την συντριβή ενός αεροπλάνου έχασε τη ζωή της στα 33 της η Carole Lombard, ηθοποιός και σύζυγος του Clark Gable, τη στιγμή που το καλλιτεχνικό της άστρο είχε αρχίσει ν` ανατέλλει. Ο Gable δεν μπόρεσε σχεδόν ποτέ να ξεπεράσει τον θάνατό της.

- Η 26χρονη κατάξανθη star των 30s Jean Harlow, που παρά την σύντομη παρουσία της στο χώρο είχε συμμετάσχει σε 41 ταινίες και είχε πραγματοποιήσει 3 γάμους, πέθανε από δηλητηρίαση.

- Η Judy Garland, γνωστή σε όλους από τον ρόλο της Dorothy στο “The Wizard of Oz”, αν κι όχι τόσο νέα (47 ετών), φαίνεται πως δεν υπολόγισε σωστά τα πράγματα και τελικά πέθανε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

- Ο Chris Farley ήταν ένα ακόμα θύμα της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Ο 33χρονος τότε ηθοποιός βρήκε κι αυτός το θάνατο από υπερβολική δόση. Είχε γίνει πολύ δημοφιλής από τις εμφανίσεις του στα hit της εποχής "Tommy Boy" και "Black Sheep".

- Natalie Wood! Ένα πασίγνωστο όνομα στο καλλιτεχνικό στερέωμα αφού είχε προταθεί 3 φορές από την ακαδημία για το χρυσό αγαλματάκι. Σε ηλικία 43 χρόνων πνίγηκε όταν έπεσε από το γιοτ στο οποίο βρισκόταν, κοντά στη νήσο Catalina. Ακόμα και σήμερα ένα μυστηριώδες πέπλο καλύπτει το θάνατό της.

- Το ανατρεπτικό ταλέντο του κωμικού Andy Kaufman, γνωστού από την τηλεοπτική σειρά “Taxi”, έσβησε το 1984 σε ηλικία 35 ετών εξαιτίας καρκίνου στους πνεύμονες.

- Ο υποψήφιος για oscar River Phoenix, μεγαλύτερος αδερφός του Joaquin Phoenix, συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι μόνο εξαιτίας του ταλέντου του, αλλά κι εξαιτίας του θανάτου στα 23 του μόλις χρόνια από ανακοπή καρδιάς που προκλήθηκε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο νεαρός ηθοποιός έπεσε νεκρός στο πασίγνωστο Viper Room του Λος Άντζελες, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Johnny Depp, μπροστά στα μάτια του αδερφού του, ο οποίος και ειδοποίησε το ασθενοφόρο που τον παρέλαβε.

- Ακολουθώντας τη μοίρα του πατέρα του, ο Brandon Lee, γιος του Bruce Lee, βρήκε ακόμα πιο τραγικό θάνατο απ` τον πατέρα του και σε ακόμα πιο νεαρή ηλικία, αυτή των 28 χρόνων. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας The Crow σκοτώθηκε τυχαία από ένα ελαττωματικό όπλο που βρισκόταν στο χώρο των γυρισμάτων.

- Η Aaliyah, τραγουδίστρια και ηθοποιός, βρήκε τραγικό θάνατο το 2000 στα 22 της χρόνια και στο ξεκίνημα μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας. Το αεροπλάνο που τη μετέφερε στα γυρίσματα της ταινίας "Queen of the Damned συνετρίβει και πήρε μαζί του στο θάνατο όλους τους επιβάτες.

- Ο Jonathan Brandis, αγαπημένο παιδί κυρίως της αμερικανικής tv, ένα νεανικό είδωλο, το Νοέμβριο του 2003 κρεμάστηκε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Η οικογένεια και οι φίλοι του σοκαρισμένοι, απέδωσαν το συμβάν σε ψυχολογικά προβλήματα που είχε ο 27χρονος ηθοποιός λόγω της στασιμότητας στην καριέρα του, κάτι που τον οδήγησε στην απόγνωση κι από κει στο θάνατο.

- Γνωστή σεναριογράφος και ηθοποιός σε τηλεοπτικές σειρές, η Adrienne Shelly βρέθηκε νεκρή, κρεμασμένη από ένα σκοινί. Αρχικά θεωρήθηκε πως ήταν αυτοκτονία, κάτι που λίγο αργότερα αποδείχτηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακόμα εγκληματική ενέργεια, αποτέλεσμα ενός διαπληκτισμού. Ήταν 40 ετών.

- Άλλος ένας τηλεοπτικός star που βρήκε τον θάνατο σε ηλικία 33 ετών ήταν και ο John Belushi. Ο κωμικός ηθοποιός βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης και κοκαΐνης.

- Η Rebecca Schaeffer, το ανερχόμενο αστέρι της τηλεοπτικής σειράς "My Sister Sam", βρήκε τραγικό και βίαιο θάνατο στα 21 της χρόνια από έναν μανιακό θαυμαστή της. Ο θάνατός της έδωσε έναυσμα ώστε οι νόμοι της Καλιφόρνιας να προστατεύουν τις ιδιωτικές πληροφορίες γνωστών προσωπικοτήτων και ώστε να γίνει η δίωξη του εγκλήματος πιο δυναμικά.

- Ο γνωστός hip-hopper και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός Tupac Shakur έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του πολέμου μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών συμμοριών στο Λας Βέγκας. Ήταν μόλις 25 ετών και μέχρι σήμερα η υπόθεση του θανάτου του δεν έχει εξιχνιαστεί.

- Ο επίσης μικρότερος αδερφός, αυτή τη φορά του δημοφιλούς Sean Penn, Chris Penn τον οποίο θυμόμαστε κυρίως από το Footloose, πέθανε το 2006 και σε ηλικία 40 ετών. Αν και στο αίμα του βρέθηκαν ίχνη ουσιών, ο θάνατός του τελικά αποδόθηκε σε μια διεύρυνση της καρδιάς.

- Το Φεβρουάριο του 2007, το γνωστό κουνελάκι του Playboy και η "προσπαθώ να γίνω ηθοποιός", Anna Nicole Smith, βρέθηκε νεκρή στο ξενοδοχείο Hard Rock στην Φλόριντα από το θανατηφόρο συνδυασμό αλκοόλ και ναρκωτικών. Ήταν 39 ετών και μόλις είχε γίνει μητέρα, έπειτα από τον τραγικό χαμό του μεγάλου της γιου, μερικά χρόνια πριν.

- Μια βδομάδα πριν απ`τον θάνατο του Ledger, νεκρός βρέθηκε κι ο Brad Renfro στα 25 του χρόνια. Οι κινηματογραφικές του εμφανίσεις δεν ήταν πολλές είχαν ωστόσο προκαλέσει αίσθηση. Οι περισσότεροι ίσως τον θυμάστε απ`το "Sleepers" όντας παιδί ακόμα. Ο θάνατός του προκλήθηκε από συνδυασμό αλκοόλ και Xanax.

- Στις 22 Ιανουαρίου 2008, νεκρός βρέθηκε στο διαμέρισμά του ο πολλά υποσχόμενος και ταλαντούχος Heath Ledger. Η αιτία του θανάτου του, υπερβολική δόση ψυχοφαρμάκων. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο ρόλος του Joker στο Dark Knight ήταν αυτός που τον οδήγησε την καρέκλα του ψυχαναλυτή κι από `κει στο θάνατο εξαιτίας ενός ατυχήματος. Είμαι κι εγώ μέσα σ` αυτός και θέλω πραγματικά να πιστεύω πως είναι έτσι. Όχι πως έχει σημασία τώρα πια...

- 20 Δεκεμβρίου 2009 και η 32χρονη Brittany Murphy μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς καρδιακούς παλμούς και όσο κι αν οι γιατροί προσπάθησαν, δεν κατάφεραν νa την επαναφέρουν. Το ασθενοφόρο που την μετέφερε στο νοσοκομείο κάλεσε ο σύζυγός της, Simon Monjack, ο οποίος όπως και η ίδια, απεβίωσε μερικούς μήνες μετά ύστερα από υπερβολική δόση ψυχοφαρμάκων.

Το θλιβερό συμπέρασμα...
Είναι ωραίο να είσαι στο ρετιρέ! Βλέπεις μια θέα που δεν μπορεί να δει κανείς άλλος κάτω από σένα κι όσοι είναι από κάτω σε ζηλεύουν. Τελικά, ίσως ο αέρας εκεί πάνω να σε πνίγει και εμείς να μην το καταλαβαίνουμε. Να μας θαμπώνουν τα φώτα και να μην μπορούμε να δούμε τη μοναξιά και το συναισθηματικό κενό αυτών των ανθρώπων. Κάποιοι απ` αυτούς επέλεξαν μόνοι τον θάνατό τους, κάποιοι άλλοι πάλι όχι! Όπως και να `χει κι όσο κλισέ κι αν ακουστεί, τελικά ούτε το χρήμα, ούτε η δόξα είναι αρκετά για να σε κρατήσουν στη ζωή.