Συνοπτική περίληψη του έργου:
Όταν ο δόκτορ SR Henry Jones χάνεται ξαφνικά ακολουθώντας το άγιο δισκοπότηρο, ο διαπρεπής αρχαιολόγος Indiana Jones πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του για να τον βρει και να σταματήσει τους Ναζί.

Προσωπική άποψη:
Επιστρέφω όπως είχα υποσχεθεί, έχοντας δει πλέον σε μια επανάληψη το τρίτο μέρος της σειράς περιπετειών του Indiana Jones, τότε που ακόμα πιστεύαμε ότι θα ήταν και η τελευταία φορά. Το μέλλον ήρθε να μας διαψεύσει ωστόσο αλλά αυτό, δεν είναι της παρούσης. Ο Indy λοιπόν επέστρεψε σε νέες μεν, πανομοιότυπες δε περιπέτειες, πατώντας στο ίδιο καλοδουλεμένο και επιτυχημένο μοτίβο δράσης και περιπέτειας όπως στις προηγούμενες δύο ταινίες. Αυτό ωστόσο που κάνει την ταινία να διαφέρει από τις προηγούμενες είναι ότι, αν και βασίζεται στην πρωτότυπη φιλοσοφία, αφήνει να παρασυρθεί από την blockbuster αισθητική που είχε αρχίσει να κάνει δυναμική εμφάνιση τα χρόνια εκείνα για να εξελιχθεί σταδιακά σε αυτό που είναι σήμερα.

Το τρίτο μέρος της σειράς μπορεί να έχει γρήγορους ρυθμούς και καταιγιστική δράση, στα πλαίσια μιας καλοστημένης περιπέτειας παρ' όλα ταύτα, κάτι της λείπει. Ίσως αυτό το κάτι να είναι η φρεσκάδα και ο αέρας ανανέωσης που κακά τα ψέματα, ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους παραγωγές, όχι απλά χρειάζεται αλλά, είναι απαραίτητος ως ένα ζωτικό στοιχείο ενεργοποίησης των γραναζιών της παραγωγής. Δεν θα ισχυριστώ ότι η ταινία δεν σε διασκεδάζει γιατί τότε μάλλον θα έλεγα ψέματα και θα γινόμουν άδικη. Θα ήθελα όμως να δω αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο, έστω και αν θα ήταν αδύνατο να ξεφύγουμε από τα κλασσικά πρότυπα μιας επιτυχημένης συνταγής. Το να πειραματίζεται δεν είναι κακό, πόσο μάλλον το να εξελίσσεσαι.

Ο Spielberg αντιλαμβανόμενος προφανώς το κενό πρωτοτυπίας που αναφέρω και παραπάνω, επέλεξε να μην αφήσει τον Indy να παλεύει μόνος του ή συντροφιά με κάποιο όμορφο κορίτσι αλλά, με τον πατέρα του, εισάγωντάς μας σε οικογενειακούς δεσμούς πολύ στενού τύπου. Σαφέστατα και είναι ενδιαφέρον να το βλέπεις, ακόμα πιο ενδιαφέρουσες οι παραβολές στην παιδική ηλικία του ήρωα, συνδυασμένες με λίγο πιο έντονο χιούμορ απ' ότι στις προηγούμενες δύο ταινίες αλλά και πάλι, έχω την αίσθηση ότι τελικά το όλο θέμα κατέληξε να είναι αρκετά κλισέ. Αν μη τι άλλο, έχουμε εκβιαστεί ψυχολογικά και συναισθηματικά πολλές φορές στον κινηματογράφο λόγω σχέσεων και αν και η αποτύπωση δεν είναι κακή, ίσως να ήθελα κάτι άλλο.

Βέβαια η εμφάνιση ενός τόσο τρανταχτού ονόματος όσο του Sean Connery για τον δευτεραγωνιστικό ρόλο της ταινίας, είναι φυσικά ευχάριστη έστω και αν πίσω της κρύβεται η ανάγκη για εξασφάλιση επιτυχίας εκεί που γνωρίζουμε ότι πράγμα έχει αρχίσει να φθήνει. Πληθωρικός, αστείος και αρκούντως απολαυστικός στέκεται στο πλευρό του Harrison Ford συμπληρώνοντάς τον απόλυτα, έστω και αν ο Ford είναι απόλυτα εξοικειωμένος με την εικόνα του ήρωα που στιγμάτισε, θετικά πάντα, την καριέρα του. Μπορεί να έχει μεγαλώσει κάπως όμως, όχι τόσο ώστε να φαίνεται ότι παιδιαρίζει μέσα στο αρχαιολογικό του κοστούμι.

Για να μην παρεξηγηθώ και πέσετε να με φάτε ζωντανή όπως άλλες φορές, ξαναλέω, η ταινία μου άρεσε. Ήταν απολαυστική, διασκεδαστική και με έντονους ρυθμούς δράσης. Αυτό που μου έλειψε ήταν μια κάποια δόση πρωτοτυπίας ή έστω, φαντασίας. Όπως και να το κάνουμε, με άφησε με μια αίσθηση κατώτερη από τις προηγούμενες φορές και πιθανότατα σ' αυτό να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η ταινία παρασύρεται από τις blockbuster καταβολές της. Μπορεί τελικά να στέκεται αρκετά καλά στο ύψος των περιστάσεων όμως, δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο και για το ύψος των απαιτήσεων των φίλων του Indy.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς Και Η Τελευταία Σταυροφορία
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστές: Harrison Ford, Sean Connery, River Phoenix, Denholm Elliott, John Rhys-Davies, Alison Doody, Julian Glover, Michael Byrne
Παραγωγή: 1989
Διάρκεια: 127'

Επίσημο site: