Συνοπτική περίληψη του έργου:
Σαγκάη, 1935. Ο Indiana Jones αναζητά εν αγωvίως ένα ανεκτίμητο διαμάντι με μαγικές ιδιότητες. Οι έρευνες του τον οδηγούν σ ένα πολυτελές νυχτερινό κέντρο, όπου χάνει μέσα απ τα χέρια του το διαμάντι, αλλά γνωρίζει τη Willie,μια γοητευτική τραγουδίστρια.
Μαζί της θα ταξιδέψει στις Ινδίες, για να σώσει ένα χωριό από μια αρχαία κατάρα. Ένα πανέξυπνο παιδί θα βοηθήσει τον Indy και τη Willie να διασχίσουν μια δύσβατη ζούγκλα και oι τρεις τους θα καταλήξουν, ύστερα από απίθανες περιπέτειες, στα υπόγεια του παλατιού ενός μαχαραγιά.
Εκεί o ήρωας μας έρχεται αντιμέτωπος μ' έναν μαύρο μάγο της Θεάς Κάλι, που θέλει τον πολύτιμο λίθο για να κατακτήσει τον κόσμο.

Προσωπική άποψη:
Όταν σε προηγούμενο post αναφέρθηκα στην τεχνική παρουσίασης της δράσης όσον αφορά τις περιπέτειες του Indiana Jones, δεν το έκανα τυχαία. Η μετάβαση από μια περιπέτεια σε μια άλλη, με μια αδιευκρίνιστη τοποθεσία ή χρονικότητα έναρξης, αφήνει στους δημιουργούς, όσο περιθώριο χρειάζονται προκειμένου να μετακινούνται μέσα στον χώρο και στον χρόνο, χωρίς να ακολουθούν συγκεκριμένα διαγράμματα, δεσμεύσεις ή περιορισμούς. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μας πιστοποιήσουν την ικανότητά τους αυτή, οι δημιουργοί της πρώτης ταινίας επιλέγουν σαφέστατα να γυρίσουν μια δεύτερη, πως να μην το κάνουν άλλωστε όταν έσπασαν ταμεία, αλλά με μια ιδιαιτερότητα. Δεν συνεχίζουμε στον χρόνο από εκεί που μείναμε αλλά, επανερχόμαστε έναν χρόνο νωρίτερα.

Αν αναρωτιόμασταν τι θα μπορούσε να μας προσφέρει αυτή την φορά ο Spielberg, ιδιαίτερα όταν η πρώτη του ταινία ήταν αρκούντως απολαυστική και πλούσια, η απάντηση έρχεται μέσω της δεύτερης. Ο σκηνοθέτης αυτή την φορά, έχοντας ήδη παρουσιάσει μέσω της πρώτης ταινίας τον αρχαιολογικό κόσμο και την γοητεία που προσφέρει η εξερεύνησή του, επιστρέφει με χαρακτηριστικά του γνώριμου εαυτού του. Δεν έχει σκοπό να ξεφύγει από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε η δράση την προηγούμενη φορά ωστόσο, δεν διστάζει να προσφέρει ορισμένες χαρακτηριστικές πινελιές που πάντα διακρίνουμε και απολαμβάνουμε στις ταινίες του. Ποιες είναι αυτές; Η ωμή βία, η σκληρότητα των πράξεων αλλά και το χιούμορ, δοσμένο πάντα με έναν αιχμηρό τρόπο, συνδυασμένο με μια ιδιαίτερη καυστικότητα.

Η φαντασία αυτή τη φορά θα μπορούσε να πει κανείς πως καπελώνει την πραγματικότητα ή για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, την ρεαλιστικότητα. Αυτό μπορεί να ξενίζει ορισμένες στιγμές όμως, η παιδιότητα και η φαντασία μας παρασύρονται εύκολα και γρήγορα από τους φρενήρεις ρυθμούς της δράσης που μας προκαλούν ένταση και σε συνδυασμό πάντα με την ομορφιά και την γοητεία της εικόνας, μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο σχεδόν βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού. Βέβαια, ορισμένες από τις στιγμές του παραμυθιού αυτού δεν είναι για όλους καθώς, εκτός από γερά νεύρα, απαιτείται να έχει κανείς και γερό στομάχι. Αν στερείσαι έστω ένα εκ των δύο, δύσκολο να αντέξεις.

Φυσικό είναι ο Harisson Ford να βιώνει την απόλυτη πλέον ταύτιση με τον ήρωα που τον ανέβασε πολύ ψηλά στα κλιμάκια του σύγχορονου κινηματογράφου. Απολαμβάνει να βρίσκεται πίσω από την φιγούρα του Indy και μαζί με αυτόν, το απολαμβάνουμε κι εμείς ακολουθώντας τον σε ένα ξέφρενο ταξίδι περιπέτειας και μαζοχιστικής διασκέδασης, ακόμα και όταν ο κίνδυνος καραδωκεί κι εσύ είσαι έτοιμος να τον αντιμετωπίσεις συνοδεία κάποιας εξυπνακίστικης ατάκας. Όσο για την Kate Capshaw τι λιγότερο να πεις από το ότι είναι απόλυτα και υπέρμετρα απολαυστική και διασκεδαστική σε έναν ιδιαίτερα αμφιταλαντευόμενο ρόλο.

Στην δεύτερη ταινία της σειράς, ο Spielberg πασχίζει να χωρέσει τα πάντα. Μαγεία, ιστορία, βία, δράση, αγωνία, συναίσθημα, χιούμορ. Δεν θα μπορούσα σε καμία των περιπτώσεων να πω ότι δεν το καταφέρνει. Επίσης, δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι η ταινία είναι άνευρη ή ότι στερείται δράσης. Ακριβώς το αντίθετο! Ενώ όμως θα μπορούσε κατά τα φαινόμενα να είναι ισάξια της πρώτης τελικά, καταλήγει ένα είναι μισό σκαλοπάτι παρακάτω. Ο βασικότερος λόγος ίσως να είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η γοητεία του άγνωστου αυτή τη φορά. Η μαγεία δεν έχει χαθεί όμως, έχει περιοριστεί η έντασή της. Και δεν είναι κακό αυτό αλλά, φυσικό ακόλουθο για μένα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς Και Ο Ναός Του Χαμένου Θησαυρού
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστές: Harrison Ford, Kate Capshaw, Jonathan Ke Quan, Amrish Puri, Roshan Seth, Philip Stone, Roy Chiao, David Yip
Παραγωγή: 1984
Διάρκεια: 118'

Επίσημο site: