Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τάλι ζει σε έναν κόσμο όπου τα δέκατα έκτα γενέθλια επιφέρουν την αισθητική τελειότητα. Όλοι οι δεκαεξάχρονοι υποβάλλονται σε μία εγχείρηση η οποία εξαφανίζει όλες τις ατέλειες και σε μετατρέπει από άσχημο σε όμορφο. Παραμονές των γενεθλίων της περιμένει αυτό το σημαντικό γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή της.
Το μόνο πρόβλημά της είναι η φίλη της, η Σέι, που δε θέλει να γίνει όμορφη, δε θέλει να υπακούσει στους νόμους του κράτους, και προγραμματίζει να ενωθεί με τους επαναστάτες στο δάσος, εκεί όπου πηγαίνουν όλοι οι άσχημοι για να γλιτώσουν την εγχείρηση. Η Τάλι δε θέλει να την ακολουθήσει και να θυσιάσει το όνειρό της.
Όμως, λίγο πριν από την εγχείρηση, οι κρατικοί υπάλληλοι την ανακρίνουν και της προσφέρουν τη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να φανταστεί. Να βρει τη Σέι, να ανακαλύψει πού κρύβονται οι επαναστάτες, και να τους προδώσει. Έχει έρθει πια η ώρα να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της. Μια απόφαση που θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο της.

Προσωπική άποψη:
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή είναι η διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτά τα ξεχωριστά στοιχεία που έχει ο καθένας από εμάς μας κάνουν να είμαστε ξεχωριστές οντότητες, σημαντικές η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, ικανές να χαράξουν την πορεία τους μέσα στον χρόνο και αφήνοντας τελικά το δικό τους στίγμα. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Μήπως αυτή η διαφορετικότητα είναι που προκαλεί σύγχιση, αναταραχές, μίση και τελικά, την καταστροφή των ανθρώπινων σχέσεων, τον βιασμό της φύσης και τελικά την καταστροφή της ζωής μας; Έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν αν ήμασταν όλοι ίδιοι, εμφανισιακά και νοητικά; Μήπως αυτό σταματούσε να δημιουργεί προβλήματα; Ή μήπως αυτό θα τα αύξανε;

Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας τα βιβλία της σειράς αυτής προβληματίστηκα πολύ έντονα αλλά αυτό είναι κάτι που θα αναπτύξω λεπτομερέστερα στην πορεία. Ας ξεκινήσουμε από το "Uglies" το πρώτο βιβλίο της σειράς. Μέσα από τις σελίδες του ερχόμαστε σε πρώτη επαφή με έναν κόσμο πολύ κοντά με τον δικό μας και στην πραγματικότητα, πολύ διαφορετικό. Είναι ο κόσμος που χωρίζεται στους όμορφους και τους άσχημους. Όλοι γεννιούνται στην δεύτερη κατηγορία, ζούνε μόνοι τους σε ξεχωριστές κοινότητες αλλά όλα αυτά μέχρι τα 16 τους χρόνια. Τότε είναι που δέχονται μια σειρά αισθητικών επεμβάσεων, αποκτούν ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο και περνάνε από την άλλη πλευρά, εκείνη των ωραίων όπου τίποτα δεν μοιάζει ικανό να δυσκολέψει την ζωή σου ή αν δημιουργήσει εντάσεις.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η Τάλι, είναι μια άσχημη που ζει με μοναδικό όνειρο να γίνει ωραία. Αυτή η μέρα πλησιάζει όμως μια σειρά γεγονότων της στερούν προσωρινά το δικαίωμα αυτό. Από φυσικό προνόμοιο, η ομορφία που μέχρι τότε είχε δεδομένη ότι θα την αποκτήσει, γίνεται τρόπαιο μιας προδοσίας. Η προδοσία όμως αυτή δεν φαντάζει τόσο δύσκολη, όχι μόνο γιατί θα την φέρει πιο κοντά στον στόχο της αλλά, γιατί είναι παράλογο να υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να γίνουν ωραίοι και ζουν σαν φυγάδες σε μια δικιά του, μεμωνομένη κοινότητα. Έτσι τουλάχιστον πιστεύει η Τάλι μέχρι να βρεθεί στην άγρια φύση, μέχρι να ανακαλύψει την ομορφιά της έξω από τα τείχη της πόλης και τελικά, μέχρι να ανακαλύψει τον Καπνό, την κοινότητα των συνειδητοποιημένων άσχημων.

Το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, έχει προέλθει στα βιβλία της σειράς, από την δική μας μεγαλομανία, από τον εγωισμό μας και την αδιαφορία μας απέναντι στην φύση. Και εδώ ακριβώς έρχεται κόντρα στο δικό μας άκρο να τοποθετηθεί ένα άλλο, εκείνο της υπερπροστατευτικής υπερβολής. Εμείς βιάζαμε την φύση και οι κοινωνία των Ωραίων την προστατεύει μέχρις αισχάτων. Κάπου στην μέση όμως βρίσκονται οι Καπνιάδες και η Τάλι γοητεύεται από την ιδέα ότι μπορείς να πειράζεις την φύση αλλά με τέτοιο μέτρο έτσι ώστε να μην την καταστρέφεις αλλά και χωρίς να μένεις μακριά της. Γοητεύεται από την ζωή όπου τίποτα δεν έρχεται στα χέρια σου απλά και μόνο επειδή έκανς φωναχτά μια σκέψη αλλά, που πρέπει να ιδρώσεις και να κοπιάσεις.

Πάνω απ' όλα όμως η Τάλι γοητεύεται από τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν να δουν πέρα από ένα πρόσωπο με ατέλειες. Που μπορούν να κοιτάξουν στα βάθυ της καρδιάς και της ψυχής σου και να σε κάνουν πραγματικά να πιστέψεις πως είσαι ξεχωριστός, έστω και αν δεν είσαι τέλειος. Πως είσαι όμροφος, έστω και αν το πρόσωπο και το σώμα σου δεν είναι αψεγάδιαστα. Περισσότερο όμως απ' όλα δίνουν ένα άλλο δικαίωμα, εκείνο της διατήρησης του καθαρού νου που θα λαμβάνει αποφάσεις έπειτα από προσωπική σκέψη και συλλογισμό και όχι επειδή ένα κεντρικό κοινωνικό σύστημα θα στο επιβάλλει. Μπορεί η διαφορετικότητα και η ελεύθερη σκέψη να γίνουν επικίνδυνα όπλα αλλά, δεν παύουν να είναι γοητευτικά και σημαντικά.

Απευθυνόμενα κυρίως σε εφήβους, αλλά όχι αποκλειστικά, η σειρά "Uglies" είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όχι μόνο ως προς την σύλληψη της κεντρική ιδέας αλλά, ως προς το νόημα της διαφύλαξης της ξεχωριστής προσωπικότητας του καθενός και τον σεβασμό στο δικαίωμα της διαφορετικότητας. Το φανταστικό συναντάει μια ανατριχιαστικά κοντινή πραγματικότητα και μας οδηγηθεί σε ένα ταξίδι εξερεύνησης του ίδιου μας του εαυτού αλλά και σε μια διαδρομή προβληματισμού, ίσως και κάτι πιο ισχυρού.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Scott Westerfeld
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 462
ISBN: 960-455-674-6