Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ανησυχητικά πράγματα συμβαίνουν στο Λύκειο Φίλντριτζ και κανένας μαθητής δεν μιλάει. Ακόμα και οι καθηγητές δεν μιλάνε.
Όταν, τελικά, η Τζέινι αποφασίζει να βυθιστεί στους φριχτούς εφιάλτες μιας συμμαθήτριάς της, καταλήγει να βρεθεί σε καταστάσεις που την ξεπερνάνε.
Αυτή η υπόθεση όχι μόνο θα αποκαλύψει στην Τζέινι την αλήθεια σχετικά με το χάρισμά της, αλλά θα σφραγίσει και τη μοίρα της ως Παγιδευτή Ονείρων. Και ξαφνικά, το μέλλον θα της φανεί πολύ πιο σκοτεινό από ό,τι φοβότανε.

Προσωπική άποψη:
Ακολουθώντας τα βήματα του "Ξύπνα", το "Ζήσε", το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο της σειράς "Τα Όνειρά Σου Δεν Είναι Δικά Σου", μας επαναφέρει στην παράξενη ζωή της Τζέινι αυτή τη φορά όμως, αποφεύγοντας οποιασ΄δηποτε μορφής πισωγύρισμα στον χρόνο, στοιχείο που ως έναν βαθμό στάθηκε ικανό να προκαλέσει μια κάποια σύγχυση τόπου και χρόνου στον αναγνώστη. Αυτή τη φορά, δεν προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στην νεαρή πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Ήδη το γνωρίζουμε, γεγονός ανακουφιστικό οπότε, δεν καλούμαστε να μάθουμε τι και γιατί συμβαίνει αλλά, μέχρι που μπορεί να φτάσει η ικανότητά της αυτή και παράλληλα με τα θετικά που μπορεί να αποκομίσει, ποιες μπορούν να είναι και οι συνέπειες.

Το γεγονός ότι η Τζέινι έχει κατανοήσει την ικανότητά της να μπαίνει στα όνειρα των άλλων δεν βοηθάει μόνο στο να είναι η ίδια πιο ήρεμη αλλά και στην εξέλιξη της δράσης της ιστορίας αφού το χάρισμά της αξιοποιείται προς χάριν μιας αστυνομικής έρευνας, μετατρέποντάς το αυτόματα σε ένα εξαιρετικά σημαντικό προσόν. Επικίνδυνο μεν αλλά δεν έχει πλέον την ταμπέλα του κουσουριού. Η ανάγκη μάλιστα της νεαρής πρωταγωνίστριας την οδηγεί όλο και βαθύτερα στην εξερεύνηση και διεύρυνση της ικανότητάς της, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον από μόνο του και παράλληλα, νευρώδες και αγχωτικό αφού η επικινδυνότητα αυξάνεται συνεχώς, όσο εκείνη επιλέγει να παίρνει όλο και μεγαλύτερα ρίσκα.

Η Lisa McMann επιλέγει αυτή τη φορά να μην αφήσει το μυθιστόρημά της να κινείται σε μια σχετική στατικότητα .Οι ήρωές της είναι σαφέστατα πιο δραστηριοποιημένοι, γεγονός που κατά βάση οφείλεται στην συνειδητοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και στην ανάγκη τους να ξεπεράσουν τις προσωπικές εμμονές και τους φόβους τους, έστω και αν δεν το πετυχαίνουν πάντα. Παράλληλα, οι ήρωές της έρχονται και σε προσωπικές κόντρες αφού η μεν Τζέινι δεν μπορεί να δεχτεί την ανάγκη του Κάμπελ να την προστατεύσει ενώ από την άλλη, ο Κάμπελ δεν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη της Τζέινι να μην νιώθει αλλοπρόσαλλη σε έναν ήδη προβληματικό κόσμο και ταυτόχρονα, την επιθυμία της να βοηθήσει ανθρώπους που γνωρίζει, προστατεύοντάς τους με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη μπορεί.

Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με μια εφηβική ιστορία η οποία όμως στο νέο της αυτό στάδιο αντιμετωπίζει πιο ώριμα τόσο τους ήρωές της όσο και τις καταστάσεις στις οποίες αυτοί εμπλέκονται. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πρόκειται για δύο έφηβους από προβληματικές οικογένειες, οι οποίοι δεν πρέπει απλά να μεγαλώσουν αλλά και να ξεπεράσουν ένα στιγματισμένο από τρομερά γεγονότα παρελθόν. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο όταν μπροστά τους έχουν ένα αμφίβολο και επικίνδυνο μέλλον όμως αυτό είναι το κομβικό σημείο της ζωής του όπου ή θα πρέπει να παραδοθούν στη μοίρα που χάραξε το παρελθόν ή να πάρουν δυναμικά τα ηνία της ζωής τους αλλάζοντας και καθορίζοντας οι ίδιοι το μέλλον και τους εαυτούς τους μέσα σε αυτό γρήγορο και ευέλικτο μυθιστόρημα που αντικατοπτρίζει πολλές πτυχές της πραγματικότητας του καθένα από εμάς.

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει ακόμα μια φορά ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα πως ο καθένας από τους εμπλεκόμενους σε αυτό το παράξενο γαϊτανάκι μπορεί να το αντιληφθεί. Η δραματουργία είναι σαφέστατα αυξημένη σε σχέση με το πρώτο μέρος ενώ η ίδια η ιστορία έχει περισσότερη δράση και γρήγορους ρυθμούς οι οποίοι προς ευχαρίστησή μας όχι μόνο μπερδεμένοι δεν είναι αλλά, εντυπωσιακά ξεκάθαροι και κατανοητοί σε κάθε τους προέκταση. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως αυτή τη φορά δεν μιλάμε για ένα καθαρά μεταφυσικό μυθιστόρημα φαντασίας αλλά, για μια ιστορία η οποία βαδίζει στα χνάρια μιας κάποιας μεταφυσικής λογικής, συνδυασμένη άψογα με την αστυνομική αγωνία μιας καθαρής περιπέτειας.

Το βιβλίο κλείνει αφήνοντάς μας με μια θλίψη για την μοίρα των πρωταγωνιστών της, μια μοίρα ιδιαίτερα σκληρή κι επώδυνη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, την οποία δεν επέλεξαν αλλά είναι αναγκασμένοι να την ακολουθήσουν. Θα πρέπει στο μέλλον να παλέψουν σκληρά ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και μαζί μ' αυτούς αγωνιούμε κι εμείς για μια συνέχεια η οποία δεν δείχνει να μπορεί να έχει θετικές εξελίξεις. Οι εξαιρετικές ικανότητες μπορούν να γίνουν και εξαιρετικά δύσκολες ως προς την διαχείρισή τους, όχι μόνο επειδή το πέραν του λογικού είναι δυσκολονόητο από τους γύρω σου αλλά και επειδή μπορούν να επηρεάζουν το μέλλον σου κατά δική τους βούληση και όχι κατά προσωπική. Μπορούν οι ήρωες να αντιμετωπίσουν το δύσκολο παρελθόν και το ακόμα πιο δύσκολο μέλλον; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει αυτό και μαζί με την Τζέινι και τον  Κάμπελ αναμένουμε με αγωνία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa McMann
Μεταφραστής: Πιπίνη Αργυρώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-960-16-3880-5