Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο δημοσιογράφος Μάικλ Γουάιλντ –ο κόσμος του οποίου καταρρέει από μια πρόσφατη προσωπική τραγωδία– ελπίζει πως μια αποστολή στο Νότιο Πόλο για ένα μήνα θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τη θλίψη του. Εδώ, στο πιο αφιλόξενο μέρος στη γη, αναζητά την παρηγοριά μέχρι που, σε μια βουτιά ρουτίνας στην πολική θάλασσα, ανακαλύπτει απροσδόκητα κάτι εντελώς διαφορετικό: ένα νεαρό ζευγάρι, αλυσοδεμένο και σφραγισμένο για πάντα σε ένα κομμάτι πάγου. Δίπλα τους βρίσκεται ένα σεντούκι γεμάτο με ένα παράξενο, και δυσοίωνο φορτίο.
Τώρα, στο ζοφερό αλλά πανέμορφο τοπίο παγόβουνων που τρεμοφέγγουν και ακατάπαυστου ήλιου, ο Μάικλ πρέπει να ξετυλίξει το μυστήριο του καταδικασμένου ζευγαριού. Υπήρξαν τα αθώα θύματα του φόβου και της προκατάληψης –ή κάτι πολύ πιο σκοτεινό; Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει στους στρατώνες του Πολέμου της Κριμαίας και στα ανεξερεύνητα βάθη του Ανταρκτικού Ωκεανού, στη μοιραία επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας και στην πανάρχαια κατάρα που επιζεί ως σήμερα.
Καθώς ο πάγος γύρω από το δολοφονημένο ζευγάρι αρχίζει να λιώνει, ο Μάικλ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα θαύμα –ή έναν εφιάλτη. Γιατί αυτό που πέθανε μπορεί, όπως φαίνεται, να μην έχει φύγει.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν βιβλία από τα οποία έχεις μεγάλες προσδοκίες, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, ακόμα και όταν δεν γνωρίζεις καλά-καλά περί τίνος πρόκειται. Ένα από αυτά είναι το "Αίμα Και Πάγος" που από το μαγευτικό του κι όλας εξώφυλλο σε προκαλεί να το διαβάσεις και να χαθείς στις σελίδες του. Και η αλήθεια είναι πως, παρά τον αρχικό μου πόθο, η απογοητευτική άποψη μιας πολύ καλής μου φίλης, την άποψη της οποίας κι εκτιμώ ιδιαίτερα, με προσγείωσε απότομα και έτσι, όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, οι προσδοκίες μου είχαν μειωθεί ήδη στο ελάχιστο. Τελικά, και έχοντας πλέον προσωπική άποψη πάνω στο θέμα, και όσο και να μην θέλω να την συγχύσω, μπορώ να πω ότι ξεκινώντας να διαβάζω το βιβλίο επήλθε η ανακούφιση και στην πορεία, όσο περισσότερο εμβάθυνα σε αυτό, ήρθε η γοητεία η οποία και περίμενα.

Ο Roberto Masello ξεκινάει να αφηγηθεί την ιστορία του πηγαίνοντάς μας αρχικά στα 1856 όπου ένα νεαρό ζευγάρι που επιβαίνει σε ένα πλοίο της εποχής παρασυρόμενο μακριά από την αρχική του πορεία, βρίσκεται άξαφνα αλυσοδεμένο για να καταλήξει στο κρύο βυθό της Ανταρκτικής. Στην συνέχεια βρισκόμαστε πίσω στο σήμερα όπου ο δημοσιογράφος και φωτογράφος Μάικλ Γουάιλντ, προσπαθώντας να συνέλθει από ένα τραγικό γεγονός που έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή του, αναλαμβάνει για λογαριασμό του περιοδικού στο οποίο κι εργάζεται μια αποστολή που θα τον οδηγήσει μέχρι την παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής. Και όσο και αν αυτό το ταξίδι φάνταζε αρχικά για τον Μάικλ μια ελπίδα να ξεφύγει από τα προβλήματά του και να καθαρίσει το μυαλό του, αυτά με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος είναι πολύ περισσότερα απ' όσα θα περίμενε ή απ' όσα θα μπορούσε να διαχειριστεί. Στο βυθό της θάλασσας και μέσα σε ένα κομμάτι πάγου, ανακαλύπτει το νεαρό ζευγάρι που αναφέρθηκε παραπάνω και από εκεί ξεκινάνε όλα.

Ο συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο του σε τέσσερα διαφορετικά μέρη, επιλέγοντας στα δύο πρώτα από αυτά την μέθοδο της παράλληλης αφήγησης. Μας ταξιδεύει συνεχώς από το σήμερα στο 1854, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο όχι απλά να μας μεταφέρει τα γεγονότα του σήμερα αλλά, και τα γεγονότα εκείνα που οδήγησαν στη γνωριμία των δύο νέων και την πορεία της ζωής του μέχρι την στιγμή που καταδικάστηκαν στον παγωμένο θάνατό τους. Με γλαφυρό τρόπο, αναπαριστά την Βικτοριανή Αγγλία αλλά και τους ανθρώπους της εποχής, κάνοντας ξεκάθαρες τις διαφορές στα ήθη και στα έθιμα του τότε με του σήμερα αλλά, και των αντιλήψεων των ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο, αν και σε κάποιους μπορεί να φαίνεται κουραστικό, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους που τα πράγματα οδηγήθηκαν στο σημείο όπου κι έφτασαν ενώ μας αφήνει να κατανοήσουμε καλύτερα τους εγκλωβισμένους στον πάγο χαρακτήρες, για όταν θα έρθει η ώρα τους να αποτελέσουν ουσιαστικό κομμάτι της δράσης στο παρόν.

Σε ότι έχει να κάνει με το παρόν, ο συγγραφέας αναφέρεται σε πληθώρα τεχνολογικών και επιστημονικών λεπτομερειών τα οποία, για να είμαι απόλυτα ειλικρινείς, μπορεί να προκαλέσουν ανία σε όσους δεν ενδιαφέρονται καθόλου σχετικά με το θέμα αλλά από την άλλη, θα γοητεύσουν και θα εντυπωσιάσουν με τον τρόπο που παρουσιάζονται και αναπτύσσονται, όλους εκείνους που έχουν περάσει αρκετές ώρες παρακολουθώντας National Geographic ή άλλα παρεμφερής θεματολογίας ντοκιμαντέρ. Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο δημιουργός του εν λόγου βιβλίου δεν έγραψε απλά μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Ανταρκτική αλλά, μελέτησε πολύ προσεκτικά το περιεχόμενο αυτού που ήθελε να παρουσιάσει στο κοινό, παραθέτοντάς του επιστημονικά στοιχεία που αν και περίπλοκα, εξηγούνται με αρκετά ικανοποιητικό τρόπο έτσι ώστε να μην μπορούμε μεν να γίνουμε επιστήμονες αλλά, να κατανοήσουμε εν τέλη την ουσία και την σκοπιμότητά τους. Μαγευόμαστε από την Ανταρκτική και τον παράξενο κόσμο της ενώ παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες μιας επιστημονικής θεωρίας η οποία θα μπορούσε να έχει βάσει αφού βασίζεται σε μια ιδιαίτερη και απόλυτη λογική.

Η δράση έρχεται εκεί όπου ο πάγος λιώνει, απελευθερώνοντας το νεαρό ζευγάρι που με έναν μυστήριο τρόπο επανέρχεται στη ζωή. Αυτό είναι το σημείο όπου η τεχνολογία και η επιστήμη, έρχονται να συναντήσουν τις αιματηρές και θανάσιμες προεκτάσεις μιας ιστορίας αιώνων που θάφτηκε μαζί με τους εμπλεκόμενους. Το απομονωμένο, ψυχρό και τρομακτικό περιβάλλον της Ανταρκτικής λειτουργεί καταλυτικά, προκαλώντας μια αίσθηση κλειστοφοβίας αφού, τα γεγονότα συνεχώς εξελίσσονται, νέοι κίνδυνοι και ελάχιστες προοπτικές ανοίγονται μπροστά μας ενώ παράλληλα, τα περιθώρια να ξεφύγεις απ' όσα σε καταδιώκουν είναι πολύ στενά, μην έχοντας πουθενά να πας. Εκεί αρχίζει το θρίλερ, εκεί περιορίζονται οι επιλογές και παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα, αναζητώντας διέξοδο και λογική σε μια ιστορία της οποίας οι όποιες προεκτάσεις φαντάζουν καταδικασμένες.

Το "Αίμα Και Πάγος" δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο και σίγουρα απευθύνεται σε ένα πιο ώριμο αναγνωστικό κοινό και όχι σε εκείνο που περιμένει ένα κοινότυπο και ανάλαφρο μεταφυσικό ρομάντζο για να ικανοποιήσει τις αναγνωστικές του ανάγκες. Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία συναντούν την ιστορία που πέρασε ενώ παράλληλα, έχουμε το πάντρεμα διαφόρων λογοτεχνικών ειδών αλλά και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, το πέρασμα μέσα από την ιστορία, φτάνοντας στο σήμερα, προσπαθώντας να δοθεί μια λογική εξήγηση και μια λύση σε ένα φαινόμενο το οποίο έχει παρουσιαστεί με πολλάκις και διαφορετικούς τρόπους. Είναι ένα επιστημονικό θρίλερ όπου η δράση σχετίζεται με τον μαραθώνιο αγώνα εύρησης μιας λύσης η οποία μπορεί να μην προσφέρει την λύτρωση αλλά, μένει πιστή σε όλα όσα παρουσίασε από την αρχή της. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από το φινάλε της ιστορίας που δεν έχει happy end με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αφήνοντάς μας με μια γλυκόπικρη γεύση ρεαλισμού. Κατά βάθος όμως, είναι μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης που αποδεικνύει ότι το πάντα μπορεί να έχει πολλαπλές διαστάσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robert Masello
Μεταφραστής: Μιαούλης Ανδρέας
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 760
ISBN: 978-960-6665-68-4