Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Καρλ: σκληρός, διασκεδαστικός, συναρπαστικός -λίγο μεγαλύτερος από σένα, έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Ο καλύτερός σου φίλος, συμπαθεί τον Καρλ -ίσως ακόμα περισσότερο απ' όσο συμπαθεί εσένα. Δε θέλεις να τον χάσεις, γι' αυτό ακολουθείς: παίζεις τα παιχνίδια του Καρλ, κάνεις ό,τι λέει, μπλέκεις σε μπελάδες.
Αλλά πόσο μακριά θα φτάσει ο Καρλ προτού σταματήσει; Πόσο κακός πρέπει να γίνει για να του πεις Όχι;

Προσωπική άποψη:
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους κάθε γονιού είναι, καθώς το παιδί του μεγαλώνει, να μην μπλέξει με τις λάθος εκείνες παρέες που θα τον οδηγήσουν σε συμπεριφορές και πράξεις οι οποίες, όχι μόνο δεν θα είναι αρεστές αλλά, που μπορούν να αποβούν παράλληλα καταστροφικές για το μέλλον του. Οι ενήλικοι όμως το βλέπουμε καθαρά από την δικιά μας μεριά και πραγματικά αναρωτιέμαι, προσπαθούμε ποτέ να θυμηθούμε τους εαυτούς μας ως παιδιά, πως σκεφτόμασταν και με βάσει ποιου συλλογισμού πράτταμε; Βλέποντας ένα παιδί να κάνει κακές παρέες, διερωτόμαστε ποτέ ποια είναι τα κίνητρα που το σπρώχνουν σε αυτή την επιλογή έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε το πρόβλημα έγκαιρα δίνοντας συμβουλές και λύσεις; Το βιβλίο αυτό του Sutcliffe είναι μια χαρακτηριστική παιδική φωνή που με τον δικό της τρόπο μας οδηγεί μέσα στο θέμα.

Ο Μπεν είναι ένα συνηθισμένο εντεκάχρονο αγόρι που ζει ανάμεσα σε μια συνηθισμένη οικογένεια αποτελούμενη από τους γονείς του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, τα οποία και δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί νικητής μέσα από τις όποιες συγκρούσεις. Ο Όλι είναι ο καλύτερός του φίλος και όπως επιβάλλει ο νόμος της φύσης, ακολουθεί τον Μπεν καθότι πιο ηγεμονική φυσιογνωμία. Και εκεί που όλα μοιάζουν να κυλούν φυσιολογικά, στη ζωή του εμφανίζεται ο Καρλ, ένα μυστηριώδες αγόρι το οποίο τόσο εκείνος όσο και εμείς ως αναγνώστες, δεν αργούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα προβληματικό παιδί. Η συμπεριφορά του Καρλ όχι απλά δεν είναι αυτή που θα έπρεπε για ένα παιδί της ηλικίας του αλλά, φτάνει τα όρια του προκλητικού και ακραίου, καμιά φορά ακόμα και του επικίνδυνου. Και όταν μιλάμε για τέτοιες ηλικίες, το επικίνδυνο είναι πολύ εύκολο να ξεπεράσει τα όρια.

Παρακολουθούμε λοιπόν την εξέλιξη της σχέσης ανάμεσα στα τρία αυτά αγόρια με τον Καρλ ξαφνικά να βρίσκεται στην θέση του αρχηγού, προκαλώντας συνεχώς τον Μπεν έτσι ώστε να κάνει ξεκάθαρο ποια είναι πλέον η νέα του θέση στα πράγματα και τον Όλι να απομακρύνεται από τον Μπεν καθώς ο Καρλ τον κάνει να αισθάνεται πιο σημαντικός και κατά τι κατώτερος σε σχέση με τον μέχρι πρωτινός καλύτερό του φίλο. Και ο Μπεν δεν αντιδρά, όχι τουλάχιστον με το σθένος που θα έπρεπε, αφήνοντας τον εαυτό του έρμαιο στα χέρια του Καρλ και της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του. Το θέμα είναι ποια είναι τα κίνητρα που τον σπρώχνουν προς τα εκεί. Μα φυσικά, η επιθυμία να αισθάνεται πως ανήκει κάπου, η ανάγκη να μην χάσει τον καλύτερό του φίλο ενώ παράλληλα, επιθυμεί δια καώς να αποδείξει στον Καρλ πως μπορεί να τον ακολουθήσει σε κάθε παράλογο σχέδιό του και γιατί όχι, ότι μπορεί αν τον ξεπεράσει.

Το μυθιστόρημα του Sutcliffe είναι γρήγορο, έξυπνο, αρκετά χιουμοριστικό στα σημεία όπου τον παίρνει να κάνει χρήση αστεϊσμών και αρκετά αιχμηρό. Μπορεί να μην προκαλεί το σοκ ή το δέος άλλων παρόμοιων ιστοριών όμως έχει κάτι το ιδιαίτερο. Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός ότι δεν βλέπει την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός ενήλικου αλλά, τολμάει να την αφηγηθεί με την φωνή του ίδιου του παιδιού που έχει βρεθεί μπλεγμένο στην παρούσα κατάσταση, προσπαθώντας να εισχωρήσει στην ψυχολογία και την σκέψη της ηλικίας αυτής, η οποία πολλές φορές αδυνατεί να καταλάβει που αρχίζει και που τελειώνει κάτι, ποια είναι τα όρια και κατά πόσο μπορεί να τα ξεπεράσει με συνέπειες ή όχι. Αν μη τι άλλο, σε προβληματίζει και σε κάνει να σκεφτείς ορισμένα πράγματα, παίρνοντάς τα περισσότερο στα σοβαρά.

Το "Κακές Παρέες" περιγράφει απόλυτα ρεαλιστικά τον διακαή πόθο της νιότης για ηγεμονία και εξουσία μέσα στον μικρόκοσμό της. Μιλάει για την επιβεβαίωση που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη τα παιδιά αλλά και για το που μπορούν να φτάσουν προκειμένου να την αποκτήσουν, ακόμα και αν οι συνέπειες για τα ίδια μπορεί να είναι τραγικές και καταστροφικές. Είναι μια ιστορία με την οποία εύκολα μπορείς να ταυτιστείς γιατί είναι κάτι που βιώνει η κάθε οικογένεια, με το ενήλικα και ανήλικα μέλη της να την αντιμετωπίζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Οι εσωτερικές συγκρούσεις του ατόμου, παρουσιάζονται με κωμικό και τραγικό συνάμα τρόπο για να κορυφωθούν σε ένα φινάλε που σχετίζεται απόλυτα με την επιλογή και πως αυτή μπορεί να σε λυτρώσει και να σε σώσει ή με την ίδια ευκολία να σε καταστρέψει. Μπορεί να μην πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο ή πρωτότυπο ωστόσο, πρόκειται για μια αληθινή φωνή που νομίζω αξίζει να την ακούσουμε.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: William Sutcliffe
Μεταφραστής: Βλαμάκης Νικόλαος
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2007
Αρ. σελίδων: 258
ISBN: 978-960-6665-12-7