Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάθε πέντε λεπτά, ένας υποψήφιος για μεταμόσχευση πεθαίνει ενώ περιμένει για μια συμβατή καρδιά, για ένα συκώτι, για ένα νεφρό. Φανταστείτε μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει αυτά τα σωτήρια όργανα μεταμόσχευσης με αμελητέο κόστος και φανταστείτε τι θα έκανε μια εταιρεία για να μονοπωλήσει αυτή την τεχνολογία.
Σε ένα απομακρυσμένο νησί του αρκτικού Καναδά, ο Π. Τζ. Κόλντινγκ έχει υπό την εποπτεία του μια ομάδα γενετιστών οι οποίοι έχουν ανακαλύψει αυτό το ιερό δισκοπότηρο της ιατρικής. Με την αντίστροφη ανάπτυξη χιλιάδων γονιδιωμάτων ζώων, η ομάδα του Κόλντινγκ έχει γυρίσει πίσω το ρολόι της εξέλιξης και έχει αναδημιουργήσει τον πρόγονο όλων των θηλαστικών.
Η μέθοδος; Παράνομη. Το αποτέλεσμα; Ένα κατασκευασμένο από υπολογιστή ζωντανό πλάσμα, ένα ζώο του οποίου τα όργανα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε οποιοδήποτε άτομο, χωρίς την πιθανότητα απόρριψης.
Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: αυτοί οι πρόγονοι δεν είναι τα υπάκουα ζώα κοπαδιού που οραματίστηκε η ομάδα του Κόλντινγκ. Αντιθέτως, η δουλειά αυτής της ομάδας έχει δώσει ζωή σε κάτι μεγάλο, κάτι κακό… κάτι πολύ, πολύ πεινασμένο.
Ενώ δημιουργοί γίνονται θήραμα στην υπέρτατη μάχη για επιβίωση, ο Κόλντινγκ και η γυναίκα που αγαπάει πρέπει να παλέψουν για τη ζωή τους - ακόμα καθώς κυβερνητικοί πράκτορες βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν το πρότζεκτ, και η οικονομικά εύρωστη εταιρεία που υποστηρίζει την έρευνα αποκαλύπτει τα δικά της αδίστακτα σχέδια.

Προσωπική άποψη:
Όταν ήμουνα πιο μικρή οι ιστορίες τρόμου με γοήτευαν. Αυτός ήταν κι ένας εκ των λόγων που λάτρευα τον King ο οποίος όμως, και ιδιαίτερα με το πέρασμα των χρόνων, έμοιαζε να μην έχει νέες ιδέες αλλά, να καταφεύγει στην ανακύκλωση παλιότερων επιτυχιών που έκαναν το όνομά του διάσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και κακά τα ψέματα, μπορεί οι ιστορίες του να μας αρέσουν, τουλάχιστον οι πιο παλιές ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι συγγραφικά είναι μεγάλο ταλέντο αφού, δεν φτάνει μόνο να έχεις μια καλή ιστορία να αφηγηθείς αλλά, πρέπει να έχεις και εξίσου καλό συγγραφικό λόγο για να το κάνεις πράγμα το οποίο στερείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό, γεγονός που συνειδητοποιείς όσο μεγαλώνεις. Και κακά τα ψέματα, το λογοτεχνικό θρίλερ χρειάζεται νέα πρόσωπα, με φρέσκιες, σύγχρονες ιδέες και ταλέντο και προσωπικά νομίζω ότι το βρήκα στο πρόσωπο του Sigler διαβάζοντας ένα βιβλίο που υπό συνθήκες μπορεί να μην έφτανε ποτέ στα χέρια μου.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με μια τρομακτική απειλή η οποία δεν σχετίζεται με μυθικά τέρατα, ούτε με εισβολείς από το διάστημα αλλά, με ένα πλάσμα προϊόν την δικιάς μας, σύγχρονης, ανθρώπινης γενετικής. Επιστήμονες ανά τον πλανήτη προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλάσμα το οποίο θα έχει τόση συμβατότητα με το ανθρώπινο σώμα ώστε να επιτρέπεται η μεταμόσχευση στον άνθρωπο, λύνοντας με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων. Τα πράγματα όμως δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα. Άλλωστε είναι γνωστό πως η επιστήμη, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει ορισμένες φορές, μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα δημιουργώντας καταστάσεις που ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει πάνω στην επιθυμία τους να επιτευχθούν οι στόχοι τους και που δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν αν τα πράγματα εξελισσόντουσαν διαφορετικά απ' ότι περίμεναν.

Ένας ιός ανατρέπει τα σχέδια των επιστημονικών κέντρων τα οποία και λαμβάνουν εντολή να κλείσουν άμεσα τις εγκαταστάσεις τους. Υπάρχει όμως ένα κέντρο, εκείνο της Τζενάντα, που δεν είναι πρόθυμο να ακολουθήσει την εντολή αυτή η οποία θα τερματίσει τα σχέδιά της καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη εκείνη που όχι μόνο θα τους κάνει διάσημους αλλά θα αλλάξει τα δεδομένα της σύγχρονης ιατρικής. Έτσι φυγαδεύονται σε μια ερημική τοποθεσία όπου θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και να έχουν επιτέλους στην διάθεσή τους τον πολύτιμο πρόγονο. Όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά απ' ότι περίμεναν καθώς το πλάσμα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι το φυτοφάγο ζώο που όλοι περιμένουν αλλά, ένα σαρκοβόρο αρπακτικό.

Το βιβλίο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο διαφορετικά μέρη. Το πρώτο εξ' αυτών είναι καθαρή επιστήμη όμως αυτό δεν πρέπει να τρομάζει τον υποψήφιο αναγνώστη. Δεν χρειάζεται να είσαι γενετιστής για να κατανοήσεις το τι και γιατί συμβαίνει αφού ο συγγραφέας φροντίζει μεν να ντύσει την ιστορία του με ρεαλισμό και επιστημονικά στοιχεία ωστόσο, το κάνει με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε η παραμικρή λεπτομέρεια να εξηγείται και να γίνεται κατανοητή από τον οποιονδήποτε. Και αν υποθέτετε πως αυτό είναι το πληκτικό της υπόθεσης κάνετε λάθος γιατί, μέσω της αφήγησης και της περιγραφής του Sidler ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο που ναι μεν έχουμε ακουστά ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα επί της ουσίας και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι γινόμαστε κομμάτι του. Η πορεία της εξέλιξης του πρόγονου σε ένα τρομακτικό πλάσμα μπορεί να είναι αναμενόμενη αλλά αυτό είναι που μας κάνει να αγωνιούμε για την συνέχεια και αυτό είναι που κάνει ένα θρίλερ πετυχημένο.

Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει καθαρά με την δράση και οι καρδιακοί μας παλμοί σταδιακά ανεβαίνουν για να φτάσουν όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση της δράσης στα ύψη. Συνωμοσίες, σκοτεινά μυστικά και επιθυμίες για καταξίωση, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που δίνουν κίνητρα στους πρωταγωνιστές να θέλουν να προχωρήσουν ή να τερματίσουν το πείραμα το οποίο τελικά ολοκληρώνεται αναπάντεχα και με τραγικές συνέπειες. Χαμένοι στη μέση του πουθενά πρέπει να αγωνιστούν για να επιβιώσουν και να ξεφύγουν από το τρομακτικό κακό που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αξίζει όμως να σωθούν ή να πεθάνουν όλοι; Το θέμα είναι στο ότι ο πρόγονος πήρε την μορφή με την οποία γεννήθηκε αλλά, οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από την δημιουργία του οι οποίοι είναι πιο δραματικοί απ' όσο μπορείτε να φανταστείτε και που τελικά οδηγούν σε έναν εφιάλτη αγωνίας και αίματος.

Ένα βιβλίο του οποίου η πλοκή είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένη και μελετημένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Η περιγραφή των εικόνων και των καταστάσεων είναι τόσο ζωντανή και αληθοφανείς που υπάρχουν στιγμές τόσο σκληρές και βίαιες που εύχεσαι η φαντασία του συγγραφέα να μην κάλπαζε τόσο πολύ, χωρίς ωστόσο να μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου αγωνιώντας για το τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια και για το ποια θα είναι η τελική κατάληξη. Οι χαρακτήρες του Sigler είναι άριστα σκιαγραφημένοι και δομημένη με μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα η οποία ουσιαστικά καθοδηγεί και το όλο εγχείρημα. Ένας πραγματικά χαρισματικός συγγραφέας τρόμου του οποίου ελπίζω σύντομα να καταφέρω να διαβάσω και άλλα έργα, έστω κι αν τρομάζω στην σκέψη για όλα εκείνα που θα εξιστορεί καθώς, δεν μιλάμε για μια ιστορία φανταστικού αλλά, για ένα επιστημονικό θρίλερ πραγματικών, ρεαλιστικών και πολύ κοντά στη σύγχρονη επιστήμη, διαστάσεων.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Scott Sigler
Μεταφραστής: Βλαμάκης Νικόλαος
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 632
ISBN: 978-960-6665-62-2