Συνοπτική περίληψη του βιβλίου: 
Η Έιμι ταξιδεύει με στο διαστημόπλοιο «Καλό Κατευόδιο» ως επιβάτης σε κατάσταση κρυογονικής ψύξης. Έχει αφήσει πίσω της το αγόρι της, τους φίλους της – και τον πλανήτη της – για να συνοδεύσει τους γονείς της στην επιχείρηση Κιβωτός. Η Έιμι και οι γονείς της πιστεύουν ότι θα ξυπνήσουν πάνω σε έναν καινούριο πλανήτη, τον Κενταυρο-Γη, τριακόσια χρόνια αργότερα.
Όμως, πενήντα χρόνια πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση του διαστημοπλοίου «Καλό Κατευόδιο», ο κρυογονικός θάλαμος 42 αποσυνδέεται μυστηριωδώς και η Έιμι ξυπνάει απότομα από τον βαθύ, παγωμένο της ύπνο. Κάποιος προσπάθησε να τη δολοφονήσει.
Και τώρα η Έιμι βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε έναν μικροσκοπικό κόσμο, όπου τίποτα δεν είναι έτσι όπως το ήξερε και τίποτα δεν φαίνεται να έχει νόημα. Οι 2.312 επιβάτες του διαστημοπλοίου έχουν αφήσει τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια του Πρεσβύτατου, ενός τρομακτικού και τυραννικού ηγέτη. Και ο Πρεσβύτερος, ο ατίθασος έφηβος και διάδοχος του Πρεσβύτατου, έχει γοητευθεί από την Έιμι και ανυπομονεί να ανακαλύψει αν έχει και ο ίδιος τα προσόντα για να αναλάβει την εξουσία. Η Έιμι θέλει απεγνωσμένα να εμπιστευθεί τον Πρεσβύτερο. Μπορεί όμως να εναποθέσει τις ελπίδες της σε ένα αγόρι που δεν έχει γνωρίσει ποτέ τι σημαίνει ζωή έξω από τους κρύους μεταλλικούς τοίχους του διαστημόπλοιου;
Το μόνο που ξέρει η Έιμι είναι ότι και αυτή και ο Πρεσβύτερος πρέπει να αποκαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά του διαστημόπλοιου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πριν αυτός που την ξύπνησε προσπαθήσει και πάλι να σκοτώσει κάποιον άλλον.

Προσωπική άποψη:
Αν με ρωτήσετε, θα σας πω πως οι διαγαλαξιακές περιπέτειες δεν είναι του γούστου μου. Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι μιλάνε για ένα μέλλον που φαντάζει τόσο μακρινό κι εξελιγμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ταυτιστώ μαζί του αλλά, με το ότι στην πλειοψηφία τους οι όποιες ιστορίες αυτής της θεματολογίας, στηρίζονται κατ' εξοχήν στο στοιχείο της υπερβολής και μιας επιτηδευμένης θα έλεγα προσπάθειας εντυπωσιασμού. Φυσικά, αυτές που θεωρώ εγώ ακρότητες, είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν στη μυθοπλασία του κινηματογράφου παρά σε αυτήν της λογοτεχνίας ωστόσο, είχα κάποιους μικρούς ενδοιασμούς πριν ξεκινήσω την ανάγνωση του εν λόγω βιβλίου και ευτυχώς, από τις πρώτες κι όλας σελίδες του, κατάφερε να με ταξιδέψει σε έναν γοητευτικό, άγνωστο και περιπετειώδη κόσμο που αν και τιμά την εξέλιξη σε έναν βαθμό, αποδεικνύει παράλληλα πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα.

Η Έιμι, σε ηλικία 16 ετών, αποφάσισε να ακολουθήσει τους γονείς της, οι οποίοι και επιλέχτηκαν από την κυβέρνηση του σήμερα, εξαιτίας των εξαιρετικών ικανοτήτων τους, για να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι 300 ετών που θα τους οδηγούσε σε έναν νέο πλανήτη. Για να επιτευχθεί αυτό, καταψύχθηκαν σε κρυογονικούς θαλάμους, οι οποίοι και θα αποτελούσαν τα ψυχρά τους φέρετρα μέχρι να έρθει η ώρα να βγουν από 'κει και μαζί με τους υπόλοιπους εκλεκτούς να δημιουργήσουν ένα νέο, κατοικήσιμο και βιώσιμο τόπο, μακριά από τη Γη που γνώριζαν μέχρι σήμερα η οποία είχε πολλούς λόγους να καταρρέει. Τα χρόνια περνάνε και η Έιμι,συνειδητά ή όχι, περιμένει μέσα στην ψυχρή της φυλακή, βλέποντας όνειρα που άλλοτε γλυκαίνουν την αναμονή της και άλλοτε την κάνουν αβάσταχτη. Έστω κι αν δεν αισθάνεται κάτι συνειδητά, το ασυνείδητό της εξακολουθεί να δουλεύει. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι όπως περίμενε καθώς, κάποιος αποσυνδέει τον θάλαμο που την φιλοξενεί, τον θάλαμο με τον αριθμό 42 και η Έιμι, βρίσκεται πάνω στο "Καλό Κατευόδιο" μην έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψει στην παγωμένη μοναξιά της και χάνοντας ίσως την πιθανότητα να ξανασμίξει με τους γονείς της.

Η Έιμι όμως δεν είναι η μοναδική πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Ο Πρεσβύτερος, ένα αγόρι στην ίδια με εκείνη ηλικία, ο οποίος και θα είναι ο επόμενος ηγέτης του σκάφους, βρίσκεται εκεί όταν εκείνη ξυπνάει και αυτόματα, αισθάνεται πως είναι αυτός τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί ενώ εκείνος με την σειρά του, νιώθει μια ακαταμάχητη έλξη για το μυστηριώδες κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά και τα πράσινα μάτια, που διαφέρει κατά πολύ από τα μονοεθνικά πρότυπα του σκάφους, και ορκίζεται σιωπηλά να την προστατέψει με όποιο κόστος. Την ίδια ώρα που ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση, κάποιος αποσυνδέει και άλλους κρυογονικούς θαλάμους, έχοντας ως στόχο προφανώς να δολοφονήσει όσο περισσότερους μπορεί. Οι δύο νέοι πρέπει να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που συνδέει μεταξύ τους τα θύματα και παράλληλα, τα κίνητρα και την ταυτότητα του επίδοξου δολοφόνου. Οι περιπέτειές μου όμως και οι ανακαλύψεις τους δεν τελειώνουν εκεί καθώς το σκάφος κρύβει πολλά μυστικά τα οποία μπορούν να γίνουν θανάσιμα και που από την αποκάλυψη ή την απόκρυψή τους εξαρτάται το μέλλον και η ευημερία του αλλά και όσων ζουν πάνω σε αυτό.

Η Beth Revis μας προσφέρει ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που με εξαιρετικό τρόπο καταφέρνει να συνδυάσει, όχι μόνο ένα δυσοίωνο μέλλον με το συναίσθημα αλλά, την επιστημονική φαντασία με την λογική και τεκμηριωμένη επιστήμη, το ψυχολογικό και συναισθηματικό δράμα με την προσπάθεια να τα ξεπεράσεις αφήνοντάς τα πίσω χωρίς να χάσεις τον εαυτό σου, το αστυνομικό μυστήριο με την εγκληματική δράση, την γοητεία ανεύρεσης των κομματιών ενός παζλ που θα οδηγήσει στη λύση ενός μεγάλου μυστηρίου, την δολοπλοκία και την διαφθορά της εξουσίας που κρύβεται πίσω από το κοινό καλό. Θεωρητικά, πρόκειται για ένα ακόμα ρομάντζο του κόσμου του φανταστικού όμως αν το μελετήσει κανείς σε βάθος, και λαμβάνοντας υπ' όψιν όσα ανέφερα παραπάνω, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό. Ναι, σαφέστατα υπάρχει μια δόση ρομαντισμού ωστόσο, δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο ούτε αυτό στο οποίο δίνεται η μεγαλύτερη βάση ώστε να καλλιεργηθεί. Είναι ένα συναίσθημα που υποβόσκει και πηγάζει, τόσο από την ανάγκη για κατανόηση και στήριξη, όσο και από την γοητεία που ασκεί η διαφορετικότητα που τόσο βάλλεται πάνω στο "Καλό Κατευόδιο".

Είναι πραγματικά ειρωνικό το γεγονός πως το σκάφος φέρει ένα όνομα σαν κι αυτό. Μπορεί φαινομενικά η κοινωνία του σκάφους να λειτουργεί ομαλά, χωρίς διαφορές κι εντάσεις, χωρίς διαφωνίες και άρνηση της εξουσίας που ασκείται πάνω της ωστόσο, βαθιά μέσα τους, κανείς δεν είναι ευτυχισμένος. Όχι μόνο δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους σε κανένα επίπεδο αλλά, δεν γνωρίζουν καν αν θα μπορέσουν να δουν ποτέ την Κένταυρο-Γη, αν θα μπορέσουν να αντικρίσουν τα αστέρια και να γευτούν κάτι περισσότερο, κάτι πιο αληθινό από αυτό που τους προσφέρει ο μεταλλικός περίγυρος του σκάφους. Και η Έιμι περισσότερο απ' όλους τους άλλους, πρέπει να αντιμετωπίσει την δυσκολία των ερωτημάτων αυτών γιατί εκείνη δεν υποθέτει πως είναι τα πράγματα, ούτε μεγάλωσε με την παραποιημένη ιστορία ενός τόπου. Μεγάλωσε γνωρίζοντας την ιστορία αυτή από πρώτο χέρι, έχοντας δει κι έχοντας γευτεί την γλύκα όλων αυτών που οι υπόλοιποι μπορούν να υποθέτουν. Και πως άραγε να διαχειριστείς τη γνώση σου αυτή όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο που δεν απειλείται μόνο η ζωή σου αλλά, η ίδια σου η ταυτότητα ως προσωπικότητα, όταν βρίσκεται σε ένα μέρος που οι άβουλοι και πειθήνιοι είναι φυσιολογικοί και όσοι μπορούν να σκέφτονται οι πνευματικά διαταραγμένοι;

Η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία της μοιράζοντας τον λογοτεχνικό της χρόνο ανάμεσα στην Έιμι και τον Πρεσβύτερο. Έχουμε μια παράλληλη αφήγηση η οποία έχει δύο καλά στην προκειμένη περίπτωση. Πρώτον και κύριο, δεν μας κουράζει αλλά αντίθετα, με μικρά κι ευέλικτα κεφάλαια μας αφήνει να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη καλύτερα. Δεύτερον, μπορούμε να δούμε τις σκέψεις αμφότερων των πλευρών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς, και να μην χάσουμε την παραμικρή λεπτομέρεια που μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου. Ανατρεπτικό και γεμάτο συναισθήματα που συνεχώς αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην λογική και την υποψία της συγκαλυμμένης πραγματικότητας, το "Μέχρι Την Άκρη Του Σύμπαντος" είναι ένα γοητευτικό δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που θα σας ταξιδέψει σε ένα δυστυχισμένο και αμφίβολο μέλλον, γεμάτο σκοτεινά μυστικά, γρίφους που σας προσκαλούν να τους λύσετε, ανατροπές δίχως τέλος και θα σας κάνει να αδημονείτε για τη συνέχεια.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Beth Revis
Μεταφραστής: Πιπίνη Αργυρώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-960-16-4232-1